SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Böyle Bir Afet İlk Kez Görüldü'

0
Güncellendi - 2015-12-27 21:23:46
'Böyle Bir Afet İlk Kez Görüldü'
A- A+ PAYLAŞ

TGRT Haber TV kanalında Fuat Kozluklu'nun sunduğu "Artı Eksi Gündem" haber programında, 30 ve 31 Mart geceleri meydana gelen ve Malatya bölgesinde kayısı başta olmak üzere tüm meyve ağaçlarında büyük zarara neden olan don olayını masaya yatırdı. Programa AKP Malatya Milletvekili, Yeşilyurt Ziraat Odası Koordinatör Başkanı Yunus Kılıç, Kayısı üreticisi Şemsettin Alkan telefonla, Malatyalı kayısı üreticisi Hasan Özhan ise stüdyodan katılarak, meydana gelen don olayı ve "felaket" boyutundaki zararı dile getirdiler.

Kozluklu'nun sorularını yanıtlayan stüdyo konuğu Özhan, Malatya'da ilk kez bu boyutta bir don felaketinin yaşandığını, tüm ürünlerin büyük zarar gördüğünü anlattı. 

Telefonla bağlanan Yeşilyurt Ziraat Odası Koordinatör Başkanı Yunus Kılıç, kayısının Malatya için çok büyük önemi bulunduğunu, tarımsal ürün olmanın ötesinde sanayi ürünü olarak da önemli olduğunu, don olayı nedeniyle zararın çok büyük olduğunu, bu nedenle olayın afet kapsamına alınarak değerlendirilip, ürün bazında destek verilmesi gerektiğini bildirdi. Kılıç, kredi ve sulama birlikleri ile enerji giderleri konusunda üreticilerin borçlarının ertelenmesini, ayrıca kredi desteği sağlanmasını istedi.

Kayısı Üreticisi Şemsettin Alkan, telefonla bağlandığı programda, 63 yaşında olduğunu ve böylesine bir afetle ilk kez karşı karşıya geldiğini, 55 bin çiftçi ailesinin geçim kaynağı olan, Malatya ekonomisine de genel bir katkı sağlayan kayısının yanı sıra diğer meyve ağaçlarında meydana gelen zararın felaket olarak değerlendirildiğini, üreticinin önemli bir bölümünün ürününün sigortasız olduğunu bildirdi.

Yine telefonla katılan Battalgazi Ziraat Odası Başkanı Mehmet Başar, Malatya'nın afet bölgesi ilan edilerek, üreticiye destek verilmesi gerektiğini söyledi.

AKP Malatya Milletvekili Öznur Çalık da, telefonla bağlandığı programda, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker'in, Perşembe günü Malatya Tarım Fuarı açılışına katılmak üzere davet edildiğini, ancak bakanın gelişinin kesin olmadığını, don afeti üzerine bakanın yerinde inceleme yapmak üzere Malatya ziyaretini kesinleştirdiğini, meydana gelen zararın boyutunu yerinde gördüğünü bildirdi. Çalık, kayısının dışında kiraz, elma, dut, ceviz vb. türlerindeki çok sayıda ağacın dondan etkilendiğini, sorunun bakana tüm boyutlarıyla anlatıldığını belirterek, Malatya'nın afet kapsamına alınmasının zor olduğunu ancak kendilerinin yine de bunu istediğini, daha önceki yıllarda olduğu gibi bir kez daha üreticilerin tarım kredi ve Ziraat Bankası borçlarının ertelenebileceğini, şu anda Tarım İl Müdürlüğü ile Tarsim eksperlerinin alanda hasar tespiti yaptıklarını söyledi. Çalık, borç ertelemesi ve kredi kullandırılması yolundaki talebi ilettikleri bakan Eker'in "Elimizden geleni yapacağız" dediğini bildirdi ve çiftçinin gerçekten büyük sıkıntı içerisinde olduğunu kaydetti.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız