SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Bizim İçin Yüzyılın Projesi'

A- A+ PAYLAŞ

Darende ilçesi Karabayır köyünde yapılan ve köylüler tarafından 100 yılın projesi diye adlandırılan kapalı devre sulama projesinin tamamlanması ile yaklaşık 4 bin dönüm alanın sulanacağı bildirildi.

İl Özel İdaresi Tarımsal Hizmetler Müdürü Haluk Şener yapılan çalışmayla ilgili olarak verdiği bilgide, "Darende ilçesi Karabayır köyünün muhtarı 2009 yılı Kasım ayında bizlere müracaat ederek burada yapmış oldukları sulama çalışmalarından bahsettiler. Zor şartlar altında yapılan çalışmanın günümüzde yetersiz oldugunu söylediler. Tohma vadisinden alınan suyu 2 kademeli olarak basınçlı su motorları ile 4-5 bin metre boru ile terfi havuzlarına bastıktan sonra burada bulunan bahçeleri sulamak içinde
toprak kanalları kullandıklarını anlattılar. Tohma çayından 412 metrelik yükseklikten bulunan kademeli havuzlara saniyede 45 litre basılan su toprak kanalların en uç noktasına vardığında 10 litre/saniye kaldığı ve bu suyun salma su ile arazilere dağılması işçilik ve enerji maliyetinin yüksek olması bizleri düşündürdü. İl Özel İdaresi Etüt Müdürümüzle burada yapılan çalışmayı değerlendirdik. Genel sekreterimizin sık, sık vurguladığı gibi sulama seferberliği kapsamında ödeneklerimizde olduğundan dolayı ortaya çıkacak olan projeyi bu sene hayata geçirmeyi karalaştırdık. Arkasından Tarım Bakanlığımızın da kırsal kalkınma yatırımlarını desteklenmesi tebliği yayınlandı, dolayısıyla köylünün de basınçlı sulamaları destek verdiklerinden dolayı, buraya proje hazırlattık. Hazırlanan proje çok güzeldi. Bu konuda emeği geçen proje mühendisi Gülper Alkan ve diğer emeği geçenlere teşekkür ediyorum. Bu proje ile 3-4 bin dönüm kadar bir arazi sulanacak. Artık vatandaşlar modern sulama sitemine geçerek su kaybı, işçilik, enerji kaybı ve zaman kaybı olmayacak. Modern sulama projesi olan bu proje ile kısmen bu yılda sulama yaptılar. 2011 yılında tam randımanlı olarak mevcut arazilere su verilecek. Yapılan bu projede 12 bin 500 yüz metre boru döşendi. Uygun görülen yerlere su alma hidratları konuldu. Burada yapılan projeye köylümüzün de katkısı oldu.3 tane havuzun bir tanesinin muhtarın babasının katkıları ile yapıldı. Burada yapılan pompa deposu köylünün katkıları ile yapıldı. Vatandaş devlet iş birliği bu projede görülmüştür" dedi.

Karabayır Köyü Muhtarı Hacı Altındemir, yapılan çalışmadan dolayı İl Özel İdaresi çalışanlarına teşekkürlerini bildirirken, ''Bu bizim için yüzyılın projesidir" dedi.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız