SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Böcek Şenliği'nin 3'üncüsü Yapıldı

0
Güncellendi - 2016-05-13 03:17:51
'Böcek Şenliği'nin 3'üncüsü Yapıldı
A- A+ PAYLAŞ

 İnönü Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümü öğretim üyeleri ve öğrencileri tarafından organize edilen Böcek Şenliği, Battalgazi kampüsünde gerçekleştirildi.

İlki üç yıl önce yapılan ve gittikçe kapsamı genişletilen Böcek Şenliğinde, 12 adet böcek koleksiyonu dereceye girmek için kıyasıya yarıştı.  Yarışma öncesi öğrenciler, topladıkları böceklerin özellikleri, işlevleri, biyolojik yapıları ve bilinmeyen yönleriyle ilgili olarak 5’er dakikalık sunum yaptı.

Yarışmada birinciliği, 5 numaralı koleksiyon ile yarışan, Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümü öğrencilerinden, Canan Karakaş, Hazal Karaca, Şeyma Kara, Mehtap Berktaş ve Hüseyin Sarıtaş’dan oluşan ekip kazandı.

Türkiye’nin değişik illerinden böcek topladılar

e1İnönü Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümü öğretim üyeleri Yrd. Doç. Dr. Fulya Kaya Apak, Yrd. Doç. Dr. Hatice Diğdem Oksal ve Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Özlem Altuntaş ve Bitki Koruma Bölümü öğrencileri tarafından organize edilen Böcek Şenliği’nin 3.’sü İnönü Üniversitesi Battalgazi Kampüsü’nde yapıldı.

Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümü öğrencilerinin, ‘Bahçe Bitkileri Zararlıları’ dersinde verilen araştırma ve uygulama ödevi kapsamında topladıkları farklı türlerden oluşan yüzlerce böcek, ilgi çekici yöntemlerle oluşturulan 10’dan fazla koleksiyonla sergilendi. Öğrencilerin Öğrenciler Malatya merkez ve ilçelerinin yanı sıra, Antalya, Amasya, Çorum, Urfa ve Türkiye’nin birçok farklı ilinde topladıkları böceklerden oluşan koleksiyonları zorlu geçen bir mücadelede birbiriyle yarıştı.

3.Böcek Şenliği’nin ilk bölümünde, Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümü öğrencilerinin böcek bilimi (entomoloji) alanında yaptıkları özgün araştırmalara ilişkin sunumlar yaptı. Bu kapsamda, Furkan Altaç- Korkunç Parazitler, Şeyma Kara - Ağustos Böceğinin Azmi, Kübra Gül Karadeniz -  Ölümsüz Kahramanlar (Tartigrada), Canan Karakuş - Bir Efsanedir Ateşböceği, Hazal Karaca - Miyiasis Sinekleri, Muhammed Yıldırım- Altın Kaplumbağa Böceği, İbrahim Yılmaz - Peygamber Devesi, Fulya Balarası ve Mehmet Gerçek- Herkül başlıklı birer sunum gerçekleştirdi.

e2Öğrencilerin böcek dünyasına ilişkin bu sunumlarından sonra, Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümü öğrencilerinin, günlerce sahada çalışarak Malatya’nın böcek faunasında topladıkları farklı tür ve yüzlerce böcekten oluşan 12 böcek koleksiyonu için yarışmaya geçildi.

Şenliğin yarışma bölümünde, koleksiyon sahibi öğrenci grupları, yarışmada dereceye girmek için oy verecek katılımcılara koleksiyonlarının özelliklerini ve farklılığını anlatarak propaganda yaptı ve koleksiyonlarının tercih edilmesi için kulis çalışmaları yürüttü.

Dereceye girenler

Zorlu mücadelenin ardından, oy sayımı yapıldı, ilk 3 dereceye giren koleksiyonlar ve öğrenci grupları belirlendi. Buna göre, İnönü Üniversitesi Ziraat Fakültesi 3. Böcek Şenliği’nde 1’inciliği Canan Karakuş, Hazal Karaca, Şeyma Kara, Mehtap Berktaş, Hüseyin Sarıtaş’ın hazırladığı 5 numaralı koleksiyon kazandı. Yarışmada 2’nciliği İbrahim Yılmaz, Mehmet Gerçek ve Furkan Altaç’ın hazırladığı 11 numaralı böcek koleksiyonu, Osman Ata, Muhammed Yıldırım, Emrullah Baştuğ ve Yahya Sert’in oluşturduğu 1 numaralı koleksiyon ise 3’üncülüğü kazandı.

Yarışmada dereceye giren öğrenciler büyük mutluluk yaşarken, yine öğrenciler tarafından hazırlanan pasta ve börekler şenliğe katılanlara ikram edildi.

Yrd. Doç. Dr. Fulya Apak: Derslerde anlattığımızın sahada pratiğini yapıyorlar

Böcek Şenliği’nin organizasyonunu yürüten Ziraat Fakültesi öğretim üyeleri program sonunda yaptıkları değerlendirmede, Malatya ve çevresinin böcek faunasının bilimsel araştırmalara kaynaklık etmesi açısından önemli bir potansiyele sahip olduğunu vurguladı.

Bitki Koruma Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Fulya Apak, öğrencilerin sahada yaptıkları araştırmaların sonunda ortaya konulan sonucun, öğrencinin kendisine ait bir araştırma üretmiş olmasından dolayı öğrenme ve merak tutkusu aşıladığını belirterek, “Bu çalışma öğrencilerimiz tarafından geniş bir sahada yapıldı. Bu anlamda gelecekte Malatya ve çevresinin entomoloji haritasının çıkarılması konusunda yapılacak çalışmalara da ışık tutacaktır” dedi.

Ziraat mühendisi yetiştirdiklerini ve dolayısıyla böceklerden korkmamaları gerektiğini kaydeden Yrd. Doç. Dr. Apak “Biz derste böcekleri anlatıyoruz. Ama anlatmak ve görmek her konuda bence bir birinden çok farklı. Biz sadece böceği tanıtmıyoruz, böceğin kısımlarını, bölümlerini, nasıl zarar yaptıklarını, çünkü bunlar bizim için çok önemli. Öğrenciler yakaladıkları böceklerde bunları bire bir kendileri görebiliyorlar. Anlattığımız şeyleri aslında uygulamalı olarak kendileri iğnelerken dokunuyorlar. Öncelikle Ziraat Mühendisi yetiştiriyoruz. Böceklerden kesinlikle korkmamaları lazım. Öğrenciler ödevi  duyunca çok şaşırdılar ve dokunamayacaklarını düşünmüşlerdi. Öğrencilerimiz uygulama dersi kapsamında başarılı olabilmek için bu ödevi hazırlamak zorundalar” diye konuştu.

Yrd. Doç. Dr. Apak, böcek şenliğinin artık geleneksel bir karakter kazanmaya doğru ilerlediğini ve kapsamının her yıl daha da zenginleştiğini belirterek, şenliğe katkı sunan Ziraat Fakültesi yönetimine, öğretim üyesi ve öğretim görevlilerine, idari personel ile tüm öğrencilerine teşekkür ettiğini ifade etti.

Yrd. Doç. Dr. Oksal: Öğrencilerimiz eserlerinin değerlendirilmesinden mutlu oluyor

Böcek Şenliği’nin öğrencilerin arazideki çalışmalarının fakülte dışında da öğrenilmesi ve tanıtılmasına hizmet ettiğini belirten Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Hatice Diğdem Oksal, “Öğrencilerimiz bu şenlik vesilesiyle, alanda yaptıkları çalışmaların değerlendirilmeye tabi tutulmasından çok mutlu oluyorlar. Günlerce süren çalışmalarının bu şekilde karşılık bulması onları daha içten bir çalışmaya yöneltiyor” diye konuştu.

Yrd. Doç. Dr. Özlem Altuntaş: Öğrenme motivasyonu sağlıyor

Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Özlem Altuntaş ise, Böcek Şenliği kapsamında yürütülen araştırmaların öğrencilerin öğrenme motivasyonunu geliştirdiğini ifade ederek, “Öğrencilerimiz bu çalışmaları ile bir yandan bilgi ve deneyimlerini geliştirirken bir yandan da oluşturdukları koleksiyonla, yaptıkları araştırmayla yarışmanın sevincini yaşıyorlar” diye konuştu.

3.Böcek Şenliği’ne, Ziraat Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Alper Durak, Battalgazi MYO Öğretim Üyesi ve Ziraat Mühendisleri Odası Malatya Şubesi Başkanı Doç. Dr. Orhan Gündüz, İnönü Üniversitesi Arıcılık Geliştirme-Uygulama ve Araştırma Merkezi (İNAGAM) Müdürü Yrd. Doç. Dr. Semiramis Karlıdağ, organizasyon yöneticileri Yrd. Doç. Dr. Fulya Kaya Apak, Yrd. Doç. Dr.Hatice Diğdem Oksal, Yrd. Doç. Dr. Özlem Altuntaş, araştırma ve öğretim görevlileri ile çok sayıda öğrenci katıldı.

Burhan KARADUMAN, Güler HAZAR, Yeni Malatya Gazetesi- malatyahaber.com

ee3

e4

e5

e6

e7a

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

1 yorum yapılmış

  • murat (7 yıl önce)
    Bu kadar böceği öldürmek marifet ya ,bravo bizim ünversitelerimizde işte böyle bilim yapılıyor
    0
    0
    Yanıtla