SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Bölgedeki Tek Proje'

A- A+ PAYLAŞ

Malatya Kayısı Kümelenme Vadisi Projesi'nin kendi çapında bölgede onaylanan tek proje olduğu bildirildi.

Avrupa Birliği İş Geliştirme Merkezi (ABİGEM) Malatya Müdürü Murat Ocak, yaptığı açıklamada, "Kayısı Kümelenme Vadisi Projesi sahibi Malatya Ticaret Borsası'dır. Nihai faydalanıcılar ise, Malatya Ticaret Borsası, Küçük ve Orta Sanayiciyi Geliştirme Başkanlığı (KOSGEB) Malatya Merkez Müdürlüğü, 2. Organize Sanayi Bölge Müdürlüğü'dür. Projenin bütçesi 1 milyon 819 Euro'dur. Finansman kaynağı yüzde 75 Avrupa Birliği (AB), yüzde 25 ise Türkiye’dir" ifadelerini kullandı.

Malatya Kayısı Kümelenme Vadisi Projesi'nin kendi çapında bölgede onaylanan tek proje olduğunu bildiren Ocak, "Kayısının ürün olarak büyük bir potansiyeli bulunmaktadır ve Malatya mevcut kapasitesi ile bundan başarı hikayesi çıkarabilecek bir ildir. Tarihsel bir ürün olarak üreticiler tecrübelidir. Topraklar organik tarım için elverişlidir. Malatya kayısısı iç piyasada aranan bir üründür. Dış açılımları ve yeni ürün geliştirme faaliyetlerini hayata geçirebilecek bir atılım sektörde çok hızlı bir değişim ortaya çıkarabilecektir" dedi.

Murat Ocak, açıklamasını şöyle sürdürdü:
"Malatya, dünya kuru kayısı üretiminin yüzde 90'ını karşılamaktadır. 2007 yılı itibariyle kayısı ihracatı 237 milyon dolara yükselmiştir. Ayrıca, ihracatın yanı sıra kayısı; yaş, kuru ve mamul ürün olarak yurtiçi tüketim ve hasat döneminde çevre illere yarattığı sezonluk istihdam ve de meşrubat, unlu mamul, şekerleme gibi sektörlere hammadde sağlaması açısından il ve ülke ekonomisine yaklaşık 200 milyon doların üzerinde gelir sağlamaktadır. Malatya, iklim, toprak ve konum açısından dünyada kayısının ve kayısı yetiştiriciliğinin ana vatanı sayılan bir ildir. Ancak, kuru kayısının hedef pazarları denizaşırı ülkelerdir ve Malatya'nın liman şehri olmaması ihracat ürünlerinin karayolu ile Mersin (458 km), Samsun (586 km), İzmir (1189 km) ve İstanbul (1114 km) gibi liman illerine sevk edilmelerine neden olmaktadır. Bu durum, ihracat fiyatlandırmasında getirdiği ekstra maliyet (navlun maliyeti) nedeniyle, Malatya'daki ihracatçıların rekabet avantajlarının kaybına sebebiyet vermektedir."

Murat Ocak, kayısının sorunlarını da özetle şöyle sıraladı:
"Halihazırda yapılan üretimin maliyetleri yüksek ve teknoloji kullanımı çok sınırlıdır. Fiyat oluşması ile ilgili karşılıklı güvensizlikler bulunmaktadır. Üniversite - sanayi işbirliği ihtiyaç duyulan seviyelere gelmemiştir. Sulama problemi bulunmaktadır. Marka oluşturma konusunda büyük bir başarı elde edilememiştir. Soğuk hava deposu kapasitesinin iş kümesi ihtiyaçlarını karşılayamaması rekabet gücünü olumsuz etkilemektedir."

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız