SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Bizi Tedirgin Ediyor"

0
Güncellendi - 2015-12-27 20:17:33
A- A+ PAYLAŞ

Malatya’nın içmesuyu ihtiyacını karşılayan Gündüzbey Pınarbaşı’ndaki kaynak havzasının, Adıyaman sınırlarında bulunan bölümüne yakın bir arazide, Adıyaman İl Özel İdaresi tarafından “taş ocağı” ruhsatı verilmesi ve bu ruhsatın Malatya İl Özel İdare’nin “olur”u ile düzenlendiğinin ortaya çıkmasından sonra, Malatya Belediyesi kaynağı tehlikeye sokacak bir girişimin kendilerini rahatsız ettiği yolunda Adıyaman İl Özel İdaresi’ne bir yazı daha gönderdi.

YAZIŞMALAR..

Malatya Belediyesi tarafından, içmesuyu kaynağına yakın bölgede bir taşocağı ruhsatı verildiğinin öğrenilmesinin ardından Adıyaman İl Özel İdaresi’ne, 4 Aralık 2013 tarihli bir yazı gönderilmişti.

Yazıda, Malatya’nın tek içmesuyu kaynağı olan Gündüzbey Pınarbaşı’ndaki kaynağın Malatya başta olmak üzere 2 ilçe, 8 beldede yaşayan yaklaşık 600 bin nüfusun içmesuyu ihtiyacını karşıladığı, bu bölgenin Çevre ve Orman Bakanlığı DSİ Genel Müdürlüğü tarafından Nisan 2008’de koruma alanı kabul edildiği belirtildikten sonra, verilen ruhsatlar ve ruhsat başvuruları ile ilgili bilgi talebine yer verilmiş ve şöyle denilmişti:

“Çevreyi korumakla yükümlü olan idareniz, 600.000 insanın en temel ihtiyacı olan temiz içmesuyunu karşılayan Pınarbaşı Su kaynağını tehdit eden Taş Ocağı faaliyetlerine izin verilmemesi ve durdurulması noktasında gereken çabayı göstermesi gerekmektedir.

…Bu kapsamda dünyada bir eşi olmayan doğal içmesuyu kaynağının korunması ilgili bütün kurum ve kuruluşların anayasal sorumluluğundadır.

Bu korunma alanında verilmiş veya verilecek olan tüm taş ocaklarının durdurulması konusunda gerekli yasal ve hukuki işlemler idaremiz tarafından takip edilmektedir.

Bölgenizdeki taş ocaklarına ruhsat verilmesi konusu bütün boyutları ile ele alınmalıdır. Şöyleki sınırlarınız dışında olan ve dünyada bir eşi bile olmayan içmesuyu kaynağı göz ardı edilerek Belediyemiz veya Malatya Valiliği’nden görüş bile alınmamış olup, su havzamız tehdit altında bırakılmıştır.

İdareniz tarafından Malatya İli İçmesuyu Kaynağı Pınarbaşı Koruma Alanına yakın mesafelerde taş ocaklarına izin verildiği duyumunu almış bulunmaktayız.”

Malatya Belediyesi’nin bu  yazısına 17 Aralık 2013’te  Adıyaman İl Özel İdaresi'nden verilen yanıtta, taşocağı başvurusuna ilişkin koordinat bilgileri verildi.

Malatya tarafının uyarılarına karşın aynı duyarlılığın karşı tarafta olduğuna ilişkin bir ifadenin bulunmadığı, ruhsat işlemlerinin “olumlu” görüşle yürütüldüğü anlaşılan yanıtta “…İdaremiz tarafından Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığınca (Maden İşleri Genel Müdürlüğü) verilen II-A Grubu maden (Kalker) Ocağı için İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsat Yönetmeliği Kapsamında GSM işlemleri yürütülmekte ve ilgili kamu kurumlarının yerinde tetkiki ve uygun görüşüne paralel olarak işlemler yürütülmektedir. İdaremize GSM ruhsat sürecinde değerlendirilmek üzere 11.79 Hk’lık alanda başvuru yapılmış olup, yapılan başvuruya ait koordinatlar aşağıda gösterilmiştir.”denilmekle yetinildi.

Bu yazının ardından Malatya Belediyesi’nin 27 Aralık 2013 tarihinde, Adıyaman İl Özel İdaresi’ne gönderilen yazıda, “Su kaynağının zarar görmemesi için koruma alanı içerisindeki tüm taş ocağı faaliyetleri tarafımızdan yargıya taşınarak durdurulmuştur.

Bahse konu Taş Ocağı’nın koordinatları her ne kadar koruma alanı dışında kalmış olsa da Taş Ocağının olası patlatma faaliyetlerinden dolayı içme suyu kaynağımızın zarar görmesi durumu belediyemizi ve vatandaşlarımızı tedirgin etmektedir.

Bahse konu Taş Ocağı tesisine ruhsat verilmeden önce tarafınızdan son kez konunun mütâlaa edilmesi, dünyada bir eşi bile olmayan su kaynağımızın zarar görmemesi için büyük önem arzetmektedir.” denildi.

Konunun Malatya Belediyesi dışında Valilik tarafından da takip edilip edilmediği konusunda bir bilgi bulunmazken, Adıyaman tarafının belediyenin son yazısının ardından konuya yaklaşımını merak konusu oldu.

HABER: malatyahaber.com- Yaşar KARAASLAN, Malatya Söz Gazetesi

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız