SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Böyle Olacaktı..

A- A+ PAYLAŞ

Malatya'da eski hal binasının ve köy garajının yerini satın alan Corio ve Acteuum Grupları, burada yapacakları alışveriş merkezinin projesini dahi hazırlamışlardı. Ancak yer tesliminin gecikmesi, daha sonra Malatya Belediyesi ile mahkemelik olunması, bu arada Malatya Park Alışveriş Merkezi'nin kısa sürede tamamlanarak hizmete girmesinin, bu alanda planlanan proje dışında yeni bir konseptin gündeme gelmesine yolaçtığı belirtildi.

Geçtiğimiz hafta partisinin "nöbetçi milletvekili" olan AKP'li Mehmet Şahin, yakından tanıdığı yabancı kökenli bu firmaların konsept değişikliği yaptığını ifade etti.

NE PLANLANIYORDU?
Malatya Belediyesi'nin eski hal binası, camisi ve köy garajının bulunduğu alanı 52.5 milyon TL (52.5 trilyon lira) bedelle satın alan firmanın, buraya "MİLİDYA ALIŞVERİŞ MERKEZİ" kuracağına ilişkin bilgi ve fotoğraflar, bu firmaların proje tanıtımına ilişkin internet yayınlarında yeralmıştı.

Konsept değişmeden önceki proje şöyle anlatılıyordu:

"*Malatya’dan 33 bin 400 metrekarelik arazi alan Corio burada 50 bin metrekarelik bir alışveriş merkezi gerçekleştirmek için yine Hollanda merkezli Acteuum Grup ile stratejik ortak oldu. 2010 yılında projenin tamamlanmasının ardından kira değerleri üzerinden belirlenecek bir bedel karşılığında alışveriş merkezini Acteuum’dan satın alacak olan Corio bu ortaklık çerçevesinde Anadolu’ya 300 milyon Euro’luk yatırım yapacak.

*İlk modern merkez

395 bin nüfuslu Malatya’nın Türkiye’nin en hızlı büyüyen ülkeleri arasında yer aldığını söyleyen Corio yetkilileri projenin şehirdeki ilk modern bölgesel alışveriş merkezi olacağına dikkat çekerek "Türkiye’de yüzde 1.83 olan nüfus artış hızı Malatya’da yüzde 3.26’ya kadar çıkıyor. 722 bin kişiyi kendisine çekebilecek bir lokasyonda olduğunu belirtilen ve 2 katlı olması planlanan prıojede bir hipermarket, bir yapı market, sinema ve yeme içme alanları olacak.

*İnşaatı Acteuum tarafından gerçekleştirilecek olan proje 110 milyon Euro’ya mal olacak. Acteuum ile anlaşmaları gereği farklı şehirlerde de stratejik ortaklık yapacak olan Corio projenin kiralamsı konusunda da Atreum ile işbirliği içinde olacak.

*Doğu’nun kalbi

Malatya’nın nüfusu ve ticari aktiviteleriyle Doğu Anadolu bölgesinin kalbi olduğunu söyleyen Corio Türkiye CEO’su Koray Özgül, şöyle konuştu: "Bu güçlü ve canlı şehirde henüz modern bir alışveriş merkezi yok. Biz bu durumu değiştirmek istiyoruz. 50 bin metrekare büyüklüğündeki bu alışveriş merkezi, çok dominant olan lokasyonu ile çok sayıda markanın şehirde kalabilmesini sağlayacak. Corio’nun Türkiye’deki deneyimi bu projeye çok katkı sağlayacak."

*Doğu Anadolu’da yatırıma devam

DOĞU Anadolu’nun kapısını ilk olarak Malatya ile açan Corio Türkiye’nin CEO’su Koray Özgül, yeni projeleri için şunları söyledi: "Doğu Anadolu’da yapmayı düşündüğümüz projelere Malatya ile start vermiş olduk. Şehrin 400 bin nüfusuna ilk biz kapılarımızı açıyor olacağız. Bu açıdan oldukça mutlu ve heyecanlıyız. Bizim için önemli projelerden biri olan Malatya’nın ardından başka projelerle Doğu Anadolu’daki yatırımlarımıza devam ediyor olacağız."

*Malatya’daki alışveriş merkezi projesi için Rekabet Kurumu’nun onayını bekleyen ve Avrupa’nın halka açık en büyük şirketleri arasında yer alan Corio’nun dünyada 6.5 milyar Euro değerinde bir portföyü var.

Türkiye’ye 1 milyar Euro’luk yatırım hedefini gerçekleştiren Corio’nun Türkiye’nin yanısıra Fransa, İtalya, İspanya’da da alışveriş merklezleri bulunuyor.

Türkiye’ye ilk yatırımını 2005’te Akmerkez’in yüzde 46.9’unu alarak ortak olan Corio bu alıveriş merkezi ile toplam proje sayısını 9’a çıkarıyor."

TÜRKİYE'DEN ÇEKİLİYOR..
Hollanda kökenli Corio adlı firmanın, Türkiye pazarından çekildiğine ilişkin haberler de, 31 Aralık 2009 günkü gazetelerde yeraldı.

Milliyet'te, 31 Aralık 2009'da "Corio Türkiye Pazarından Çekiliyor" başlığı ile şu haber yayınlanmıştı:

"Hollandalı devin sürprizi şaşkınlık yarattı. Akkoza ve Akasya Acıbadem’deki hisselerini devretmek için hazırlanan şirketin, Türkiye pazarındaki zararının yaklaşık 3 milyon euro olacağı tahmin ediliyor

Akmerkez’in yüzde 46.5 hisselerini satın alarak 2005 yılında Türkiye pazarına giren Hollandalı gayrimenkul yatırım şirketi Corio, Türkiye pazarından çıkmaya hazırlanıyor.

Türkiye pazarına girdiğinde kira gelirinin gayrimenkulün yatırım bedelini karşılama süresinin kısalığı karşısında hızlı bir şekilde yatırımlarını artıran Corio, proje sayısını kısa sürede artırmıştı. Hollandalı dev, kriz yılı 2008’e kadar İstanbul ağırlıklı olmak üzere Türkiye genelindeki proje sayısını 10’a çıkarmıştı. Ocak 2008’de ise Corio Türkiye CEO’su Koray Özgül, yaptığı açıklamada, “Maksimum yatırım limiti yok. Yeter ki sağlıklı ve ekonomik projeler bulalım” sözleriyle yatırımda limitleri olmadığını ortaya koymuştu.

3 milyon euro zarar
Krizin AVM’lerde yarattığı etkinin Corio’nun Türkiye ile ilgili düşüncelerinde değişiklik yarattığı biliniyor. Ekonomik krizin tavan yaptığı dönemde kiracılar, AVM işletmelerine kiraları düşürmeleri konusunda yoğun baskı yapmışlardı. Bunun üzerine Türkiye yatırımlarını gözden geçiren Corio, ilk hamlede küçük hissedar olduğu yatırımlardan çıktı. Şimdi, şirket, Türkiye’de yürüttüğü Akkoza’daki yüzde 25 ve Akasya Acıbadem’deki yüzde 7 hissesini devretme sürecinde.

Akkoza, Corio’nun portföyünde yer alan 73.4 milyon euro değerinde bir proje. Akasya Acıbadem ise şirketin sabit proje portföyünde yer alıyordu. Corio, ortaklık döneminde projeye 6 milyon 100 bin euro yatırım yapmıştı.

Tarsus ve Malatya’daki AVM’ler
Yapılan tahminlere göre, her iki projeye yatırdığı parayı aldığında Corio 3 milyon euro zarar etmiş olacak. İşlemler 31 Aralık 2009 itibariyle sonuçlandırılmaya çalışılıyor.
Alınan bir diğer bilgiye göre, Corio, Acteeum Grubu ile olan işbirliği faaliyetlerini de yeniden yapılandırma yönünde ortak karar aldı. Bu arada Hollandalı devin, Tarsus ve Malatya alışveriş merkezi projelerinde ise çalışmalar sürüyor. Malatya’daki proje, şirketin ‘proje portföyü’nün bir parçası ve bu kapsamda, daha iyi piyasa koşulları beklentisiyle geçici olarak askıya alındı. Şirketin taahhüt edilmiş sabit proje portföyünde yer alan Tarsus’daki alışveriş merkezi projesinin ise ön geliştirme çalışmaları tamamlanmak üzere. AVM’deki kiralama çalışmaları ise sürüyor. Projenin inşaat işleri 2010 yılının ikinci çeyreğinde başlayacak ve tesisin tahminen 2011 ortalarında açılması bekleniyor. Corio her iki proje için de satışa çıkacak.

CORIO’NUN TÜRKİYE’DEN ÇIKMASI İÇİN 3 NEDEN
-Corio, Türkiye’ye 2005 yılında girdiğinde kira gelirinin yatırımı karşılama rasyosu 120 civarındaydı. Oysa ki, 5 yıllık süreçte bu oran 240’a çıktı.
- Kira gelirleri düşerken, arsa maliyetleri arttı. Bu, AVM yatırımlarını pahalı hale getirdi.
- Peşpeşe açılan ve açılacak AVM’ler nedeniyle kira gelirleri düşüş eğiliminde. Bu düşüş, gelecek yıllarda artarak devam edecek."

BELEDİYE İLE MAHKEMELİK..
Firmanın yerin geç teslimi ve bazı taahhütlerin yerine getirilmediği gerekçesiyle Malatya Belediyesi ile mahkemelik olduğu ve davanın devam ettiği biliniyor.

Firma, bu davayı Malatya'da Ali Bakan adlı avukat aracılığıyla götürüyor. Ali Bakan, aynı zamanda Belediye Başkan Yardımcısı Ertan Mumcu'nun eniştesi de olan AKP İl 2. Başkanı Avukat Bülent Tüfekçi ile birlikte aynı büroyu kullandığı için, bu davayla ilişkisi açısından haber konusu olmuştu.

Firmanın önceki proje için yayınladığı tepe görüntüsünde ilginç bir durum da dikkat çekti. Bu görüntüye göre, Malatya Belediyesi'nin firmaya satmadığı İtfaiye bölümü projenin yeşil alanına dahil edilmiş.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız