SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Böcek Böceğe Karşı

0
Güncellendi - 2015-12-27 20:35:58
Böcek Böceğe Karşı
A- A+ PAYLAŞ

Orman ve Su İşleri Bakanlığı Orman Genel Müdürlüğü ormanlara zarar veren böceklere karşı biyolojik mücadelesini sürdürüyor. Bu mücadele kapsamında 2013 yılında zararlı böceklere karşı yarım milyondan fazla faydalı böcek ormanlara bırakıldı. 

Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, ülkede böcek, mantar ve diğer canlıların meydana getirdiği zararlar içerisinde, böcek zararları önemli bir yer tutuyor. Böcekler, hayvanlar aleminde sayı bakımından en büyük grubu oluşturuyor. Ayrıca böceklerin üreme enerjileri çok yüksek olduğundan uygun iklim şartlarında kısa zamanda çoğalarak bütün bir ormanı tahrip edebilecek bir güce sahip bulunuyor.

Teknolojideki gelişmeleri yakından takip eden Orman ve Su İşleri Bakanlığı, ormanlarımızda zararlı böceklere karşı biyolojik, biyoteknik, mekanik ve kimyasal mücadele yöntemleri uyguluyor. Böylece bir yandan biyolojik çeşitliliğin korunmasına özen gösterilirken, diğer yandan da zararlı böceklere karşı faydalı böcekler korunarak laboratuvar ortamında çoğaltılıyor. Ayrıca karışık meşçereler de kurmak suretiyle ormanlarımız zararlı böceklere karşı dayanıklı hale getiriliyor.

“BÖCEKLER ORMAN YANGINLARINDAN 5 KAT DAHA FAZLA ZARAR VERİYOR”

Böceklerin ormanlara verdiği zarar, orman yangınlarının verdiği zarardan en az 5 katı daha fazla olduğu biliniyor. Böceklerin verdiği zararın bu denli büyük olmasından dolayı orman zararlılarıyla mücadele çalışmaları daha çok zararlı böceklerle mücadele konusunda yoğunlaştırılıyor.

Bu kapsamda 2013 yılında orman zararlılarına karşı etkin mücadele için 341 bin 631 hektar alanda çalışma yapılarak, 53 laboratuvarda üretilen 534 bin 500 faydalı böcek ormanlara bırakıldı. Biyolojik çalışmaların başladığı 1984 yılından günümüze kadar ise toplam 11 milyon 421 yırtıcı böcek laboratuvarlarda üretildi. Ayrıca 2013 yılında biyolojik mücadele çerçevesinde 5 bin 700 keklik ormanlara salınarak, 130 karınca nakli gerçekleştirildi. 61 bin 125 suni kuş yuvası ise ormanlara asıldı.

“ORMANLARA BIRAKILAN FAYDALI BÖCEKLER NESİLLERİNİ DEVAM ETTİRİYOR”

Biyolojik mücadele çalışmalarında ormanlarımızda bulunan faydalı böceklerin erginleri toplanarak, laboratuvarlara taşınıyor ve laboratuvarlar da elde edilen olgun bireyler ormanlarda zararlı böceklerin olduğu alanlara götürülerek ağaç diplerine veya ağaçların üzerine bırakılıyor. Laboratuvarlarda üretilen bu faydalı böcekler, zararlı böcekleri yok etmekle birlikte nesillerini de devam ettirerek ormanlarımızda biyolojik mücadelenin etkili bir unsuru haline geliyor. 

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız