SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Böbrek Hastalıkları Anlatıldı

0
Güncellendi - 2015-12-27 12:52:33
Böbrek Hastalıkları Anlatıldı
A- A+ PAYLAŞ
 
Türkiye'de diyaliz uygulanan hasta sayısındaki yıllık artışın, gelişmiş bir çok ülkenin iki katı olduğunu söyleyen İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Nefroloji Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Hülya Taşkapan, " Her yıl en az yüzde 10 olan artışla, 2015 yılında ülkemizde diyaliz uygulanacak hasta sayısı 100 binin üzerinde olacağı tahmin ediliyor" dedi. Prof. Dr. Hülya Taşkapan, 1,5 milyar dolar olan tedavi masraflarının ise iki katına çıkacağını tahmin ettiklerini sözlerine ekledi. 
 
Necatibey İlköğretim Okulu ve Milli Egemenlik İlköğretim Okulu, Dünya Böbrek Günü etkinliği kapsamıda  Türk Nefroloji Derneği'nin katkılarıyla, İç Hastalıkları Nefroloji Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Hülya Taşkapan tarafından ziyaret edildi. 
 
"CİDDİ BİR HASTALIKTIR"
 
Öğrencilere böbrek ve böbrek hastalıklarının nasıl önleneceği konusunda bilgilerin aktarıldığı toplantıda, bilgilendirci broşürlerde verildi. Prof. Dr. Hülya Taşkapan, burada yaptığı konuşmada, "Böbrek hastaları arasına katılanların sayısı, her geçen gün artmaktadır. Tansiyonda yükselme, ardından son dönemde idrara fazla çıkma gibi basit belirtiler, böbrek yetmezliği gibi son derece ciddi bir hastalığın ilk sinyalleri olarak kabul ediliyor. Vücudun su ve elektrolit dengesini sağlayan böbrekler, günlük alınan su ve beraberinde alınan minerallerin ve tuzların vücutta sabit miktarda kalmasını temin ediyor. Vücutta biriken atık maddeler idrarla atılıyor. Kronik böbrek yetmezliği daha sonra düzelmesi mümkün olmayan bir sorun olarak insan sağlığını etkiliyor. Şeker hastalığı, yüksek tansiyon, nefrit, taşlı böbrek hastalıkları ve kronik böbrek yetmezliğinin önemli nedenleri olarak karşımıza çıkıyor. Akut böbrek yetmezlikleri ise daha çok kanamalar, vücuttan ciddi sıvı kayıpları, enfeksiyon hastalıkları bazen de bazı ilaç ve zehirli maddelere maruz kalma sonucu ortaya çıkıyor. Kronik böbrek yetmezliğinin son derece sinsi bir hastalık olup çoğu zaman hastalar bize ulaştığında hastalık ileri döneme varmış oluyor. Hasta diyaliz tedavisi bağlatılıyor. Hastalar tesadüfen bu hastalıklarını öğreniyorlar. En önemli belirti; idrar yapma şeklindeki değişiktir. Özellikle geceleri birden fazla idrar yapma ihtiyacının olması veya aşırı miktarda su içme isteği gibi durumlar ilk belirtiler olabilir. " diye konuştu. 
 
"TEDBİRLER ALINMALI"
 
Prof. Dr. Hülya Taşkapan, sözlerinin devamında, "Türkiye'de 6 erişkinden birinde görülen kronik böbrek hastalığı sağlığı tehdit etmektedir. Türkiye'de 7.5 milyon insanda kronik böbrek hastalığı olduğu sanılmaktadır. Türk Nefroloji Derneği verilerine göre ülkemizde diyaliz uygulanan hasta sayısının gelişmiş birçok ülkenin neredeyse 2 katı olan yıllık en az yüzde 10 artış oranı ile 2015 yılında 100 bin'i aşacağı ve halen 1.5 milyar dolar olan tedavi maliyetinin iki katına çıkacağı tahmin ediliyor. Böbrek sağlığını korumak için sigaradan kaçınmalı, tuz tüketimini azaltmalı, düzenli egzersiz yapmalı, yeterli sıvı almalı ve ideal vücut ağırlığı korunmalıdır. Ağrı kesiciler gibi bazı ilaçların ve yararı bilimsel çalışmalarda kanıtlanmamış olan bazı bitkisel ürünlerin böbreklerimiz üzerinde zararlı etkileri olabileceğinden, hekim önerisi dışında kullanılmamalıdır. Düzenli olarak idrar tahlili yaptırmalı, kan basıncı ölçtürmeli ve kan şekeri tayini yaptırılmalıdır." diye konuştu. 

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız