SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Borç Ertelenecek' Mesajı

0
Güncellendi - 2015-12-27 21:38:31
'Borç Ertelenecek' Mesajı
A- A+ PAYLAŞ

Gıda,Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehmet Mehdi Eker, yaşanan don hadisesi sebebiyle hükümetin özellikle çiftçilerin sigorta yaptıran ve yaptırmayan bütün üreticileri kapsamak üzere 60 ildeki 2013 borçlarının ertelenmesiyle ilgili bir çalışma başlattığını söyledi. Eker, "Şu anda bu borçların ertelenmesiyle ilgili Hazine Müsteşarlığımız gerekli çalışmayı yapıyor. Sayın Başbakanımız tarafından talimat verildi ve ilgili departmanlarımız bununla ilgili çalışmakta" dedi.

hurriyet.com.tr'deki haberin tamamına aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz:

http://www.hurriyet.com.tr/ekonomi/26274391.asp

CHP'Lİ VEKİLDEN KOMİSYON KURULMASI TEKLİFİ..

Bu arada Tarımsal üretimimizi zarara uğratan kuraklık ardından yaşanan don afeti hakkında Meclis Araştırması açılması teklif edildi. 

Konuyla ilgili açıklamada bulunan Cumhuriyet Halk Partisi Giresun Milletvekili Selahattin Karaahmetoğlu, tarım alanlarında yaşanan kuraklık ile 29-30-31 Mart 2014 tarihlerinde yurdun bazı bölgelerinde meydana gelen don afetinin zararlarının tespiti için Meclis Araştırması açılması için TBMM Başkanlığı’na teklif sunduğunu belirtti.

Karaahmetoğlu “29-30-31 Mart 2014 tarihlerinde İç Anadolu, Doğu Anadolu ve Karadeniz Bölgelerin de özellikle yüksek kesimlerde yağan kar yağışı ile birlikte sıcaklıkların bir anda düşmesi neticesinde yaşanan don tarım alanlarında büyük bir felakete sebep olmuştur. Kuraklıkla boğuşan ülkemiz şimdi yeni bir don felaketi ile karşı karşıya kalmıştır. Sıcaklıkların eksi 10'lara varan derecelere düşmesi nedeniyle yaşanan don, fındık, kayısı, çay, sebze alanları, hububat, şeker pancarı, ayçiçeği tarlalarında, kivi, elma, kiraz, vişne, erik, şeftali, kivi, badem, narenciye, sebze bahçeleri, örtüaltı sebze alanlarında yüzde 70 ile yüzde 100 oranında ürün kaybına sebep olmuştur. Yaşanan don afeti en fazla fındık ve kayısı’da zarara yol açmıştır. Kayısı üretiminin yüzde 67'sini karşılayan Malatya’da zararın yüzde 90’lara ulaşabileceği ifade edilmektedir. Fındık ürününde ise Samsun, Ordu, Giresun ve Trabzon’da kıyı kesimlerde yüzde 10'lardan başlayarak rakıma göre yükselen oranlarda don zararı olduğu ifade edilmektedir. Kahramanmaraş'ta ceviz, Adıyaman'da Antep fıstığı başta olmak üzere, meyve bahçelerinde, Isparta'da kayısı, badem, şeftali, erik, kirazda yüzde 60-70'lere, örtü altı sebze yetiştirilen alanlar da yörelere göre değişen oranlarda zarar gördüğü ifade edilmektedir. Bu yıl fındık, kayısı, elma, kiraz, vişne, erik, şeftali, kivi, badem, narenciye, üzüm, ceviz, çay, Antep fıstığı gibi ürünlerde yüksek miktarda rekolte kaybı beklenmektedir. Hububatta, Konya, Ankara, Çankırı, Kırıkkale, Yozgat, Nevşehir'de sararmalar görüldüğü, elma’da Amasya, Niğde ve Karaman'da don zararı görüldüğü, birçok meyve ürününde bazı alanlarda yüzde 90'ları bulan zarardan söz edilmektedir.

Karadeniz Bölgesinde don zararının en fazla Ordu, Giresun ve Trabzon'da yüksek kesimlerinde görüldüğü, ayrıca Doğu Karadeniz'de çay alanlarının da dondan etkilendiği vurgulanmaktadır. Fındık ve çay en çok zarar gören ürünlerimiz olmuştur. Fındık ve çay olmazsa bölge ekonomisinin ayakta kalması mümkün olamayacaktır. Büyük miktarda don hasarı gören fındık ve kayısı en önemli ihraç ürünlerimizdendir. Ülkemiz ürettiği kabuklu fındığın yüzde 80’ini ihraç etmektedir. Malatya ve bölgesindeki üreticilerin geçim kaynağı kayısı ihracatının yüzde 80'ninden fazlasını da Türkiye gerçekleştirmektedir. Don zararının bu yıl fındık ve kayısı üretim miktarını önemli ölçüde düşüreceği, üretici gelirlerinde büyük kayıp yanında ihracatımızı da olumsuz etkileyeceği ifade edilmektedir” ifadelerini kullandı.

Karaahmetoğlu, Giresun, Ordu ve Trabzon’da 2004 yılından fazla ürün kaybı yaşayacağı bir don afetine maruz kaldığına dikkat çekerek “Yaşlı fındık bahçelerini ekonomik zorluklar sebebiyle yenileyemeyen fındık üreticisinin diğer illerimize kıyasla daha fazla ürün ve gelir kaybı yaşayacaktır. 2004 don afetinden Giresun, Ordu, Trabzon ve Samsun illerinde toplam 136 bin 924 fındık üreticisi zarar görmüştür. Üreticinin alacağı 160 milyon lira ödenmemiştir. 2004 afet zararı karşılanmayan üretici oldukça endişelidir. Üreticilerimizin çoğu sigorta yaptırmamış ya da yaptıramamıştır. Buna rağmen donla ilgili somut adım atılmamıştır. Kuraklığın, don felaketinin ülkemize çok ağır faturası olacaktır. Sadece üretim yapan çiftçiler değil, esnaftan, tüccara, sanayiciden tüketiciye, hatta yurtdışındaki alıcılara kadar bu ağır faturayı herkes ödeyecektir. Dondan zarar gören ürünlerin önemli bölümü Türkiye'nin dünyada söz sahibi olduğu geleneksel tarım ürünleri olması yanında üreticinin temel geçim kaynağıdır. Hem kuraklık hem de don felaketi nedeniyle düşen tarımsal üretim ürün fiyatlarını artıracak ve bunun gıda enflasyonunu beraberinde getirmesi beklenmektedir. Yaşanan kuraklığın, don felaketinin tarımsal üretimimize, ihracatımıza, ekonomimize çevreye, sağlığa ve gıda ihtiyacımıza etkilerinin araştırılarak, alınacak önlemlerin belirlenmesi amacıyla, bir Meclis Araştırması açılması gerekmektedir” şeklinde konuştu.

ARŞİV FOTO: Bakan Eker, 3 Nisan'da Malatya'ya gelmiş ve kayısıdaki don hasarına bizzat tanık olmuştu

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız