SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Brusella'ya Dikkat!

A- A+ PAYLAŞ

İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp Merkezi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Yaşar Bayındır, peynir hastalığı olarak bilinen brusella hastalığı konusunda uyarıda bulunarak, "Hasta hayvanlara veya çıkartılarına deri temasıyla, solunum yoluyla veya göze temasla bulaşabildiği gibi, çoğunlukla pastörize edilmemiş veya çiğ süt ve süt ürünlerinin tüketilmesiyle de hastalık bulaşmaktadır" dedi.

İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp Merkezi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Yaşar Bayındır, "Brusella türü bakterilerin neden olduğu, halk arasında peynir hastalığı olarak da bilinen bruselloz, hayvanlardan insanlara bulaşan bir enfeksiyon hastalığıdır. Keçi ve koyun gibi küçükbaş ve sığır gibi büyükbaş hayvanlarda görülen bu hastalık, dolaylı veya doğrudan temasla insanlara bulaşabilmektedir. Hasta hayvanlara veya çıkartılarına deri temasıyla, solunum yoluyla veya göze temasla bulaşabildiği gibi, çoğunlukla
pastörize edilmemiş veya çiğ süt ve süt ürünlerinin tüketilmesiyle de hastalık bulaşmaktadır. Et ve sakatatlar çiğ olarak tüketilmediğinden ve buradaki bakteri miktarı az olduğundan bulaşma riski daha düşüktür. İnsandan insan bulaşma olağan değildir. Hayvancılıkla uğraşanlar, veterinerler ve taze veya çiğ süt ve süt ürünü tüketenler risk altındadırlar. Ülkemizde özellikle Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde yaygın olan bu hastalık, Akdeniz ülkeleri, Arabistan Yarımadası, Hindistan, Meksika ve Güney
Amerika'da da sıktır" ifadelerini kaydetti.

Doç. Dr. Yaşar Bayındır hastalıkla ilgili olarak şu bilgiyi verdi:

"Hastalarda birçok enfeksiyon hastalığında görülebilen belirtiler görülmekte olup, bazen teşhis gecikebilmektedir. Ateş, gece terlemesi, halsizlik, iştahsızlık, kilo kaybı, baş ağrısı, bel ve büyük eklem ağrıları en yaygın belirtilerdir. Vücuttaki tüm organ ve sistemlerde hasara neden olabileceğinden erken tanı ve tedavi çok önemlidir. Tedavisi mümkün olan hastalığın tedavi süresi en az altı hafta olmasına rağmen, bazen tedavi süresi daha uzun olabilmektedir. Peynir hastalığına neden olan bakteri ısıya oldukça duyarlı olduğundan sütün en az beş dakika kaynatılması, peynirin yüzde 10'luk tuzlu suda en az 45 gün bekletilerek tüketilmesi, hasta hayvanlara temastan uzak durulması veya koruyucu önlemlerin alınması, hastalık belirtileri ortaya çıkınca hemen hekime başvurulması en akılcı ve kolay korunma yöntemleridir."

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız