SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Bu Adamı İçirmemiz Lazım'

A- A+ PAYLAŞ

Sovyetler Birliği’nin eski diktatörü Joseph Stalin’in doktoru ve en güvenilir adamlarından birine ait günlükler, Stalin’in iç dünyası ve İkinci Dünya Savaşı yılları hakkında bilinmeyenleri ortaya döktü.Savaş yıllarına dair bugüne kadar gizli kalan belgeler, Stalin’in en güvendiği adamlarından Lavrentiy Beria’ya ait. Stalin’in çemberindeki en kana susamış isimlerden biri olan Beria, 1938’den itibaren tutmaya başladığı günlüklerde, Stalin’in o dönem İngiltere başbakanı olan Winston Churchill’le olan ilişkisine değiniyor.

Beria, Stalin'den devrimci ismi "Koba" olarak bahsettiği belgelerde, Churchill’in Moskova ziyaretine değinirken, o dönem koalisyon güçlerinin birbirlerine şüpheyle yaklaştıklarını anlatıyor. Beria, Stalin’e, “Churchill’den imtiyaz elde etmenin en iyi yolunun, alkolle arası iyi olan İngiliz lideri sarhoş etmekten geçtiği” tavsiyesini verdiğini anlatıyor.

Ağustos 1942 yılındaki ziyaretin ardından, Beria şu notları düşmüş: “Eğlenceli zamanlar değildi ama hepimizin güldüğü anlar oldu. Koba, bana Churchill için verdiğim tavsiyenin çok işe yarar olduğunu söyledi. Bu konuda anlattıklarına hepimiz güldük… Daha sonra, bana ‘Düşmanınızın önceden zayıflığını bilmeniz iyi bir şey’ dedi.”

GÖZYAŞLARINA HAKİM OLAMADI

İkinci Dünya Savaşı’nın zaferle sonuçlandığı ve Sovyet askerlerinin zaferi kutladığı 10 Mayıs 1945 günü, Beria’nın notlarında Stalin’in gözyaşlarına hakim olamadığı belirtiliyor. Beria, “O geceyi Koba’yla beraber geçirdik… Çok daha duygusallaşmıştı. Hatta gece gözyaşlarını tutamadı” ifadelerini kullanmış.

Beria, Stalin’in kendisinden İçişleri Halk Komiserliği’nin (NKVD) başkanı Nikolai Yezhov’un yanında çalışmasını istediğini belirtiyor.

Beria, NKVD’de, yüz binlerce Sovyet vatandaşının öldürüldüğü “Büyük Temizlik” planında yer aldı. 1940’ta Yezhov’un vurularak ölmesinin ardından, Beria Stalin’in en güvenilir teğmenlerinden biri oldu.

BEYİN HASARI KARARLARINI ETKİLEDİ

Moskovsky Komsomolets gazetesinde dün yayımlanan günlüklerden diğeri, Stalin 1953’te hastalıktan yatağa düştüğünde onunla ilgilenen doktorlardan Alexander Myasnikov’a ait. Myasnikov günlüğünde, Stalin’in acımasızlığının ve paranoyak davranışlarının, beyninde tespit edilen hasardan kaynaklanmış olabileceğini belirtiyor.

Günlüğe göre Stalin’in beyninde oluşan hasar, onun karar verme yeteneğini etkiliyordu. Myasnikov, yapılan otopsisinin ardından, “Stalin’in beyninde tespit ettikleri hasarın sağlığının yanı sıra verdiği kararları da etkilemiş olabileceğini” not düşmüş.

Doktorun günlüğünde, “Stalin iyi ve kötü; faydalı ve tehlikeli; hoşgörü ve hoşgörüsüzlük ve arkadaşlık ile düşmanlık hissini kaybetmiş olabilirdi. Karakteristik özellikleri aşırıya kaçmaya ve şüphesi onu paranoyaklaştıracak kadar artmaya başlamıştı” ifadelerini kullandı.

Rus yetkililer, günlüklerin orijinalliğini kesinleştirmek için çalışmalarını sürdürüyor.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız