SON DAKİKA
SON DEPREMLER

''Böyle Şey Olur mu Yahu?''

A- A+ PAYLAŞ

Saadet Partisi (SP) Genel Başkan Vekili hemşehrimiz Recai Kutan, iktidar partisi milletvekilinin, ilinin sorunlarını Başbakana yazıyla iletmesi konusunu, "Dünyanın hiçbir yerinde böyle bir komik manzarayı görmek mümkün değildir." sözleriyle değerlendirdi ve kayısıdaki sorunlar için hükümeti "en ağır biçimde" ikaz edeceğini söyledi.. Malatya'da meslek kuruluşlarını da ziyaret eden Kutan'a, Esnaf Kredi ve Kefalet Kooperatifi Başkanı Ali Evren'den bir yakınma: "Kuyumcular bile kira ödeyebilmek için kredi istiyor.." Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Şevket Keskin ise, "Piyasada doğru giden birşey yok, ama tablolar, rakamlar pembe.." diyerek şaşkınlığını dile getirdi.

ESNAF KURULUŞLARINA ZİYARET..
Kutan, beraberindeki partililerle birlikte Malatya Esnaf Sarayı'nı ziyaret ederek, burada oda başkanları ile bir süre sohbet etti.

Malatya Esnaf ve Sanatkarlar Kredi Kefalet Kooperatifi Başkanı Ali Evren, ziyaret esnasında yaptığı konuşmada, "Kayısıda sıkıntı olmasaydı, esnaf bu kadar mağdur olmayacaktı. Esnafımız sürekli dertlerini gelip yanıyor. Bize kuyumculardan bile gelip kredi isteyenler var. Kuyumcular dükkan kiralarını vermek için kredi talebinde bulunuyor. Daha önce durumu iyi olup da şuanda kredi talebinde bulunan çok sayıda esnafımız var. Son iki ayda kredi talebinde bulunanların sayısı yaklaşık 240 civarında" dedi.

Malatya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Şevket Keskin, "Piyasaya bakıldığında gerçekten doğru giden hiç bir şey yok. Ama tablolara ve rakamlara baktığınız zaman, anlatılış şekline baktığınız zaman her şey toz pembe. Piyasaya dönüp baktığınız zaman ise 2001 krizinden daha kötü bir durum var. Köylüsü, çiftçisi, esnafı ve memuru büyük bir sıkıntı içinde" diye konuştu.

Kayısının içinde bulunduğu durumun piyasayı olumsuz etkilediğine işaret eden Keskin, "Kayısı maliyetinin altında satılıyor. Çiftçi biterse, esnaf biter, inanın esnaf biterse tüccar biter. Enflasyon sanki başka bir ülkede düştü. Esnaf çok perişan. Sıkıntılarımız çok büyük" dedi.

SP Genel Başkanı Recai Kutan, "Esnaf yapımız sağlamsa, toplum yapımızda sağlamdır anlayışıyla hareket ediyoruz. Esnafımız gerçekten perişan durumdadır. Esnafın yaşadığı sorunların acilen çözülmesi gerekiyor" dedi. Kutan, kayısıda yaşanan sıkıntıların çözülmesi içinde gerekli önlemlerin acilen alınması gerektiğini ifade eti.

ŞİRE PAZARI'NDA..
SP Genel başkan Vekili Kutan, bulunduğu Malatya’da ‘Şire Pazarı’na giderek, özellikle kayısı satan vatandaşlarla görüştü. Vatandaşlar, kendilerine hükümet yetkililerinin ve yerel yöneticilerin ilgisiz kaldığından yakınarak, sıkıntılarının dile getirilmesini istediler.

Kutan ziyaretin ardından, basın mensuplarına yaptığı açıklamada, “ Malatya ekonomisinin can damarı tarımdır. Tarım ürünleri içerisinde de en ön planda dünya çapında meşhur olan kayısıcılıktır, Malatya kayısısıdır.
Avrupaya gidin ABD’ye gidin orada kayısı diye bahsettiğiniz zaman Türkiye kayısı demiyorlar,Malatya kayısısı diyorlar. O ölçü de meşhurdur Malatya kayısısı. Ancak uzun süredir yakından takip ediyoruz, nasıl diğer tarım ürünleri, buğdayıydı,tütünüydü,pancarıydı uygulanan yanlış tarımsal politikalarla öldüyse, Malatya ekonomisinin bir numaralı ürünü olan kayısıda maalesef yanlış uygulanan sebebiyle ölmüştür.” dedi.

"KAYISININ SAHİBİ YOK.."
SP Genel Başkan vekili Kutan şunları söyledi:

“Şimdi düşünün bir yıl süreyle masraflar yapılıyor, güneşler altında pişiriliyor. Geçen yıl 4-5 milyon liraya satılan kayısı bu yıl 1.5 milyon liradan alıcı bulamıyor Şimdi bir defa kayısı meselesi, Malatya’nın kayısısı sahipsizdir. Şimdi Doğu Karadeniz’e gidiyorsunuz, fındığı var, çayı var. Bu yıl Cenabı Hakkın lütfuyla aynen kayısı gibi çok yüksek verim elde edildi. Fındıkçılardan en ufak bir şikayet duyuyor musunuz?.. Yok.. Niye?.. Sahibi var. Malatya kayısısının sahibi yok. Müstahsillerimiz isyan ederek söyledi. Bir tek milletvekili gelip de bu kayısının derdi nedir diye sormadılar bizden diyorlar.”

"TARIMIMIZ ÖLÜYOR.."
“ Dünya’nın her tarafında devletler tarımı, ziraatı desteklerler” diyen Kutan, ABD’de geçen yıl çiftçilerine bir yılda 80 milyar dolar destek verildiğini, çiftçi başına yılda 10 bin dolar olan bu desteğin ülkemizde çiftçi başına sadece 90 dolar olduğunu belirterek konuşmasında daha sonra şöyle konuştu:

“Buğdayınıza bir bakın 2 yıl önceki fiyat buğdaydı. 2 yılda mazot yüzde 45 artmış, gübre yüzde 40 artmış, fiyat aynı. Dolayısıyla buğdayımız ölüyor, pamuk zaten öldü. Hayvancılık öldü, tütün ölüyor, pancar ölüyor, kayısı ölüyor. Netice olarak Türkiye’de tarım ölüyor.

Niye,sebep ne? Milli bir politikamızın olmayışı, IMF ne diyorsa onu uygulamamızdır. Devletin tarıma sahip çıkması lazımdır. Dolayısıyla Türkiye ‘de tarım büyük çöküntü içerisindedir. Çiftçi ölünce, ona bağlı olarak esnafta ölüyor. Onun içindir ki esnafta perişan durumdadır. Bu itibarla şu anda Türkiye’deki vatandaşlarımızın yüzde 70’i yoksulluk sınırının, açlık sınırının altında yaşamaktadırlar. Artık bu AKP iktidarı bu yanlış IMF politikalarını terk etmek mecburiyetinde ve tarıma sahip çıkma mecburiyetindedir."

"HÜKÜMETİ EN AĞIR ŞEKİLDE İKAZ EDECEĞİM.."
Kutan, "Kayısı iyi değerlendirilirse Türkiye ekonomisi için en az 300 milyon dolarlık ihracat potansiyeli için her hangi bir bakan geldi mi, bir ilgi gösterdiler mi yok.Şire pazarında gördüğüm manzara emin olun beni kahretti, üzüldüm. Niye bir Malatyalı olarak, Malatyalı hemşehrilerimin derdi benim derdim. Ankara’ya döndüğümde yine bir basın toplantısı ile en ağır şekilde hükümeti ikaz edeceğim. Diyeceğim ki gerek Tarım bakını, gerekse Dış Ticaret’ten sorumlu bakan bir an önce Malatya’ya gitmeli ve kayısıcıların derdine ortak olmalıdırlar diyeceğim.”

"YAZIYLA OLUR MU YAHU.."
Kutan'a, kendileri iktidarda iken partili milletvekillerinin Başbakana dileklerini sözlü mü, yazılı mı ilettikleri yolunda bir soru sorulunca, SP Genel Başkanı'ndan şu yanıt geldi:

“Yazıyla olur mu yahu. Elbette her isteyen milletvekili bir iki gün içerisinde Erbakan’a ulaşır , kendi bölgesinin dertlerini anlatırdı. Sayın Başbakanım bizim ilin , ilçenin şu şu dertleri var, derdi. Sayın Erbakan'ın başbakanlığı döneminde böyle bir sorun yoktu. Sayın Erbakan'la randevu istenir, bir iki gün içinde randevu verilirdi. Ne demek, milletvekili başbakanla görüşemeyecek ve isteğini yazılı bildirecek. Şimdi gazetelerde okudum, başbakana ulaşamadığı için milletvekili mektup yazıyormuş. Yahu dünyanın hiçbir yerinde böyle bir komik manzarayı görmek mümkün değildir."

Bir süre önce AKP Malatya Milletvekili Fuat Ölmeztoprak, Başbakan ve ilgili bakanlara bir yazı göndererek, kayısının sorunlarını dile getirip, destek istemişti.

FOTOĞRAFLAR: (Üstten 1. ve 2.) Kutan'ın Şire Pazarı'ndaki incelemeleri.. (Üstten 3.) Kutan, Esnaf Sarayı'nı ziyaretinde..

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız