SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Bizi İdare Edin' Sorunu mu?

0
Güncellendi - 2015-12-28 04:05:12
'Bizi İdare Edin' Sorunu mu?
A- A+ PAYLAŞ

Malatya'daki Organize Sanayi Bölgeleri'nde faaliyet gösteren sanayiciler, son zamanlarda durağanlaşan ekonomik koşulların yarattığı sıkıntılar nedeniyle kapasitelerinin çok altında üretim yaparak ayakta durmanın mücadelesini verirken, bir yandan da sanayiciye tanınan bir aylık ödeme süresine rağmen AKSA’nın, 2. OSB’deki bazı sanayicilere gecikmiş elektrik faturalarını ödemeleri yönünde baskı yaptığı ileri sürüldü.

Ürettiği ürünlerin büyük bölümünü Ortadoğu ülkelerine ihraç eden Malatyalı sanayiciler, başta Suriye ve Irak olmak üzere Ortadoğu ülkelerindeki savaş ve işgallerden dolayı bu ülkelere yaptığı ihracatta ciddi gerilemeler yaşamaya başladı.

İhracatın gerilemesiyle birlikte, faaliyetine devam etmek yolunda zor koşullarla mücadele etmeye başlayan ve adeta çarkı durmak üzere olan Malatyalı sanayici, son iki yıldan bu yana ise, elektrik faturalarını gününde ödeyemediği için, elektrik dağıtım şirketi AKSA'nın 1 aylık opsiyonu beklemeden elektrik kesintisi yapacağı yönünde baskı yaptığı iddia ediliyor.

Malatya TSO Başkanı Hasan Hüseyin Erkoç, elektrik dağıtım şirketinin özelleştirilmesinden sonra sanayicinin bu konuda ciddi sıkıntılar yaşamaya başladığını belirterek, "Özelleştirmeden sonra özel sektör mantığı ile her şey para..." dedi. Erkoç, sorunun köklü biçimde çözümünün devletin 'yukarıdan' üreteceği bir formülle aşılabileceğini, ancak mevcut durumda AKSA A.Ş.'nin tahsilat konusunda biraz daha toleranslı olması gerektiğini vurguladı. 

TSO Başkanı Erkoç "Sayın Valimizin başkanlığında AKSA ile toplantı yapacağız"

Konuyla ilgili Yeni Malatya Muhabirinin sorularını cevaplayan Malatya TSO Başkanı Hasan Hüseyin Erkoç, Malatyalı sanayicinin dünyada yaşanan genel ekonomik kriz ve Ortadoğu ülkelerindeki savaşlar nedeniyle zor bir dönemden geçtiğini belirterek, elektrik faturası tahsilatı konusunda yaşanan sıkıntıların sadece Malatya'ya özgü olmadığını, özelleştirmeden sonra Türkiye genelinde ortak sorunların yaşanmaya başlandığını söyledi.

Elektrik dağıtım şirketinin özelleştirilmesinden önce, devletin fatura tahsilatı konusunda sanayiciye tolerans gösterdiğini ve devletin toleransını kötüye kullanan sanayiciler de olduğunu hatırlatan TSO Başkanı Erkoç, "Ama özelleştirmeden sonra özel sektör mantığı ile her şey para..." diye konuştu.

AKSA ile sanayicilerin elektrik faturalarının son ödeme tarihinden itibaren 1 aylık opsiyon için daha önce anlaşma yaptıklarını, ancak AKSA'nın bu anlaşmaya uymadan 10 - 15 gün içinde faturanın ödenmesi için baskı yaptığını belirten Erkoç, "Ama bunu inşallah Sayın Valimizin Başkanlığında AKSA yetkililerinin de katılımıyla yapacağımız toplantıda bir araya gelerek çözmenin yolunu bulacağız.  AKSA’nın işletmeciye sözü var" dedi.

"Devletin yukarıdan formül üretmesi lazım"

Sanayicinin elektrik faturası konusunda yaşadığı sıkıntıların köklü çözümü için devlet tarafından 'yukarıdan' formül üretilmesi gerektiğini belirten Malatya TSO Başkanı Hasan Hüseyin Erkoç, mevcut durumda ise AKSA A.Ş.'nin tahsilat konusunda biraz daha toleranslı olması gerektiğini savundu.

Malatya TSO Başkanı Erkoç, Malatyalı sanayicilerin elektrik faturası tahsilatı konusundaki sorularımıza karşılık şu görüşleri dile getirdi.

"Özelleştirmeden sonra her şey para..."

"Özelleştirmeden sonra biraz daha özel sektör mantığı ile her şey para.  Devletin yukarıda buna bir formül üretmesi lazım.  En azından organize sanayi bölgelerinde veya konutlarda da tahsilat konusunda biraz daha toleranslı olması yönünde bir talep olsa ve bu talep de sanayiciye yansıtılırsa bu sıkıntılar yaşanmaz. Bir yandan devlet de sattığı enerjinin parasını şirketlerden istiyor. Ben kendimi onların yerine koyduğum zaman şirketlere de hak veriyorum. Özelleştirme ile enerji dağıtımını alan şirketlere de yukarıdan bir baskı var, çünkü elektrik satılmış ve devlet parasını istiyor.  Özellikle gelişmekte olan illerde veya sanayi alt yapısını yeni oluşturan illerde, AKSA gibi elektrik satan şirketlerin sanayiciye tahsilat konusunda biraz daha toleranslı olmasını bekliyoruz.  Organize sanayi bölgesi müdürlüklerinin de bu toleransın istismar edilmesine müsaade etmeden bu tür sıkıntıların çözülmesi için ortak adım atılması gerekiyor.

"Aşırı tolerans da iyi değil, işletmenin 10 liralık borcu 80 liraya çıkıyordu"

Geçmişte biz çok iyi hatırlıyorum 6 ay boyunca elektrik tahsilatı yapılmayan firmalar vardı.  Ama bir baktık ki iyilik değil kötülük yapmışız. 10 liralık bir fatura katlana katlana 70-80 TL’ye ulaştı. Bu sefer bu rakamlar işletmenin gücünü aşacak düzeye ulaştı.  Biz iyilik etmediğimizin farkına vardık. Onları alamayınca bütün organizedeki firmaları sıkıntıya sokuyorsunuz.  Ama belli bir kural koyarsanız işletmeci bunu en fazla iki ay içinde ödeyecek. Bundan kaçış yok.

"Sayın Valimizin başkanlığında AKSA ile toplantı yapacağız"

Ama zaten şu anda eskisi kadar bir sıkıntı yok. İşletmecilerimiz de buna çok dikkat ediyorlar ama bazen işlerin ters gitmesinden dolayı ödemelerde çok kısa süreli gecikmeler oluyor.  Keşke organizeler parasal olarak güçlü olsa da işletme sahipleri bu gecikmeleri kendi bünyelerinde tolere edebilseler.  Ama bunu inşallah Sayın Valimizin Başkanlığında AKSA yetkililerinin de katılımıyla yapacağımız toplantıda bir araya gelerek çözmenin yolunu bulacağız.  AKSA’nın işletmeciye sözü var. Faturaların ödenmesine bir aylık bir süre tanıdılar ancak bazı işletmelerimize, faturaların üzerinden henüz  10-15 günlük bir süre geçmiş olmasına karşın ödenmesi yönünde baskı yaptıkları ifade ediliyor. Bütün bunları o toplantıda ele alıp çözüme ulaştırmayı planlıyoruz".

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız