SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Borçlar 2 Yıl Ertelenmeli'

0
Güncellendi - 2015-12-27 21:49:02
A- A+ PAYLAŞ

Bakanlar Kurulunun gündemine ’’Malatya’daki kayısı don zararının tazmini’’ maddesinin alınması için Malatya Ticaret Borsası Başkanı ve TOBB Ticaret Borsaları Konsey üyesi Gürsel Özbey’in imzası ile TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ile TOBB Ticaret Borsaları Konsey Başkanı Yahya Toplu’ya birer yazı gönderildi. 

Özbey yazısında, “İlimizde Mart ayı sonunda meydana gelen kuvvetli zirai don olayında, bölgenin tarımsal tek geçim kaynağı olan kayısı ağaçları ve diğer meyve ağaçları yüzde 90-95 oranında zarar görmüştür. Yüzyılda bir görülen bu tarımsal afetin yaralarının sarılması için konu Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığına ve ilimiz milletvekillerine iletilmiştir.

Malatya 7 milyon 137 bin 800 adet meyve veren ağaç sayısı ve 413 bin ton üretimi ile dünyada birinci sırada yer almaktadır. Türkiye yaş kayısı üretiminin yaklaşık yüzde 60’ı, kuru kayısı üretiminin ise yüzde 95’i Malatya ilinde yapılmaktadır. Üretilen kuru kayısının çok önemli bölümü ihraç edilmekte ve dünya kuru kayısı ticaretinin yaklaşık yüzde 80-85’i de Malatya'dan sağlanmaktadır. Kayısı Malatya çiftçisinin tek geçim kaynağı ve bölge illerden gelen kişilerin işçilik, hamaliye şeklinde yaptığı hizmetlerle devasa bir kitleye hitap etmektedir. Kuru kayısı sektörü yıllık bazda 100-150 bin ton arası üretimi, 300-350 milyon USD dolar döviz girdisi ile Türk ekonomisine önemli bir istihdam ve sermaye katkısı sağlamaktadır” ifadelerini kullandı.

“Yeni mahsulün piyasaya çıkması için üreticinin yaklaşık 17 ay beklemesi gerekiyor. Üreticilerin ağaçlarının bakımını yapabilmesi ve tarımsal girdi maliyetlerini karşılamaları için dekar başına destek verilmesi gerekir. Ödeme imkânı ortadan kalkan Malatya çiftçisinin devlet bankalarına ve tarım kredi kooperatiflerine olan borçları faizsiz 2 yıl ertelenmelidir.

Yılın 12 ayında kayısı işleyen ve yurt içi ile yurtdışına satışını yapan üyelerimizin kamu bankalarına olan borçları faizsiz 2 yıl ertelenmeli ve uygun şartlarda yeni finansman destekleri sağlanmalıdır. Bu fabrikaların çarklarının dönmemesi, sektörden geçinen binlerce işçinin geçim sıkıntısına düşmesine yol açacaktır” diyen Özbey, daha sonra şunları belirtti:

“Anayasamızın 2. maddesinde Türkiye Cumhuriyetinin sosyal devlet ilkesinden bahsedilmektedir. Hükümetimiz bu sosyal devlet ilkesi doğrultusunda Malatya çiftçisi ve esnafın düştüğü bu zor durumdan kurtaracak güç ve kudrete sahiptir.

Bakanlar Kurulunun gündemine ’’Malatya’daki kayısı don zararının tazmini’’ maddesinin alınması için sizlerin üstün gayret ve desteğinize ihtiyaç duyulmaktadır.”

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız