SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Bölgede Tek Uçuyordu'

0
Güncellendi - 2015-12-27 14:08:30
'Bölgede Tek Uçuyordu'
A- A+ PAYLAŞ
 
Türk radarları uçağın izini en son 7 bin feet yani 2 bin 300 metrede tespit edebildi. Uçak, bu izlerin alınmasından kısa bir süre sonra radardan kayboldu.
 
Normalde av/av önleme veya bombardıman uçuşlarında en az iki uçak 'kol' olarak adlandırılan uçuş formasyonunda birlikte uçuyor. Keşif uçakları ise göreve tek başlarına gidebiliyor.
 
YALNIZ, SİLAHSIZ VE KORKUSUZ
Halen Eskişehir'de 113'üncü ve Malatya/Erhaç'taki 173'üncü Filolarda görev yapan keşif amaçlı RF-4E'ler Türk Hava Kuvvetleri'ndeki sloganı; 'Yalnız, silahsız ve korkusuz.'
 
Türk Hava Kuvvetleri'nin envanterine 1980'de girmeye başlayan F-4E Phantom uçaklarının keşif modeli RF-4E'ler, S-87B, KA-56E ve KA-91B ıslak film kameralarının yanı sıra AN/AAD-5 IR olarak adlandırılan ısı hassasiyetine sahip özel kameralarıyla fotoğraf çekiyor. Uçak üssüne döndükten sonra negatifler yıkanarak değerlendirme yapılıyor.
 
Uzaktan gerçekleştirilen yüksek irtifa çekimlerinde ise KS-146B LOROP (Uzun Menzilli Elektro-Optik Yansal Fotoğraf) cihazları kullanılıyor. Dışardan bakıldığında sistem gövde altında taşınan harici yakıt tankına benziyor. LOROP, yüksek irtifadan yaklaşık 100 kilometre menzile kadar fotoğraf çekebiliyor.
 
Ancak uzmanlar, RF-4E'nin alçaktan uçması nedeniyle uçakta LOROP cihazı bulunmadığı, fotoğraf çekim işlemini burunda yer alan kameralarla yaptığı tahmin ediyor.
 
CEVAP BEKLEYEN SORULAR
* Suriye Hava Sahası'na neden girildi?: Bölgede giderek artan askeri hareketliliği ve İsrail-Kıbrıs Rum Kesimi'nin petrol arama çalışmalarını takip etmek için bölgeye Türk Hava Kuvvetleri zaman zaman keşif uçuşları yapıyor. Ancak düşürülen uçak Suriye hava sahasına girildi mi, girdiyse neden girdi?
 
* Pilotlar, radar kilitlemesinden haberdar mıydı?: RF-4E'lerin hizmet ömürlerinin 2020 yılına kadar uzatılması için uçaklar modernize edilmişti. Yerden atılan füze veya radar takipli uçaksavarların sinyallerini alan Aselsan kuruluşu olan Mikes tarafından geliştirilen ALQ-178V(5)+ 'Elektronik Harp Kendini Koruma Sistemi' takılmıştı. Pilotların Suriye hava savunma birimlerinin saldırısına karşılık ikaz aldı mı?
 
* Düşürme operasyonunda Ruslar var mı?: Suriye 2007'de İsrail uçaklarının sınır ihlali sonrasında hava savunma sistemlerine büyük önem vermişti. Mevcut SA serisi hava savunma füzelerine ek olarak ZSU-23-4 Silka ve 36 adet Pantsir S1E füzeleri satın alınmıştı. Akıllara bölgede radar üssü açan Ruslar'ın Suriyelilerle ortak çalıp çalışmadıklarını getiriyor.
 
İSRAİL'LE İPTAL OLAN PROJE
Islak film sistemi kullanan RF-4E'lerin modernizasyonunun ikinci aşamasını uçakların dijital görüntü alabilen, çektiklerini anında yer istasyonuna aktarabilen özel sistemler alınması planlanmıştı.
 
TARP (Türk Havan Keşif Programı) adı verilen projede 2008'te İsrailli Elbit ve Elta şirketleri ile sözleşme imzalanmıştı. Toplam 300 milyon dolarlık proje, Mavi Marmara sonrasında gerilen iki ülke ilişkileri nedeniyle İsrail tarafından durduruldu. Savunma Sanayii Müsteşarlığı, iki İsrailli şirkete yaptığı ön ödemeyi geri isteyen Elbit ve Elta'nın teminat mektuplarını da yaktı.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız