SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Blair: 'Önümüzdeki 48 Saat Kritik'...

A- A+ PAYLAŞ

İngiltere Başbakanı Tony Blair, izinsiz İran karasularına girdikleri gerekçesiyle gözaltına alınan 15 askerin serbest bırakılmasını sağlamaya yönelik girişimlerde önümüzdeki iki günün çok kritik olduğunu söyledi.

Blair, İran'la gerginlik peşinde olmadıklarını ana önceliklerinin askerlerin serbest bırakılmalarını sağlamak olduğunu belirtti.

Blair'in bu açıklamasından önce bir İranlı yetkili sorunun görüşmeler yoluyla çözülebileceğini söylemişti.

İran, 23 Mart'ta Basra Körfezi'nde gözaltına alınan askerlerin karasularına girdiğini savunuyor.

İngiltere ise askerlerin Irak karasularında gözaltına alındıklarını öne sürüyor.

İran Ulusal Güvenlik Konseyi'nin başkanı ve başmüzakereci Ali Laricani, Tahran yönetiminin İngiliz denizcileri yargılama niyeti olmadığını söylemişti.

Ali Laricani, İngiliz Channel 4 televizyonuna verdiği mülakatta, Londra yönetimini sert bir tavır takındığını söyleyerek eleştirmiş, sorunun hâlâ diplomatik kanallardan çözülebileceğine inandıklarını kaydetmişti.

Laricani ayrıca İran karasularının ihlali olarak ifade ettiği olay konusunda bir araştırma yapılabileceğinden söz etmişti.

İngiltere Dışişleri Bakanlığı'ndan bir yetkili de Laricani'nin yorumlarına ilişkin bilgi alabilmek amacıyla Tahran'la temasa geçtiklerini bildirdi.

Her şeyden önce İngiltere'den bir heyetin Tahran'a giderek konuyu İranlı yetkililerle değerlendirmesi gerektiğini söyleyen Laricani, ''Bizim önceliğimiz mahkeme süreci değil, ama İngiltere hükümeti konuyu diplomasi yoluyla çözmemekte ısrar ederse, denizcilerin mahkemeye çıkartılmasını isteyebiliriz'' diyor.

Son günlerde Londra kulislerinde İngiltere'nin ülkeye bir heyet göndermeye istekli olduğu konuşuluyordu.

Blair hükümeti, aralarındaki görüş ayrılığına karşın, "ivedilikle çözüm arzusunda" iki ülkenin de birleştiğini bildirdi.

İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinecad'ın bugün düzenlemesi beklenen basın toplantısında neler diyeceği, son gelişmeler ışığında, daha da merakla beklenir hale geldi.

İran devlet radyosu dün, 15 İngiliz denizcinin tümünün "suçlarını itiraf ettiğini" duyurmuştu.

İran haber ajansı da, söz konusu denizcilerin "itiraflarına" ilişkin görüntü kayıtlarının olduğunu, ancak son iki gün içinde İngiltere'nin tavrını yumuşatması nedeniyle bunların sesli olarak yayımlanmayacağını bildirdi.

BBC Türkçe yayını

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız