SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Bölgesel Enflasyon Yüksek

A- A+ PAYLAŞ

Mayıs ayı enflasyon rakamları açıklandı. Malatya bölgesindeki fiyat artışı ülke ortalamasının üzerinde gerçekleşirken bu artış ile Malatya bölgesi fiyat artışının en fazla yaşandığı 3. bölge oldu. Türkiye genelinde Mayıs ayı enflasyonu yüzde 0.64 olurken Malatya bölgesindeki artış yüzde 1.22 olarak gerçekleşti. Malatya Bölgesindeki ürün bazında en fazla artış gösteren madde yüzde 24.76 ile kadın gömleğinde yaşandı. En fazla fiyat düşüşü ise yüzde -62.53 ile sivri biberde yaşandı.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Malatya Bölge Müdürü Şemsettin Özcan Mayıs ayına ilişkin enflasyon rakamları konusunda açıklamalarda bulundu. Özcan açıklamasında şunları belirtti:

“2009 yılı Mayıs ayında Türkiye'de Tüketici Fiyatları Genel Endeksinin bir önceki aya göre değişim oranı %0,64 olarak gerçekleşirken; Malatya İstatistiki Bölgesinde (Malatya, Elazığ, Tunceli, Bingöl) ise bir önceki aya göre değişim oranı % 1,22 olarak gerçekleşmiştir.

2009 yılı Mayıs ayında Türkiye'de Tüketici Fiyatları Genel Endeksinin bir önceki yılın aynı ayına göre değişim oranı % 5,24 olarak gerçekleşirken; Malatya İstatistiki Bölgesinde ise bir önceki yılın aynı ayına göre değişim oranı % 7,39 olarak gerçekleşmiştir.

2009 yılı Mayıs ayında Türkiye'de Tüketici Fiyatları Genel Endeksinin on iki aylık ortalamalara göre değişim oranı % 9,49 olarak gerçekleşirken; Malatya İstatistikî Bölgesinde ise on iki aylık ortalamalara göre değişim oranı % 10,61 olarak gerçekleşmiştir.

2009 yılı Mayıs ayında 2003 Temel Yıllı TÜFE' de 26 İstatistikî Bölge içinde bir önceki aya göre en yüksek artış % 1,84 oranı ile Tekirdağ, Edirne ve Kırklareli illerini kapsayan bölgede gerçekleşirken, en yüksek düşüş % -0,32 oranı ile Gaziantep, Adıyaman ve Kilis illerini kapsayan bölgede gerçekleşmiştir. Malatya, Elazığ, Tunceli ve Bingöl illerinden oluşan bölgemiz ise % 1,22 değişim oranı ile 26 İstatistikî Bölge içinde en yüksek artış gerçekleşen 3. İstatistikî Bölge olmuştur.

2003 Temel Yıllı TÜFE, Tüketim kalıpları itibariyle; 2009 yılı Mayıs ayında Malatya, Elazığ, Tunceli ve Bingöl illerinden oluşan bölgemizde bir önceki aya göre en yüksek artış % 12,83 oranı ile Giyim ve Ayakkabı grubunda; en yüksek düşüş % -0,38 oranı ile Konut, Su, Elektrik, Gaz ve Diğer Yakıtlar grubunda görülmektedir. Malatya İstatistikî Bölgemizde en yüksek artış gösteren seçilmiş bazı maddeler:% 24,76 ile Gömlek (Kadın için), % 12,48 Tayyör (Kadın için), % 12,29 ile Patates şeklindedir. En yüksek düşüş gösteren seçilmiş bazı maddeler: % -62,53 ile Biber (Sivri), % -23,99 ile Doğalgaz, % -8,84 ile Yumurta şeklindedir.”

ÜRETİCİ FİYATLARI ENDEKSİ
TÜİK Bölge Müdürü Şemsettin Özcan Üretici Fiyat Endeksine ilişkin olarak ta şu bilgileri verdi:

“ 2009 yılı Mayıs ayında Üretici Fiyatları Endeksi'nde bir önceki aya göre %-0,05 düşüş, bir önceki yılın Aralık ayına göre %2,30 artış, bir önceki yılın aynı ayına göre %-2,46 düşüş ve on iki aylık ortalamalara göre %8,96 artış gerçekleşmiştir.

Bir önceki aya göre endekslerin en fazla artış gösterdiği alt sektörler, giyim eşyası imalatı (%4,09), kok kömürü ve rafine edilmiş petrol ürünleri imalatı (%3,56), ham petrol ve doğalgaz çıkarımı (%2,59), mobilya imalatı (%1,00), gıda ürünleri ve içecek imalatı (%0,93) alt sektörleridir.

Buna karşılık elektrik, gaz üretimi ve dağıtımı (%-11,51), elektrikli makine ve cihazları imalatı (%-4,89), metal eşya sanayi (%-4,42), iletişim teçhizatı (%-4,27), makine imalatı (%-2,84), metal cevheri (%-1,75), ana metal sanayi (%-1,70) bir ay önceye göre endekslerin en fazla gerilediği alt sektörler olmuştur.”

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız