SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Bombus' Arısı Verim Artıracak

A- A+ PAYLAŞ

Malatya Meyvecilik Araştırma Enstitüsü tarafından kayısıdaki verim ve kalite artışı için, kayısı çiçeklerinin tozlanmasında ‘Bombus Arısı’ kullanılması uygulaması başlatıldı.

Malatya Meyvecilik Araştırma Enstitüsü ile Antalya'da faaliyet gösteren Türk-Hollanda ortaklı Koppert firması "Kayısı çiçeklerinin tozlanmasında Bombus arası kullanımı" projesini uygulamaya başladı.

Meyvecilik Araştırma Enstitüsü'nde görevli yüksek ziraat mühendisi Uğurtan Yılmaz, Bombus Arısı ile ilgili projenin denemeye alındığını belirterek, "Malatya’mızda kayısı bahçeleri bulundukları bölgenin yüksekliklerine göre değişmekle birlikte genellikle Mart sonunda Mayıs başına kadar çiçeklenme göstermektedir. Bu dönem halk arasında da kırk İkindi veya Nisan Yağmurları da denilen döneme denk gelmektedir. Havanın açık ve güneşli olduğu günlerde bahçelerde tozlanma ve döllenmeyi sağlayan bal arıları özellikle bu yağmur zamanında havanın serin ve kapalı olması münasebetiyle çalışmadığından bu dönemde bal arılarına alternatif olarak düşük sıcaklıklarda ve nemli havalarda çalışabilen Bombus Arıları, Meyvecilik Araştırma Enstitüsü ve Koppert Şirketi ile ortaklaşa olarak denemeye alınmıştır" şeklinde bilgi verdi.

Yılmaz, "Malatya'da özellikle kapalı ve yağışlı havalarda kayısı çiçeklerinin tozlanmasında ve döllenmesinde kullanılacak olan bu Bombus Arıları sayesinde her hangi bir verim düşüklüğüne karşı çözüm bulunmuş olunacağı gibi verim ve kalite artışı da hedeflenmektedir" dedi.

Koppert Şirketi Genel Müdürü Ali Eroğlu ise, denemenin aynı zamanda özel bir kayısı bahçesinde de yapılacağını belirterek, Bambus Arılarının özelikle Isparta, Yalova, Pozantı, Çanakkale ve Denizli gibi meyvecilik bölgelerinde kiraz, elma, kivi gibi meyvelerde denenmekte olduğunu belirtti.

Bu arada, Bombus arılarının Antalya'daki işletmede çoğaltıldığı ve normal bal araları gibi çoğalmadığı belirtilerek, ömürlerinin 3 haftalık olduğu kaydedildi.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız