SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Borsa'ya Göre 'Mümkün Değil"!

0
Güncellendi - 2015-12-28 04:06:44
Borsa'ya Göre 'Mümkün Değil
A- A+ PAYLAŞ

Malatya kayısısında geçtiğimiz yıl yaşanan büyük çaptaki rekolte düşüklüğüne rağmen, aynı sezonda kuru kayısı ihracatının, rekoltenin çok üzerinde olduğunu gösteren  rakamların, Malatya kayısısına bazı Orta Asya ülkelerinden getirilen kayısının katılıp ihraç edildiği yolundaki iddialara yolaçmasının ardından, Ticaret Borsası'ndan, "Bu mümkün değil" açıklaması geldi. Borsa yetkilileri, aradaki farkı eldeki stoka bağladılar.

Malatya’da 2014 yılında kayısı üretimi don ve dolu felaketleri nedeniyle yüzde 95 oranında düşmüştü. Düşük rekolteye rağmen yüksek ihraç rakamının bir bölümünün bir önceki yıldan stok edilen kayısı olduğu ifade edilirken, küçümsenmeyecek bir miktarın da, Özbekistan, Tacikistan gibi ülkelerden çok düşük fiyatla ithal edilip, daha sonra "Malatya Kayısısı" diye ihraç edilen kuru kayısı olduğu öne sürülmüştü.

Ticaret Borsası yetkilileri, dışarıdan getirilen kayısının Malatya kayısısı diye satılmış olabileceği iddialarına karşılık, "Son 5 yıldaki üretim ve ihracat rakamlarını baz aldığımızda ihracatı karşılayacak üretimin olduğunu görmekteyiz. Kayısı konusunda uzman olan tüccar, teknik eleman ve bilim adamların vardıkları ortak görüş: kalite,aroma ve renk olarak Özbekistan, Tacikistan gibi ülkelere ait kuru kayısıların Malatya kayısısına yaklaşamayacağı, bu nedenle bu ülke kayısılarının Malatya kayısısı ismi adı altında satılmasının mümkün olmadığının tespitini yapmaktadırlar." açıklamasında bulundular.

Borsa yetkililerinin açıklamasına göre, son 5 yılın Malatya Kayısı rekoltesi (kuru) tahmini ve ihracat miktarları da şöyle gerçekleşti:

Yıllar/  Tahmini Rekolte(Kg)/  İhracat Miktarı(Kg)

2011-     136.917.000-              89.751.000

2012-     149.500.000-             101.540.334

2013-      89.400.000-               117.861.065

2014-       6.200.000-                  79.043.500

TOPLAM-  382.017.000-            388.195.899

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız