SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Böbrek Nakli İçin Araştırma

A- A+ PAYLAŞ

İnönü Üniversitesi'nden bir grup öğretim üyesi, Türk Alman Sağlık Vakfı (TASV) ile işbirliği kapsamında Almanya'da böbrek nakli konusunda inceleme ve gözlemlerde bulundu.

Konuya ilişkin olarak üniversiteden yayınlanan bülten şöyle:

"İnönü Üniversitesi ile Merkezi Almanya’da bulunan Türk Alman Sağlık Vakfı (TASV) arasında tıp alanında kararlaştırılan işbirliği çerçevesinde, Prof.Dr. Hülya Taşkapan (İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı,Nefroloji Bilim Dalı Başkanı), Doçent.Dr. Bülent Ünal ve Yrd. Doç. Dr. Turgut Pişgin ,Justus Liebig Üniversitesi (Giessen, Almanya) Nefroloji ve Genel Cerrahi Bölümlerinde, üç haftalık bir süre böbrek nakli alanında gözlemlerde bulundular.

Prof.Dr.Hülya Taşkapan, Giessen Justus Liebig Üniversitesindeki çalışmalarıyla ilgili olarak bilgiler verdi.

“Giessen’de bulunduğumuz süre içinde TASV Başkanı Dr. Yaşar Bilgin ve 2. Başkan Dr. Klaus Sinterhauff ve ekiplerinin bize karşı gösterdiği yakın ilgiden çok memnun olduk.

Justus Liebig Üniversitesi Nefroloji Bilim Dalı ve Genel Cerrahi Anabilim Dalındaki profesör ve doktor arkadaşlarımız bize çok yakın ilgi gösterdiler ve Üniversitemizi en kısa zaman içinde ziyaret etme ve ortak bilimsel toplantılar düzenleme sözü verdiler.

Justus Liebig Üniversitesi ile Üniversitemiz arasındaki bu işbirliğinin ilerleyen günlerde özellikle öğrencilerimiz, araştırma görevlilerimiz ve genç öğretim üyelerimizin eğitimleri için de yeni fırsatlar yaratacağını düşünüyoruz.

Görev yapmayacak kadar hasta ve hatta bedene zararlı hale gelen bir organın, bir sağlamı ile değiştirilmesi işlemine "Organ Nakli" veya "Organ Transplantasyonu" denilmektedir. Bugün ülkemizde böbrek nakli bekleyen 40.000 den fazla diyaliz hastası vardır ve ne yazık ki çoğu genç ve orta yaşlarda hastalardır. Yaşamlarını makinelere düzenli aralıklarla (haftada 3 kez ve her seferinde 4 saat) bağlanarak sürdürebilmektedirler.

Başarılı böbrek nakli yapılmış hastaların beklenen yaşam süresi diyaliz hastalarından daha fazladır. Maalesef, birçok hasta bağışlanmış bir böbreği beklerken ölmektedir. Bağışlanmış bir organ aslında bir yaşamın armağan edilmesidir. Organ nakli ile yaşam süresi uzamakta, yaşam
kalitesi artmakta, diyaliz gibi tedavilere göre tedavi maliyeti de düşmektedir. Organ naklini ve organ bağışını artırmak ülkemiz için hem sağlık yönünden, hem de ekonomik yönden çok önemlidir. Ayrıca hastaların iş gücü kaybını da kazanca dönüştürmektedir.

Justus Liebig Üniversitesinde bulunduğumuz süre içinde Avrupa’da kadavradan organ bağışının yüzde 30’larda olduğunu gördük. Maalesef bu oran ülkemizde yüzde 5’in altındadır. Dünya çapında nakil merkezleri ve donanımlı organ nakli ekiplerine sahip olduğumuz halde, kadavra verici sayısı ve kadavradan yapılan organ nakli sayısı bakımından gelişmiş ülkelerin hayli gerisindeyiz. Fedakarca yakınlarının organlarını bağışlayarak nice hayatların kurtarılmasına vesile olan ailelere teşekkür ediyoruz.”

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız