SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Böğürtlen Meyveye Geldi

0
Güncellendi - 2015-12-28 04:08:45
Böğürtlen Meyveye Geldi
A- A+ PAYLAŞ

Malatya Valiliği Meyveciliği Geliştirme Projesi kapsamında Battalgazi İlçesinde 2013 yılı ilkbahar döneminde tesis edilen böğürtlen bahçesi meyvelerini vermeye başladı. 

Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Selahattin Günci, Battalgazi İlçesine bağlı Hatunsuyu Mahallesi'nde 2013 yılı ilkbahar döneminde 7 dekarlık alana böğürtlen bahçesi tesis edildiğini belirtti. Chester ve Jumbo böğürtlen çeşitlerinin ekildiği bahçede sulama, telli terbiye sistemi ve fide alımlarının 30 bin 740 TL’ye ihale edildiğini belirten Günci, bunun ise yüzde 50’si olan 15 bin 340 TL’sinin Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü tarafından finanse edildiğini aktardı.

Böğürtlen bahçesinde dekardan ortalama bin ile bin 200 kilogram verim beklendiğini belirten Günci, “İlk hasadı Temmuz ayında gerçekleştirilerek elde edilen ürün, İlimizde faaliyet gösteren bir reçel fabrikasında değerlendirilmektedir. Yapılan bahçe kurulumu sonucunda böğürtlen üretiminin İlimizde ekonomik olarak gerçekleştirilebildiği, pazar değerinin olduğu ve üreticilerimize ek gelir getirecek bir ürün olduğu görülmüştür. Böğürtlen üretimi yapmak isteyen üreticilerimizin teknik destek ve bilgi almak için müdürlüğümüze başvurmaları yeterlidir” dedi.

Meyve özellikleri yönünden üzümsü meyveler grubunda yer alan böğürtlenin dünyada ılıman iklim bölgelerinde geniş yetişme alanına sahip olduğu belirtilirken, böğürtlenin Türkiye’de bol miktarda bulunan bir kır meyvesi olduğu dile getirildi. Birçok faydası bulunan böğürtlenin diğer meyveler kadar tüketilmesi uzmanlar tarafından önerilirken C vitamini yönünden zengin bir meyve olan böğürtlenin içeriğinde bulunan siyanidin adlı maddenin tümör oluşumunu önlediği ve kan basıncı ile tansiyonu da düzenlediği belirtiliyor. Kolestrol seviyesini de düşüren böğürtlenin ayrıca antioksidan oranı yüksek olması nedeniyle bağışıklık sistemini güçlendirmekte ve yaşlanmaya karşı koruyucu etki gösterdiği de bilimsel olarak biliniyor.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız