SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Bizim VOF Çürürken!.

A- A+ PAYLAŞ

Yıllardır atıl halde bekletilen ve her seçim döneminde siyasilerin popülist politikalarına malzeme olan Malatya Vagon Onarım Fabrikası (VOF) "hiçbir şey yapılamadığı için" çürümeye dursun, Alman Vossloh Firması, Erzincan’a demiryollarının raylı sistemle ulaşımını sağlayacak bağlantı elemanı üretmek için fabrika kurdu.

Sanayinin hızla kan kaybetmesine paralel olarak işsizliğinde ürkütücü boyutlara ulaştığı Malatya’da, hükümete olan büyük desteğe rağmen siyasiler istihdam yaratacak yatırım noktasında etkili olamazken, komşumuz Erzincan’daki fabrika yılda 8 milyon adet bağlantı elamanı ve yan sanayi üretmeye hazırlanıyor.

Özelleştirme kapsamına alınıp satışa çıkarılan ancak talip bulamayan Malatya’daki Vagon Onarım Fabrikası atıl halde beklerken, yanıbaşımızdaki Erzincan’a küresel krize inat fabrika kurulması, ilimiz milletvekillerinin her platformda verdikleri birlik ve beraberlik görüntüsünün, önemli bir yatırımı Malatya'ya getirebilme konusunda bir güç oluşturmadığı iddialarına yolaçtı.

Demiryolu taşımacılığını geliştirmek amacı ile 1979 yılı yatırım programına alınarak 749 dönüm alan üzerine 48.000 m2 kapalı alana temeli atılan ve fiziki inşaatının yüzde 90’lar düzeyinde bitirilmesine rağmen 1990’da yatırım programından çıkarılan Malatya Vagon Onarım Fabrikası (VOF), siyasiler tarafından her seçim döneminde gündeme getirilmesine rağmen ekonomiye kazandırılamadı ve çürümeye terkedildi. Erzincan’da temeli 1 yıl önce atılan ve geçtiğimiz günlerde Erzincanlı olan Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım tarafından açılışı yapılan ve Nisan ayı başında üretime başlayacak olan Erzincan Ray Bağlantı Elemanları Fabrikası kuruldu.

Konuyla ilgili olarak olarak görüştüğümüz vatandaşlar “ Hani Demiryollarına yatırım yapılmıyordu, Malatya ile Erzincan’ın farkı ne?” ,“İşte aradaki fark, oraların siyasileri konuşmuyorlar, populist davranışlar sergilemiyorlar. İllerine üretim ve istihdam yaratacak fabrikalar yapılmasına öncülük ediyorlar. Uçak fabrikası, otomobil fabrikası, entegre kayısı veya tekstil fabrikası nerede? En son olarak da bazı AKP’lerin aracılığıyla Polonyalılar gelmişti yatırım yapmak için. Nerede bunlar?” diyerek siyasileri ve karar alıcıları eleştirdiler.

MALATYA VOF
1979 yılında yatırım programına alınan ve 1982 yılında yapımına başlanan fabrikanın 1989 yılına kadar yapılan inşaat çalışmaları yüzde 90’lar üzerindeyken yatırım programından çıkarılması ile çalışmalar durdu. 1999 yılında tütün deposu olarak kullanılan bina depoda çıkan bir yangın nedeniyle önemli maddi kayıplara neden olmuş daha sonra yapılan çalışmalarla yangında hasar gören kısımlar onarılarak eski haline getirilmişti. Bu yangının sabotaj olduğu mahkeme kararında da yeralmış, ancak kimin yaptığı belirlenememişti. 2004 yılında TCDD’nin Maliye Bakanlığına borcu nedeniyle Milli Emlak Genel Müdürlüğüne verilen ve özelleştirme kapsamında mevcut haliyle satışa çıkarılan Vagon Onarım Fabrikası'na talipli çıkmamıştı.

HABER: Yaşar KARAASLAN

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız