SON DAKİKA
SON DEPREMLER

BM Toplantısına Katıldı

A- A+ PAYLAŞ

AKP Malatya Milletvekili ve TBMM Nüfus ve Kalkınma Grubu Başkanı Öznur Çalık, Gürcistan'ın Batum şehrinde yapılan uluslararası toplantıya Türkiye adına katıldı ve bir konuşma yaptı.

Çalık'ın sekreteryasından söz konusu etkinlikle ilgili olarak yayınlanan basın bülteni şöyle:

"Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu (UNFPA), Avrupa Parlamenter Nüfus ve Kalkınma Forumu (IEPFPD) tarafından yürütülen ve Avrupa Birliği tarafından desteklenen Güney Kafkasya Üreme Sağlığı Girişim Hareketi Projesi (RHIYC) üç yıllık bir çalışmanın ardından tamamlandı. 12-14 Eylül 2009 tarihleri arasında Gürcistan’ın Batum kentinde düzenlenen sonuç toplantısına Türkiye’yi temsilen Malatya Milletvekili, TBMM Nüfus ve Kalkınma Grubu Başkanı Öznur Çalık katıldı.

Söz konusu proje Gürcistan, Azerbaycan ve Ermenistan’daki 15 – 24 yaş arası gençlere üreme sağlığı eğitimi verilmesi, sağlık hizmetlerine ve servislerine erişebilmelerine olanak sağlaması nedeniyle bölge için son derece önem arz etmektedir. Türkiye de sağlık alanında gerçekleştirdiği başarılı çalışmalarda edindiği tecrübeleri bölge ülkeleriyle paylaşmak, bu ülkelere yol göstermek ve katkı sağlamak amacıyla toplantıya bir temsilciyle katılım sağlamıştır.

Toplantıda Türkiye adına konuşma yapan Öznur Çalık sağlıklı bir toplum olabilmenin, öncelikli koşulunun gençlere ve çocuklara sağlıkla ilgili gerekli eğitimleri vermek, onların sağlık hizmet ve imkânlarına erişimlerini kolaylaştırmak ve sağlamak olduğunu belirtti. Çalık “Hükümet olarak sağlık alanındaki çalışmalara son derece önem atfediyoruz. Bu çerçevede yürütülen çalışmalar çerçevesinde Ana ve çocuk sağlığı hizmetlerine öncelik verilerek 2009 yılında yaklaşık 2 milyar Avro, koruyucu ve temel sağlık hizmetlerine ayrılmış durumdadır. Doğum öncesi bakım hizmeti (Antenatal Care) alan gebelerin oranı 2003’te % 81 iken bu dönemde % 92 seviyelerine çıkarılmıştır. Yine bu dönemde gebelerin % 80’ine ücretsiz olarak demir desteği verilmektedir. Doğum sonrası bakım hizmeti (Postnatal Care) alan gebelerin oranı % 85’leri bulmuştur.” sözleriyle Türkiye’de yürütülen sağlık politikalarıyla ilgili açıklamalarda bulundu.

Öznur Çalık konuşmasında Türkiye’deki üreme sağlığı programları ile ilgili de bilgiler verdi. Çalık “Ülkemizde uygulanan üreme sağlığı programı iki paralel koldan yürütülmektedir. Ülkemizde askerlik zorunludur. Her erkek Türk vatandaşı hayatlarının erken bir döneminde askerlik görevi yapmaktadır. Bu yılda 450 bin civarında genç erkeğin askerlik görevi yapması anlamına gelmektedir. Silahlı Kuvvetler ile Bakanlığımız arasında 2003 yılında yapılan bir işbirliği protokolü ile çalışmalar başlatılmış, standart bir eğitim modülü hazırlanmıştır. Programın çeşitli üniversiteler ve STK’larından oluşan bir izleme değerlendirme kurulu oluşturulmuştur. Doğrudan Silahlı Kuvvetlerde muvazzaf olarak çalışmakta bulunan subaylardan seçilmiş bir gruba eğitici eğitimi verilerek sertifikalandırılmışlardır. Eğiticilerin sayısı 6.400’ü bulmuştur. Bunlar aracılığı ile ülkenin dört bir tarafında silâhaltına alınmış gençlerimize eğitim verilmektedir. Eğitim süreçleri ve eğiticiler sürekli ve düzenli olarak izlenmektedir. Bugüne kadar 3 milyona yakın gencimiz eğitim almıştır. Türkiye’de ilk genç dostu sağlık hizmet merkezi 2001 yılında bir üniversite tarafından hizmete sokulmuştur. Şimdi ülkenin dört bir yanında 10 ilâ 24 yaş arasındaki gençlerin bütün sağlık ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde organize edilmiş 40 merkez bulunmaktadır. Adölesanların diğer sağlık ihtiyaçlarının karşılanabilmesi amacıyla bu merkezlerin çoğu birinci basamak sağlık merkezlerine, çok azı hastanelere entegre edilmiştir. Bu merkezlerde özel eğitilmiş personel bulunmaktadır.” dedi.

Öznur Çalık, önümüzdeki dönemde Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu (UNFPA) ve Avrupa Parlamenter Nüfus ve Kalkınma Forumu (IEPFPD) tarafından yürütülen çalışmalara TBMM Nüfus ve Kalkınma Grubu olarak katılımlarını sürdüreceklerini belirtti."

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız