SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Bizim Dediğimiz Olur!..'

A- A+ PAYLAŞ

Malatya Belediye Meclisi, Eylül ayı olağan toplantısı Belediye Başkanı Ahmet Çakır başkanlığında toplanarak gündemdeki konuları görüştü. Gündem maddeleri arasında; servis araçlarına zorunlu hale getirilen "S" plakası harçları, Parkometre uygulamasına geçilmesi ve güzergahların belirlenmesi, doğalgaz şirketine ortaklık için gerekli iş ve işlemlerin yerine getirilmesi için Belediye başkanına yetki verilmesi, deprem gibi doğal afetleri en az zararla atlatmak için yapı ve yapı malzemeleri denetimlerinin sağlıklı hale getirilmesi ile İmar konuları da yer aldı.

Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan Eylül ayı toplantısına ESOB Başkanı Şevket Keskin, Minibüsçüler Odası Başkanı Arif Kiras da katıldı. Meclis toplantısında gündem maddelerinin görüşülmesinden önce, Bağımsız üye Mehmet Moran'ın vereceği önerge ve bilgilendirme istemi AKP'li meclis üyelerinin itirazlarına neden oldu.

Bağımsız üye Moran, "İki önergem ve bir bilgilendirmem var. Bunları yüce meclise arzetmek istiyorum" deyince AKP'li üye Vahap Ergün "Siz yapamazsınız, önergelerinizi ve bilgilendirme notunu verirsiniz okunur. Siz okuyamazsınız" diye araya girdi. Bağımsız üye Moran "Benim okumam aynı şey değil mi? İstersem bunları belediyenin önünde de okurum, teksir eder sizlere de dağıtırım."deyince AKP sıralarından "İktidarız diye ses çıkarmıyoruz her toplantı da aynı şeyler oluyor, meclis geriliyor" deyince bağımsız üye Moran "Meclisi ben mi geriyorum? Malatya'nın ciddi sorunlarını gündeme getirmeye çalışıyorum ama sesimizi kesiyorsunuz" diye karşılık verdi.

Karşılıklı konuşmaların sona ermesinden sonra Moran'ın geçtiğimiz meclis toplantısında "S" plaka ile ilgili verdiği desteği çektiğini konu olan bilgilendirme notu ve Malatya Belediyesine şahsi işlerini takip etmek için gelen bir vatandaşa işinin görülebilmesi için uydu yayını yapan bir TV kuruluşuna para yatırmasını konu alan soru önergesi okunduktan sonra AKP Grubunun İller bankası kredisi ile 5 adet damperli kamyonun alınması için Belediye başkanına yetki verilmesi önergesi, CHP'li üye Ali Dağdelen'in ise Belediyeye borcu olan tüm mükelleflerin borçlarına ait faizlerin silinmesi, belediyenin bazı alacaklarına muafiyet getirilmesi, olası bir depremde doğacak zararların önlenmesine yönelik Malatya Mimarlar Odasının tespitlerinin dikkate alınarak gereken işlemlerin yapılması önergeleri oylanarak gündeme alındıktan sonra gündem maddelerine geçildi.

"BİZ NE İÇİN BURADAYIZ?"
Meclise sunulan önergelerin tartışılması sırasında Mehmet Moran’ın görüş belirtmeye devam etmesi AKP'li üyeleri sinirlendirdi. Meclis üyelerinin, her defasında konuşmasına müdahale etmelerine tepki gösteren Mehmet Moran, belediye başkanı Çakır’a dönerek “Soruyorum size biz muhalefet olarak ne için burada duruyoruz? Bunu bize izah eder misiniz?” diye sordu. Bunun üzerine Çakır, “Siz ne amaçla burada olduğunuzu hala anlamamışsanız zaten bu meclise bir katkınız olmaz. Buraya gelen herkes halkın oyuyla seçilip gelmiş ve çoğunluğun oyunu alarak gelmişler” diye yanıt verirken Mehmet Moran “Bu cümlenizden ‘Biz burada çoğunluğu alarak iktidar olmuşuz ve bizim dediğimiz olur’ anlamını mı çıkarmamız gerekiyor?” diye sorunca Çakır ise “Evet. Meseleyi doğru anlamışsınız, daha fazla açıklamaya gerek yok” cevabını verdi.

S PLAKA ÜCRETLERİ..
Meclis toplantısında ilk olarak S Plaka harçları görüşüldü. Plan ve Bütçe Komisyonunun raporu doğrultusunda belirlenen, S Plakası şartname ücreti 20 TL, S Plaka tahsis harçı minibüsler için bin TL, otobüsler için bin 500 TL, daha önce işletme ruhsatı almayanlardan minibüsler için 5 bin TL, otobüsler için 8 bin TL, S plaka devir harcı minibüsler için bin TL, otobüsler için bin 500 TL, S plakasını askıya alma harcı 100 TL, S Plaka askıyı iptal harcı 100 TL, S plaka araç değişikliği harcı 250 TL, S plaka yıllık işletme ruhsat harcı minibüsler için 300 TL, otobüsler için 600 TL alınması, görüşüldükten sonra kabul edildi.

BÜTÜN İLLERDEN DÜŞÜKMÜŞ
Belediye Başkanı Ahmet Çakır, S Plaka Tahsisi iş ve işlemleri ile ilgili olarak gerçekleri göz önünde bulundurduklarını belirterek, daha önce servisçilik yapanlardan daha az ücret alacağını, ancak daha önce servisçilik yapmayanlardan daha fazla alınacağını kaydetti. Çakır, S Plakanın 700 sayısı ile sınırlandırılacağını ve 2 taksit halinde ücretin alınacağını söyledi. Belirlenen ücretlerin birçok ile göre daha düşük olduğunu ifade eden Çakır, fiyatlar belirlenirken kamuoyunda konunun taraflarından görüş alındığını ve buna göre bir düzenleme yapıldığını ifade etti.

KESKİN SİNİRLENDİ..
Meclis toplantısına katılan ESOB Başkan’ı Keskin’e mecliste oy birliği ile söz hakkı verildi. Kürsüye gelen Keskin konuşmasında, “Önemli olan Malatya'nın meselesinin Malatya Meclisi'nde tartışılmasıdır. Malatya'da S Plakası ile ilgili çalışmamız bizim 10 yılımızı aldı. Aslında biz Belediyeye faydalı ve destek olmak için istedik. Trafik sorununu çözmek istiyoruz. İnanın paramız yoktur. Eğer siz bizden bin TL alırsanız, inanın 1 yıl size çalışmak zorunda kalacağız” derken, AKP'li Meclis Üyesi Nevzat Doğan’ın başını sallamasına tepki gösteren Keskin, “Meclis'te baş sallanmaz. Ben konuşmamı kesiyorum. Nasıl biliyorsanız öyle edin” diyerek meclisi terk etti.

"BAŞKANLA ÇÖZECEĞİZ.."
Keskin daha sonra belediye binası önünde toplanan servisçi esnafının yanında basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Belirlenen rakamların yüksek olduğunu ve bundan dolayı yaşanacak sıkıntıları Belediye Başkanı Çakır ile görüşerek çözeceklerini belirten Keskin “Encümenle muhatap olmayıp sözlerimi yarıda kestim. Bizim amacımız Malatya’da birlik ve beraberlik yaratmak. Toplumun sosyal barışına katkı sağlamak. Biz bu konuda yaşanacak sıkıntıları Belediye Başkanımız ile görüşerek çözmeye çalışacağız” açıklamasını yaptı.

Daha sonra komisyonun belirlediği S plaka tarifesi AKP'li Meclis Üyelerinin desteği ile kabul edildi.

21 YERDE PARKMETRE UYGULAMASI..
Toplantıda, daha önce belediye meclisinin 07,00 ile 19.00 saatleri arasında park yasağı kararı aldığı Atatürk ve İnönü caddeleri dışında kalan Fuzuli, Milli Egemenlik, Turgut Temelli, Sivas, Hastane, Aslantepe, Mehmet Buyruk, Barboros, Tevfik Temelli, Niyazi Mısri, Sinema, Cezmi Kartay, Halep, Mimar Sinan, Zapçıoğlu, Bostepe caddeleri, Akpınar Meydanı, Atmalı Sokak, Eski Belediye Arkası, Eski Şire Pazarı civarı, Halfettin Sokak'ta parkmetre uygulamasına geçilmesi ilgili teklif görüşüldü.
Çakır, “Vatandaşlarımız sabah aracını park edip, akşam alıyor. Bu doğru bir uygulama değil” dedi. Parkmetre uygulamasına geçilmesi için belediye Encümeni'ne yetki verildi.

NİHAYET ORTAKLIK KARARI..
Yasa gereği Malatya Gaz Dağıtım Şirketi’ne yüzde 10 ortak olması gerekirken, bugüne kadar Malatya Belediyesi’nin hiçbir yasal prosedürü yerine getirmediği için ortaklığı lafta kalan ve malatyahaber.com’un yaklaşık 20 gün önce skandalı ortaya çıkarmasının ardından belediyenin ortaklık yükümlülüklerini yerine getirmesi için Başkan’a yetki verildi. Belediye Meclisi'nde Malatya Belediyesi'nin Malatya Doğalgaz Şirketi'ne yasal olarak 13 belediye içinde payına düşen yüzde 8.22 oranında ortak olması ile ilgili olarak işlemlerin yürütülmesi için Belediye Başkanına yetki verilmesi ile ilgili Hukuk İşleri Müdürlüğü'nün teklifi de görüşülerek kabul edildi.

İMAR MADDELERİ

Gündemin İmar maddeleri arasında yer alan Yeşiltepe semtine karakol kurulması için arsa tahsisi, Dernek mahallesi (İpekçi caddesi) nde palnad otopark olarak görünen alanın katlı otopark ve semt pazarına dönüştürülmesi, Revize İmar planı yapılan Çöşnük Mahallesi 4434-4435 No'lu, Çamurlu Köyü 403 ve 404 no'lu adalarla ilgili İmar komisyonunu raporu ile Uçbağlar mahallesi 179 ada 8 nolu parselin Sosyal tesis alanı, yine Uçbağlar mahallesi 1983 ada 4 no'lu parseller hakkında talepler İmar komisyonunun raporları doğrultusunda kabul edildi.
Şifa mahallesi 151 ada 1 No'lu parsel için istenen yapı yaklaşım mesafesinin 10m'den 5 m'ye düşürülmesi talebi İmar bütünlüğünü bozacağı gerekçesiyle reddedilirken, gündemin diğer imar maddeleri önümüzdeki meclise ertelendi.

Gündemdeki maddeler bittikten sonra gündem dışı verilen ve gündeme alınan maddelere geçildi. AKP Grubunun verdiği İller Bankasının kredisi ile belediyeye alınacak 5 adet damperli kamyonlara alınacak kredinin iş ve işlemlerini yürütmek için Belediye başkanına yetki verilmesi, 650 sayı adet olan "Servis"S" araçlarının sayısının 700'e çıkarılması ve alınacak ücretin diğerleriyle aynı olması önergesi kabul edilirken, CHP'li Ali Dağdelenin verdiği belediye alacaklarından faizlerin silinmesi ve muafiyetler tanınması ile olası Deprem afeti karşısında Mimarlar Odasının tespit ve önerileri doğrultusunda çalışmalar yapılması önergeleri de ilgili komisyonlara havalesini kararlaştırıldı.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız