SON DAKİKA
SON DEPREMLER

BM: "Suriye'den 2 Milyon Kişi Kaçtı"

0
Güncellendi - 2015-12-27 18:45:40
BM:
A- A+ PAYLAŞ

Birleşmiş Milletler, Suriye’deki iç savaştan kaçan kişi sayısının 2 milyonu geçtiğini açıkladı.

BM Mülteciler Yüksek Komiseri Antonio Guterres düzenlediği basın toplantısında, Suriye’nin yaklaşık 20 milyonluk nüfusunun üçte birinin savaş nedeniyle yerinden edildiğini ve bunların yarısının insani yardıma muhtaç olduğunu belirtti. 2 yılda Suriye’den kaçanların sayısının 1 milyon olduğunu belirten Guterres, son altı ay içinde ise bu sayıya 1 milyon mültecinin daha eklendiğini ifade etti. Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği’nin verilerine göre, mülteci sayısı 1 yıl önce 200,000 civarındayken, son 12 ay içinde bu sayı neredeyse 10 kat arttı. Guterres açıklamasında ayrıca, “Suriye’deki durum, yüzyılımızın trajedisidir. Bu felaket, yakın tarihimizde görülmemiş bir olaydır. Tek tesellimiz Suriye’nin komşularının mültecilere gösterdiği insaniyetli davranış ve pek çok mültecinin hayatını kurtarmalarıdır” dedi.

GÜNLÜK 5 İLA 6 BİN KİŞİ

Mülteciler Yüksek Komiserliği, mülteci sayısındaki artışın korkulandan az olduğunu belirtti. Kuruluş, Şubat ve Mart aylarında günlük yaklaşık 8,000 olan mülteci sayısının, yıl sonuna kadar 3 milyon 450 bin kişiye ulaşacağını tahmin etmişti. Eylül ayına kadar olan rakamlara bakıldığında, Suriye sınırından başka ülkelere geçiş yapan mültecilerin sayısı günlük olarak 5,000 ila 6,000 arasında değişiyor. Buna göre, yıl sonuna kadar toplam mülteci sayısı 2 milyon 600 bin ile 2 milyon 700 bin arasında olacak. Antonio Guterres, bu rakamların sadece resmi olarak kayıt altına alınmış mültecileri kapsadığını ve gayriresmi rakamlara göre bu sayıya yüzbinlerce kişinin daha dahil edilmesi gerektiğini belirtti. Öte yandan, BM’nin Haziran ayında yayınladığı mülteci sayısı tahminleri de doğru çıktı ve Suriye içinde yerinden edilmiş kişi sayısı 4 milyon 250 bin kişiye ulaştı. Guterres, Çarşamba günü Cenevre’de Suriyeli mültecileri ağırlayan Irak, Ürdün ve Türkiye’nin Dışişleri Bakanları ve Lübnan’ın Sosyal İşler Bakanı ile bir toplantı gerçekleştirecek. Toplantıda, mültecilere uluslararası yardımın arttırılması görüşülecek.

ÇOCUKLARA ETKİŞİ BÜYÜK

Suriye’ye yapılacak muhtemel ABD hava saldırısının etkileri konusunda yorum yapmaktan kaçınan Guterres, askeri operasyon durumunda mülteci sayısındaki ani artışa karşı önlem aldıklarını belirtti. Mülteciler Yüksek Komiserliği, geçen ay, mülteci krizinin kontrol altında olduğunu fakat mültecilere yapılmakta olan 2.9 milyar dolarlık insani yardımın ötesinde “kapsamlı bir strateji” gerektiğini açıklamıştı. Suriye’deki iç savaşın çocuklar üzerindeki etkisi de ağır oldu. BM verilerine göre, çocuk ve genç nüfusun yüzde 39’u geçen yıl okulu bıraktı. Ülkede 3,000’den fazla okul hasar gördü ve yıkıldı. Bunlardan yaklaşık 1,000 adedi mülteciler tarafından barınmak amacıyla kullanılıyor.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız