SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Bizi Dinleyecekler mi?'

A- A+ PAYLAŞ

İl Genel Meclisi (İGM) Abdurrahman Atay başkanlığında toplanarak gündemdeki konuları görüştü.

Yoklama ve geçen toplantı tutanaklarının okunup oylanması ile başlayan oturum; "Plan Bütçe, İmar ve Bayındırlık, İçişleri, Eğitim- Kültür ve Sosyal Hizmetler, Çevre ve Sağlık, Tarım ve Hayvancılık ile Özel İdare Komisyonlarınca ortaklaşa hazırlanan ve yaşanan kuraklık nedeniyle zarar gören ürünler ve bundan dolayı mağdur olan çiftçilerin sorunlarının belirlenerek oluşturulacak raporun mecliste görüşülerek karara bağlanması ve alınacak kararın yetkili kurumlara iletilmesi" maddesi ile devam etti.

İGM bünyesinde bulunan 7 komisyonun ortak hazırladığı raporda özet olarak şöyle denildi:

“Malatya doğal afet kapsamına alınmalıdır.

Kayısıda meteorolojik sebeplere dayalı ürün zayiatının ilgili kuruluşlarca tahlil edilerek hiç olmazsa bu açığın hasat döneminde fiyat belirlemelerine yönelik çiftçe lehine daha radikal tedbirler alınmalıdır.

Çiftçi aileleri daha az suya ihtiyacı olan ürünlere yönlendirilmeli, 2008 yılında suların daha verimli olabilmesi için acilen göl, gölet, baraj yapımlarına hız verilmeli, ek programlarda dikkate alınmalı, Hayvan-yem bitkisi için bakanlık desteği dışında İl Özel İdaresi tarafından da tohum desteği sağlanmalı, Çiftçi kredilerinin artırılması ve geri ödemelerin zamana yayılması, Çiftçi- devlet yakınlaşmasının daha da artmasını ve kontrollük hizmetlerinin tarlanın başında çiftçinin eğitimine yönelik olmasını, yasal zeminde uygulamaya henüz geçecek olan basınçlı su sistemi ile sulama hizmetlerinin çiftçilere çok iyi anlatılmasını ve küresel ısınmadan dolayı Türk çiftçisinin buna mecbur olduğunu tarım ve DSİ başta olmak kaydıyla ilgili tüm kamu kuruluşları seferber olmalı ve Malatya’mızda ilgili kamu teşkilatları zaman geçirmeden basınçlı su sistemlerinde Birliklere ve Kooperatiflere %75, ferdi müracaatlara %50 hibe uygulaması ile birlikte su israfının önlenmesi yönündeki bilgilendirme çalışmalarının yapılmasıyla bu sıkıntıların yüzeysel geçmesi”

Raporun okunmasından sonra söz alan CHP grup sözcüsü Hamit Kiraz “ Tarım ürünlerinde kayıp %70 ile %100 arasında. Demek ki tarımla uğraşan tüm kesimlerin mağduriyeti büyük. Biz ne yapacağız? Hazırlayıp, onaylayıp ilgili yerlere göndereceğiz. Onda sonra ne olacak? Bizi dinleyecekler mi? Orası önemli çünkü temenni kararlarımız pek muhatap görmüyor. İnşallah bu önemli raporu dikkate alırlar. En azından sonuç bölümünde ki beklentilerimize çözüm getirirler” dedi.

Kiraz“ Malatya bu güne kadar tüm teşvik ve yatırımlarda geri bırakılıyor. burada da afet kapsamına alınmadı. Kayısı ile ilgili bir resmi kuruluş yok, fiyat belirlemesini kim yapacak? Çiftçe kredilerinin artırılması ve ertelenmesi istenmiş. Doğru. Bir de çiftçinin hangi koşullar altında kredi aldığına bakmak gerekir. 5-10 bin YTL kredi alıyor, 2 memur kefil ayrıca ipotek vermesi gerekiyor. Bunları bulamıyor. Trilyonlarca kredi alanlar bilmem neyi ipotek veriyor? Sizin takdirinize bırakıyorum. Malatya’ya 900 milyar ayrılmış diyorlar. Bunun nasıl verileceği doğrusu merak konusu. Çünkü para az, kim alacak belli değil? Hangi kriterlerle verilecek, hangi puanlama olacak, sınıfı geçersen alabileceksin? Dosyanı da danışmanlık hizmetleri veren firmalara hazırlatacaksın yoksa yok. Önce onlara bir bedel ödeyeceksin alıp-almayacağın belli değil ama masraf edeceksin. 7 tane danışmanlık hizmeti veren firma ismi veriyorlar. Dosyayı da onlara yaptıracaksın. Bu firmaların da 2 si Malatya, 4’ü Ankara ve 1’ide İzmir’de. Ayrıca bu para sadece basınçlı su için değil, bahçe içi tüm ekipman, traktör, çapa makinesi, 17 tane makine ekipman projeleri dahil ve soğuk ürün taşıyıcısı süt, meyve ürünleri için yapılacak projeler dahil. Yorumunu meclisin takdirine arz ediyorum” diyerek sözlerini tamamladı.

MHP’li üye Hamit Bak da “ Damlama sistemi çok güzel bir sistem. Bu sistem kaça kuruluyor, krediler nasıl veriliyor? Gübre- ilaç fiyatları bunlar niye göz ardı ediliyor? Ayrıca Eksperlerin %70-80 zarar tespiti yapmalarına rağmen sigorta şirketleri bu zararları niye ödemiyor? Çiftçinin hakkını sigortacılardan alması gerek." dedi.

Yapılan konuşmalardan sonra meclisin Haziran ayı toplantılarının ilk oturumu sona erdi.

HABER-FOTO: Yaşar KARAASLAN

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız