SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Bölgesel Gerilim Arttı'

A- A+ PAYLAŞ

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt’ın sınırötesi operasyonun yapılması gerektiği açıklaması, yabancı basında yankı buldu.

Financial Times (FT) gazetesi, “açıklamalar bölgesel gerilimleri artıracak” derken New York Times (NYT), ABD için “korkutucu bir durum” olduğunu savundu.

Liberation gazetesi, açıklamaları Başbakan Erdoğan’a yönelik bir sıkıştırma olarak yorumlarken BBC, ABD’nin operasyon yapılmaması yönünde defalarca uyardığına dikkat çekti.

FT: BÖLGESEL GERİLİMLERİ ARTIRACAK

Ekonomi gazetesi Financial Times, Büyükanıt’ın açıklamalarının bölgesel gerilimleri artıracağını savunurken “Büyükanıt’ın değerlendirmeleri, hem cumhurbaşkanlığı seçimi öncesi Türkiye’nin siyasi liderliği, hem de böyle bir girişime izin vermesi için Washington üzerindeki baskıları artırmaya yönelik gibi görülüyor” yorumunu yaptı.

Gazete, Washington’un Türk ordusunun söylemlerinin bir kısmının iç siyasete bağlı olduğuna inanmakta birlikte ABD yetkililerinin Türkiye’nin Kuzey Irak’a girmesi olasılığı bulunduğunu düşündüklerini yazdı.

NYT: ASKERLERİN KULLANDIĞI EN SİVRİ DİL

Büyükanıt’ın açıklamalarını “askerlerin şimdiye kadar kullandığı en sivri dil” olarak nitelendiren New York Times ise, “Irak savaşının sınırlarının ötesine yayılmasını önlemeye çalışan ABD için korkutucu bir durumdur” ifadesini kullandı.

PKK’nın saldırıları konusunda Türkiye’nin, müttefiki ABD’nin işgali altındaki Irak’taki PKK varlığına ilişkin hayal kırıklığına işaret eden gazete, “Konu, çok hassas” dedi. New York Times, Büyükanıt’ın Barzani’nin açıklamalarından ABD’yi sorumlu tuttuğuna da dikkat çekti.

LIBERATION: ASKERLER BASKILARINI ARTIRDILAR

Fransız Liberation gazetesi de, Türk ordusunun, PKK’ya karşı tonunu yükselttiğini, askerlerin operasyon konusundaki baskılarını artırdıklarını belirtti. Genelkurmay Başkanının çok ender basın toplantısı düzenlediğine işaret eden gazete, açıklamalarını Türk hükümeti ve özellikle Başbakan Erdoğan’ı sıkıştırma çabası gibi değerlendirdi. Liberation, “Özellikle Yaşar Büyükanıt’ın ordunun başına geçmesinden sonra askerler, hem ‘ayrılıkçı tehdit’ hem de ‘İslamcı tehlike’ konusunda tonunu sertleştirdiler” yorumunu yaptı.

BBC: ABD DEFALARCA OPERASYONLARA KARŞI UYARDI

İngiliz yayın kurumu BBC ise, “Türkiye’nin güçlü askerlerinin başı Ankara’nın Kuzey Irak’ta bir operasyon düzenlemesi gerektiğini söyledi” dedi. Türkiye’nin daha önce Kuzey Irak’taki PKK üslerine karşı operasyonlar düzenlediğini belirten BBC, ABD’nin böyle bir harekete karşı defalarca uyardığını kaydetti.

EL PAIS: KÜRTLERE KARŞI SALDIRI İLE TEHDİT ETTİ

İspanya’nın önde gelen gazetelerinden El Pais’de yayınlanan haberde ise “Türk ordusu şefi Kürtlere karşı bir saldırı yapmakla tehdit ediyor” başlığı kullanıldı. Haberde Büyükanıt’ın Türk ordusunun görevini yerine getirmeye hazır olduğunu söylediğine ancak operasyon için siyasi karar gerektiğini kabul ettiğine de dikkat çekildi.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız