SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Borcunu Ödemeyen Yandı

A- A+ PAYLAŞ

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, vergi ve prim alacaklarına ilişkin yeniden yapılandırmanın, Başbakan’ın açıklamasından sonraki dönemini kapsamayacağı uyarısında bulundu. Başbakan Erdoğan, esnafın vergi ve SSK prim borçlarına ilişkin yeniden yapılandırma müjdesini 2 ay önce 26 Ağustos’ta TESK’in iftar yemeğinde vermişti.

MALİYE Bakanı Mehmet Şimşek, kamu alacaklarının yeniden yapılandırılmasına ilişkin teknik çalışmaya göre, düzenlemenin kesinleşmiş vergi ve prim alacaklarını kapsayacağını, ihtilaflı alacaklar, cezalar, TEDAŞ ve belediye alacakları gibi hususlarda ise henüz karar verilmediğini bildirdi. Şimşek, yeniden yapılanmada vergi, prim ve gümrük alacaklarıyla ilgili teknik çalışmanın tamamlandığını söyledi. Bu çalışmada kesinleşmiş vergi ve prim alacaklarının yeniden yapılandırma kapsamına sokulduğunu belirten Şimşek, şöyle devam etti:

“Konuyu şu an itibariyle bu çevrede değerlendiriyoruz. Kesinleşmiş alacaklara ilişkin bir doküman ürettik. Başka alacakların da kapsama dahil edilip edilmeyeceği şu aşamada belirlenmedi. İhtilaflı alacaklar, trafik cezaları ve diğer cezalar, belediyelerin tahsil ettiği vergiler ve su gibi alacaklar ile TEDAŞ’ın alacakları gibi hususlarda henüz karar verilmedi. Bunlar son aşamada değerlendirilecek hususlar. Yapılandırmada kapsamın genişleyip genişlemeyeceği çalışmalar sonucunda netleşecek. Bu konudaki nihai kararı, Bakanlar Kurulu ve Sayın Başbakanımız verecek.”

26 Ağustos öncesini içerecek

Maliye Bakanı, kamu alacaklarının yeniden yapılandırmasıyla ilgili kanunda yer alması beklenen diğer hususlar hakkında da şu bilgileri verdi:

“Uygulama hangi döneme kadarki alacakları kapsayacak: Konuyla ilgili ilk açıklama, Sayın Başbakan’ın TESK’le toplantısından sonra Ağustos ayı içinde yapıldı. Yeniden yapılandırma, bir kere o tarihten önceki dönem için olacak. Başbakan’ın açıklamasından sonraki dönemi kapsamayacak. Çünkü biz çok açık şekilde mükellefleri uyardık. ‘Nasıl olsa yapılandırma olacak diye cari yükümlülükleri yerine getirmede bir zafiyet gösterilmesin. Mükellefler rehavete kapılmasın ve vergileri ödememezlik etmesin. Aksi halde zararlı çıkarlar’ dedik. Biz, hiçbir şekilde ‘Bu kanun çıktığı günden itibaren yürürlükte olsun’ demeyeceğiz. Mutlaka geçmişe dönük bir tarih yer alacak ve yeniden yapılandırma da, bu tarihe kadarki alacaklar için yapılacak.”

Şimşek, çalışmalara ilişkin şu bilgileri verdi:

* Çalışmalarda taksitlendirme süresi konusunda 36 aya kadar bir süreç öngörüldü. Ama sonraki aşamada mükellefin işini kolaylaştıracaksa daha uzun vadeli bir taksitlendirme gündeme gelebilir.

* Kamu alacaklarında bir kere ana parayı mutlaka alacağız. Faiz ise enflasyonla güncellenecek. Bu konuda TÜFE ve ÜFE seçeneklerimiz var. Çok büyük olasılıkla da ÜFE ile güncelleyeceğiz.

* Faiz konusunda şu an bir şey söylemek istemiyorum ama o da erken ödemeyi teşvik edici nitelikte olacak.

* Bakan Şimşek, yeniden yapılandırmayı Kasım ayına yetiştirmek istediklerini, ancak düzenlemenin Bakanlar Kurulu’nda da ele alınması gerektiğini kaydetti.

Başbakan müjdeyi 26 Ağustos’ta vermişti

BAŞBAKAN Recep Tayyip Erdoğan, esnaf ve sanatkarların biriken vergi ve prim borçlarıyla ilgili uzun süredir talep ettiği “yeniden yapılandırma” konusunda beklenen müjdeyi, 26 Ağustos’ta yapılan Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu ‘nun (TESK) iftar yemeğinde vermişti. Erdoğan, “Nasıl borç yapılandırmasına gidilir, oturup planlanır, Maliye, SGK, Çalışma Bakanlığı oturmak suretiyle yapılandırmasını yaparız” demişti.

Gecikme zammı 1.95’ten 1.40’a iniyor

MALİYE Bakanı Mehmet Şimşek, amme alacaklarına uygulanan aylık gecikme zammının yüzde 1.95’den yüzde 1.40’a düşürüleceğini bildirdi. Şimşek, gecikme zammına ilişkin Bakanlar Kurulu Karar Taslağı’nın imzalanarak Başbakanlığa gönderildiğini söyledi. Şimşek, “Bu çerçevede yıllık amme alacaklarındaki gecikme zammı da yüzde 23.4’ten yüzde 16.8’e düşüyor. Vergi borçlularına uygulanan tecil faizleri de aylık yüzde 1.58’den yüzde 1’e düşürülecek. Böylece yıllık tecil faizi de yüzde 18.96’dan yüzde 12’ye çekilmiş olacak” dedi.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız