SON DAKİKA
SON DEPREMLER

BM Ofisinin Açılışına Katıldı

A- A+ PAYLAŞ

AKP Milletvekili Öznur Çalık, seçim çalışmalarına ara verip, Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu'nun İstanbul'da kurulan bölge ofisinin açılış törenine katıldı.

Çalık'ın, bu etkinliğine ilişkin basın bülteni şöyle:

"Ak Parti Malatya Milletvekili ve MKYK Üyesi Öznur Çalık, Malatya’da sürdürdüğü yoğun seçim çalışmalarına 2 gün ara vererek Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu’nun İstanbul’da kurulan bölge ofisinin açılışına katıldı. Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, BM Nüfus Fonu İcra Direktörü Babatunde Osotimehin ve BM Nüfus Fonu Doğu Avrupa ve Orta Asya Bölgesel Ofisi Direktörü Thea Fierens ile birlikte kurdele kesen TBMM Nüfus Kalkınma Grubu Başkanı Öznur Çalık, gösterilen çabaların sonunda böylesi coşkulu bir açılışta bulunmaktan onur duyduğunu belirtti.

Törende yaptığı konuşmada, böyle bir ofisi İstanbul'da açmaya karar verdikleri için teşekkür ederek, Osotimehin'e yeni görevinde başarılar dileyen Bakan Davutoğlu, “En Az Gelişmiş Ülkeler Konferansı dolayısıyla geçen hafta İstanbul'a bir BM bayrağı çekildi. Biz istiyoruz ki bu BM bayrağı İstanbul'da hep kalsın. İstanbul küresel barışın kurucu şehirlerinden birisi haline gelsin” dedi.

Yapılan konuşmaların ardından, Bakan Davutoğlu, Direktör Osotimehin ve Thea Fierens; TBMM Nüfus ve Kalkınma Grubu Başkanı olarak, Öznur Çalık’a ofisin İstanbul’da açılması için gösterdiği çabalar, başta Başbakan Erdoğan olmak üzere yaptığı yoğun görüşmeler için teşekkür ettiler.

TBMM Nüfus ve Kalkınma Grubu olarak ofisin İstanbul’a taşınması için yürütülen zorlu süreç hakkında bilgi veren Öznur Çalık ise şunları söyledi:

“UNFPA Doğu Avrupa ve Orta Asya Bölge Ofisi, bizim açımızdan büyük önem arz etmektedir. Bu kuruluş; bizim de titizlikle takip ettiğimiz nüfus, yaşlanma, uluslararası göç, anne-çocuk sağlığı, üreme sağlığı, toplumsal cinsiyet eşitliği, insan ticareti gibi konularda gelişmekte olan ülkelerin eğitimi ve aydınlatılmasına yönelik çalışmalar yapmak üzere kurulmuştur. Doğu Avrupa ve Orta Asya Bölge Ofisinin İstanbul’a kurulma sürecinde, Viyana, Kopenhag, Cenevre ve Bratislava gibi zorlu rakip şehirlerle yarışıldı. İstanbul’un bölge ofisine evsahipliği yapması için pek çok farklı koldan çok yoğun bir çabalar sarf edildi.. Bu konuda, Sayın Başbakanımızın direktifleri Sayın Dışişleri Bakanımızın, DPT Müsteşarımızın ve BM Daimi Temsilcimizin çok ciddi gayret ve katkıları oldu. Bu çok yoğun trafik esnasında, Viyana’nın kendi adaylığını ön plana çıkarmak noktasında yaptığı çalışmalar, Rusya’nın da bize destek vermesiyle ekarte edildi. Türkiye ile Birleşmiş Milletler arasında, anılan ofisin kuruluşuna ilişkin "evsahibi ülke anlaşması" 16 Haziran 2010’da parafe edildi ve 1 Temmuz 2010’da imzalandı. Tüm bu sürecin ardından, söz konusu anlaşma, Milletvekillerimizin desteğiyle, TBMM Genel Kurulundan da geçirildi. 24 Ekim günü Sn. Başbakanımız, adaylık sürecimizde bizlerden desteğini esirgemeyen BM Nüfus Fonu İcra Direktörü Sn. Throya Obaid ve beraberindeki heyeti kabul etti.”

BM’nin ülkemizde bulunan oniki kuruluşundan yalnızca ikisinin bölge ofislerinin Türkiye’de yerleşik olduğuna dikkat çeken Çalık, İstanbul’a kurulan Bölge Ofisinin Orta Asya ve Doğu Avrupadaki on dokuz ülke odağında çalışmalar yaptığı göz önünde bulundurulduğunda, stratejik olarak Türkiye’ye birçok getirisi olacağını kaydetti. UNFPA Bölge Ofisinin İstanbul’da kurulmasıyla, ülkelerinin koordinasyonu ve organizasyonunu yürütecek üye olarak Türkiye’nin, bölgesel ve akademik bir liderlik kazanacağını sözlerine ekleyen Çalık, katkıların bununla kalmayacağını; ülkemizin uluslararası prestijinin ikiye katlayacağını ve İstanbul’da düzenli olarak sürdürülecek toplantılardan ciddi bir ekonomik getiri de beklediklerini aktardı. Başkan Öznur Çalık, yeni ofisin açılışıyla, diğer BM ofislerinin Türkiye’de açılabilmesi sürecinin de hızlanacağını duyurmasının ardından, “Bölgesel Ofisin İstanbul’da açılma kararının alınması sürecinde, çok önemli desteklerini esirgemeyen Sn. Başbakanımıza, Dışişleri Bakanlığımız ile Devlet Planlama Teşkilatı Müsteşarlığımıza ve çok yoğun bir çalışma atmosferinde bu tasarıyı çok hızlı şekilde gündemlerine alıp görüşen Dışişleri Komisyonumuza ve elbette TBMM Nüfus ve Kalkınma Grubumuz üyelerine teşekkür etmek istiyorum.” diyerek sözlerini tamamladı.

İstanbul’a yaptığı ziyaret sırasında, BM En Az Gelişmiş Ülkeler 4. Konferansı’na da katılım gösteren Milletvekili Çalık, seçim çalışmalarına devam etmek üzere, Malatya’ya döndü."

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız