SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Boşluğu Dolduracaklar'

A- A+ PAYLAŞ

Türkiye ile ABD arasındaki ilişkiler ortaya çıkan boşlukların doldurulması amacıyla ABD'nin Louisiana Eyaleti'nin başkenti Baton Rouge şehrinden bir heyet Malatya'ya geldi.

Malatya ile aynı zamanda kardeş şehir olan Baton Rouge heyeti, Vali Ulvi Saran'ı ziyaret etti. Ziyarette konuşan Vali Ulvi Saran, Kasım ayı sonu itibariyle, ilk defa düzenlenmesi planlanan "Malatya Uluslararası Film Festivali" hazırlık çalışmalarında önemli bir aşamaya gelindiğini belirterek, film festivallerinin soysal ve ekonomik kalkınmışlığı vurguladığını belirtti. Malatya'nın sosyal ve kültürel alanlarda önemli isimler yetiştiren marka bir kent olduğunu belirten Vali Saran, Altın Kayısı Film Festivali'ne ABD ve Japonya'dan da filmlerin davet edileceğini kaydetti.

Heyette yer alan Louisiana Eyaleti Senatosu Eşbaşkanı Sharon Westan Broome yaptığı açıklamada, "Bizim öncelikli önceliklerimizden özellikle biz Türkiye ile Amerika arasında ne gibi boşluklar var, onları doldurmak istiyoruz. Biz Louisiana Eyaleti olarak, özelikle eğitim alanında, kültür alanında, ekonomi alanında, özellikle kardeş şehrimiz olan Malatya ile önceliklerimizi ön plana alıp, boşlukları doldurmaya çalışacağız" dedi.

İsrail ile Türkiye arasındaki ilişkilerin ABD ile Türkiye ilişkilerini etkileyip etkilemeyeceği sorusuna ise Louisiana Eyaleti Senatosu Eşbaşkanı Sharon Westan Broome, "Ben, Federal Hükümetin işine karışmıyorum. ABD Diş İşleri Bakanlığı'nın yürüteceği bir şey. Biz buraya Malatya ile Louisiana Eyaleti arasındaki, Türkiye arasındaki ilişkileri konuşmaya geldik. Bizim ile Türkiye arasında her hangi bir sorun yok. Onun için ben ABD'nin federal devletini işine karışmıyorum. Fakat şunu söylemek istiyorum, ABD ile Türkiye arasında çok güzel ilişkiler var. Uzun bir geçmişe dayanan ilişkiler. Bizim amacımızda bu ilişkileri daha ileriye götürmek ve güzel bir şekilde ilerletmektir" şeklinde cevap verdi.

Heyette, bazı senatör, milletvekili, film festivali yöneticileri, senatör asistanları da yer aldı. Vali Saran, konuklarına kayısı hediye etti.

BELEDİYEDE..
Aynı heyet, Belediye Başkanı Ahmet Çakır'ı da ziyaret etti. Ziyarete ilişkin olarak Belediye Basın Bürosu'nca yayınlanan bülten şöyle:

"18. Malatya Genel Sanayi ve Ticaret Fuarı’na katılmak üzere Malatya’ya gelen Amerika Birleşik Devletlerinden bir heyet Belediye Başkanı Ahmet Çakır’ı ziyaret ederek bir süre görüştüler.

14 Temmuz 2010 Çarşamba günü gerçekleşen ziyarete, Malatya Milletvekili Mehmet Şahin, ABD Louisiana Senato Başkanı Sharon Weston Broome, Senator Elbert Lee Guillory, Milletvekili Ledricka Thierry ve beraberindeki heyet katıldı.

Ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getiren Belediye Başkanı Ahmet Çakır, ABD’den gelen heyeti Malatya’da ağırlamaktan son derece memnun olduklarını belirterek, “Boton Rouge ile kardeş şehir olmamızın ABD ile Türkiye dostluk ilişkilerine katkı sağlayacağı inancındayım. Her iki şehrin, iki halkın kültürel değerlerini tanıması adına, sosyal ve kültürel yaşantılarını, değerlerini öğrenmesi adına, karşılıklı etkileşim adına bunların her iki toplum için de faydalı olacağına inanıyorum. Kardeş şehir olmamızda emeği geçen Türkiye dostlarına çok teşekkür ediyorum” dedi.

Ziyaret sırasında Malatya ve kayısı ile ilgili bigiler de veren Belediye Başkanı Ahmet Çakır, Kayısının Malatya ve Türkiye ekonomisine çok büyük katkısı olduğunu belirterek, “Yıllık ortalama 300 – 350 milyon dolar girdisi olan kayısı ile yaklaşık 200 bin aile geçimini sağlamaktadır. Dünya kuru kayısı ihtiyacının %80’ini Malatya karşılamaktadır” şeklinde konuştu.

ABD Louisiana Senato Başkanı Sharon Weston Broome ise Malatya’da bulunmaktan büyük mutluluk duyduklarını belirterek, “Malatya’da insanların misafirperverliği, düzenli bir şehir olması ve Malatya’nın insanı rahatlatan bir çehresinin olması bizlere ayrı bir huzur verdi.”

Haziran ayının başında Türkiye ile Louisiana Eyaleti dostluk grubunu kurduklarını belirten Broome, “250 yıllık bir geçmişe sahip olan Türkiye ile ABD arasındaki ilişkilerde ilk defa Senatoda ve Mecliste bir Türk dostluk grubunu kurduk. Malatya – Türkiye ve Louisiana arasındaki ilişkileri her alanda geliştirmek için yaklaşık 39 senatörden 20 tanesinin imzasıyla bu kanun çıkarıldı. ABD’de bulunan Türk vakıf ve dernekleri de bu kanunda yer alıyorlar. Bu kanun senato tarafından onaylandığı için bozulması çok zordur” dedi.

Ziyaret sırasında Belediye Başkanı Ahmet Çakır, misafirlere kayısı kristali ve çeşitli hediyeler verirken, ABD Louisiana Senato Başkanı Sharon Weston Broome ise Belediye Başkanı Ahmet Çakır’a Louisiana Senatosu tarafından çıkarılan kanunun bir suretini hediye etti.

Belediye Başkanı Ahmet Çakır ve beraberindeki heyet daha sonra Belediye Hizmet Binası yanında devam etmekte olan Taş Heykel Sempozyumunu da ziyaret ederek, sanatçılardan yaptıkları çalışmalar hakkında bilgiler aldılar.

Öte yandan Belediye Başkanı Ahmet Çakır; Vali Ulvi Saran ve Milletvekili Mehmet Şahin ile ABD’den gelen heyete bir yemek verdi."

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız