SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Bizi Sokağa Attılar, Kayıplar!"

0
Güncellendi - 2015-12-27 22:13:05
A- A+ PAYLAŞ

Cengiz Topel Caddesi üzerinde bulunan ve çürük olduğu gerekçesiyle Malatya Belediyesi tarafından yıktırılan binadaki hak sahipleri, aradan 3 yıl geçmesine rağmen evlerinin yapılmaması nedeniyle büyük mağduriyet yaşıyor. 38 daire 12 iş yerinden oluşan 2 blok binanın yıkılmasıyla evlerinden ayrılıp kirada oturmak zorunda kalan vatandaşlar, belediyenin verdiği 6 aylık kira ödemesinin yanı sıra ev yapma sözünü de tutmaması nedeniyle isyan etti. 

Cengiz Topel Caddesi üzerinde 7 katlı karkas bir bina 3 Mayıs  2011 tarihinde çökmüş, binanın yanındaki bloklarda yapılan inceleme sonucu bunların de çürük olduğu gerekçesiyle yıkım kararı verilmişti. Yıkım kararının ardından söz konusu 2 blok yıkılmış ve 38 aile evlerini boşaltarak kiraya çıkmıştı.

Olayın yargıya intikal etmesi nedeniye açılan kamu davası kapsamında mahkeme heyetince binanın bulunduğu arsada keşif yapıldı.

Keşif sırasında arsaya gelen 38 daire sahibi Malatya Belediyesi'ne ve AKP milletvekillerine büyük tepki gösterdi.

"Verdikleri hiç bir sözü tutmadılar"

Yıkılan binada evleri bulunan hak sahipleri adına konuşan Cebrail Şakar, Malatya Belediyesi'nin binayı yıkmadan önce kendilerine 8 ayda evlerini yapacağı  ve 6 ay boyunca kiralarını da ödeyeceği sözünü verdiğini belirterek, bu sözleri tutmamaları nedeniyle vatandaşların büyük mağduriyet yaşadığını söyledi. Evlerini boşalttıkları sırada belediyeden 500 TL'si kira 500 TL'si de nakliye masrafları olmak üzere toplamda bin TL aldıklarını ve 3 yıl boyunca kendilerine tek kuruş ödenmediğini anlatan Cebrail Şakar "Belediye yetkilileri, binamızı yıkmadan önce bizlere en az 6 ay kiranızı ödeyeceğiz ve 9 ay içinde evlerinizi yapacağız sözü verdiler. Sadece, 1 aylık kiramızı ve nakliyemizi verdiler. Ondan sonra bizleri unuttular. Muhatap bulamıyoruz. Milletvekili Öznur Çalık,  bizzat gelerek, TOKİ yetkilileri ile görüşüp, arsanın TOKİ'ye devrin noktasında elinden geleni yapıp, konutlarınımızı yaptıracağı sözünü verdi. Sonra gidiş o gidiş, ortadan kayboldu. Aradan 36 ay geçti hala mağduriyetimiz devam ediyor. Birçoğumuz, kredi ile bu bloklardan daire almıştık. Aramızda çok dar gelirli insanlar var. Emekli maaşıyla hem kira ödeyip hem ev geçindirip hem de banka kredisi ödeyenler var. Yazık, günah. Dayanacak gücümüz kalmadı. Belediye yetkililerine ve milletvekillerine sesleniyoruz. Artık evlerimizi bize teslim etsinler" diye konuştu.

Binayı yapan müteahhidin Maliyeye olan borçları nedeniyle yasal bir takım engellerin çıktığını ve bunda hiç suçu olmayan vatandaşların mağdur olduğunu belirten Cebrail Şakar, Malatya Belediyesi'ne "Madem borç vardı, madem bu bina çürüktü, neden yıkımdan iki hafta önce dükkanlara ruhsat verdiniz?" diye sordu. Defalarca kez binanın çürük raporu olduğunu ve ruhsat verilmemesi gektiği yönünde Malatya Belediyesi'ni uyarmalarına rağmen belediyenin bu uyarılara kulak asmadığını ifade eden Cebrail Şakar,  belediyenin kendi sorumsuzluğunun faturasını şimdi hak sahiplerine kesmeye kalkıştığını ileri sürdü.

"Olmayan dairelerden vergi istediler"

Mağduriyetlerinin bununla da sınırlı olmadığnıı belirten Cebrail Şakar, olmayan dairelerden emlak vergisi istendiğini ileri sürdü. Hak sahiplerine dairelere ait veıgilerini ödğmeleri için çağrı yapıldığını kaydeden Şakar, "Olmayan dairelere vergi ödememizi istediler. Dairelerin olmadığını anlatmak için bile çaba sarfettik. Gidip 'Bize evleri gösterin  vergilerimizi ödeyelim' dedik. Bu kadar da sorumsuzluk olmaz" diyerek tepkisini dile getirdi. 

FOTOĞRAF: Yıkılan binanın yerinde mahkemece yapılan keşfi izleyen hak sahipleri..

HABER-FOTO: Güler HAZAR, Yeni Malatya Gazetesi- malatyahaber.com

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız