SON DAKİKA
SON DEPREMLER

BM: "12 Milyon Vatansız Var"

A- A+ PAYLAŞ
 
Birleşmiş Milletler, dünya çapında 12 milyon kişinin hiçbir ülkenin vatandaşı olmadığını ve bu yüzden temel insan haklarından mahrum kaldıklarını açıkladı.
 
BM Mülteciler Yüksek Komiseri Antonio Guterres tarafından yapılan açıklamada, mülteci sorunun özellikle Güneydoğu Asya, Orta Asya, Doğu Avrupa, Orta Doğu ve Afrika'da yaygın olduğu belirtildi. Guterres, 'Bu insanlar acil yardıma ihtiyaç duyuyorlar, çünkü hukuki anlamda, kâbusa benzeyen bir arafta kalmışlık yaşıyorlar' dedi.
 
'ÖTEKİLEŞTİRME ÇATIŞMALARA YOL AÇIYOR'
Guterres, 'insanların kendi yaşadıkları sıkıntıların yanı sıra, bir grup insanın kuşaklar boyunca ötekileştirilmesi, yaşadıkları toplumlarda büyük bir baskı oluşturuyor ve zaman zaman çatışmalara da yol açıyor' diye konuştu.
 
Vatansızlar, mülk edinmek, banka hesabı açmak, yasal olarak evlenmek ve çocuklarını nüfusa geçirmek gibi alanlarda sorunlar yaşayabiliyor.
 
Hatta bazıları, kim oldukları ya da nereden geldiklerini kanıtlayamadıkları için uzun süre gözaltında tutulabiliyor.
 
SÖZLEŞMELERE İMZA ÇAĞRISI
Vatansız insanlara, temel insan haklarının tanınmasını öngören 1954 tarihli anlaşmaya sadece 66 ülke imza attı.
 
1961 tarihli Vatansızlığın Azaltılması Konusunda Sözleşme ise sadece 38 ülke tarafından imzalandı.
 
Eski Sovyetler Birliği ve Yugoslavya'da olduğu gibi ülkelerin bölünmesi, ya da Afrika ve Asya'nın bazı bölgelerinde olduğu gibi sömürgeci güçlerin çekilmesiyle yeni ülkelerin oluşması başlıca nedenler olarak gösteriliyor.
 
Vatansız halklar arasında, Birmanya'daki Rohingyalar, Tayland'ın dağlık kesimlerindeki bazı kabileler, Avrupa'daki bazı çingeneler ve Körfez ülkelerindeki Bedeviler bulunuyor.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız