SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Borç Erteleme" Gündemde

0
Güncellendi - 2015-12-27 21:27:32
A- A+ PAYLAŞ

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, 40 şehirde 20'ye yakın meyve çeşidinde don hasarı meydana geldiğini belirterek, hasar tespitinin ayrıntılı bir şekilde yapıldığını, bu çalışmanın ardından da gerekli borç ertelemesi gibi destek vermek için çalışma yaptıklarını söyledi.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, eski bakanlardan Ahmet Cemil Tunç’un babası Molla Bahri Tunç’un taziyesine katılmak üzere Elazığ’a geldi. Bakan Eker, "Allah rahmet eylesin. Merhuma Allah’tan rahmet diliyorum, ailesine başsağlığı diliyorum. Benim yakın bir çalışma arkadaşımın babası, bölgenin maruf tanınan, bilinen alimlerinden müderrislerinden. Mekânı cennet olsun. Allah rahmet eylesin. Tüm ailesine ve tüm milletimize başsağlığı diliyorum” ifadelerini kullandı.

“DON OLAYI NEDENİYLE BORÇ ERTELEMESİ ÜZERİNE ÇALIŞIYORUZ”

Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Bakan Eker, "Elazığ ve bölgede yaşanan don olayı sonrası hasar tespit çalışmaları devam ediyor. Geçtiğimiz Perşembe günü Malatya’da bazı incelemelerde bulundum. Türkiye’nin genelinde, sadece iki yerde değil, yaklaşık 40 vilayetteki 20’ye yakın meyve çeşidinde don hasarı meydana geldi. Onunla ilgili hasar tespitleri ayrıntılı bir şekilde yapılıyor. Onun tamamlanmasına müteakip de ona göre bir değerlendirme yapacağız. Malum don hasarı sigorta kapsamındadır. 2006 yılından buyana biz sigorta yatıran vatandaşımıza sigorta poliçe tutarının yüzde 50’sini hibe olarak veriyoruz. Vatandaşımız diyelim bahçesini 500 liraya sigorta yaptırıyorsa bunun 250 lirasını destek olarak ödüyoruz. Dolayısıyla bekleriz ki vatandaşımız bu sigortadan azami ölçüde istifade etsin. Bu tür beklenmedik afetler vuku bulduğunda da tabii zararı sigorta tarafından karşılansın. Hatta kayısıyla ilgili olarak özelikle biz daha sonra 2010 yılında bir ilave düzenleme yaptık. Eskiden çiçeklenme sürecindeki don hasarını sigorta kapsamıyordu. Biz onu da kapsama dahil ettik. Yüzde 67’ye kadar çiçeklenme ile ilgili don hasarına karşı sigorta desteği ödüyoruz. Yani şöyle söyleyeyim, biz hükümet olarak sigorta poliçe tutarının, donla ilgili söylüyorum, çiçeklenme döneminde meyvecilikte, üçte ikisini ödüyoruz. Üçte birini de çiftçimiz ödesin ki böyle bir hasar olduğunda da Allah göstermesin, hasar olduğu zaman mağdur olunmasın. Tavsiyemiz bu. Bu da sigorta kapsamında. Gerek bu son 29 Mart ile 4 Nisan tarihleri arasında vuku bulan don, gerekse yine bazı bölgelerde dolu, fırtına, sel bunların hepsi tarım sigortası kapsamında, sigorta bunların tamamını kapsıyor. Çiftçilerimizin de sigorta tutarının yarısını da biz veriyoruz. Tabii ki geçmiş olsun dileklerimi bildiriyorum. Hasar tespitinden sonra biz borç ertelenmesi vesaire gibi bir çalışmayı yapıyoruz” dedi.

Et ve canlı hayvan ithalatıyla ilgili de konuşan Bakan Eker, “Türkiye’de hayvancılık artık ihraç noktasında. Dolayısıyla bakın daha geçen hafta Azerbaycan'a Türkiye gebe düve ihracatı bağlantısı yaptı. Şuan için bizim gündemimizde özelikle damızlıkla ilgili bir ithalat yok. İhtiyaç olduğu zaman onları ayrıca değerlendiririz” şeklinde konuştu.

Mecliste CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’na yapılan saldırıyı tasvip etmediklerini vurgulayan Bakan Eker, Kılıçdaroğlu'na geçmiş olsun dileklerini iletirken, saldırıyı da nefretle kınadığını ifade etti.

Bakanı Mehdi Eker, beraberindeki Diyarbakır Valisi Cahit Kıraç ile birlikte eski bakanlardan Ahmet Cemil Tunç’un babası Molla Bahri Tunç’un taziyesine katıldıktan sonra Elazığ'dan ayrıldı.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız