SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Bu Araba Güneş Enerjili

A- A+ PAYLAŞ

 
Malatya'da Güneş enerjisi ile çalışan otomobil üretildi. 
 
Güneş enerjisi ile çalışan otonun üretilmesi nedeniyle Mimsan Fabrikası'nda basına tanıtım programı düzenlendi. Programda konuşan İnönü Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Cemil Çelik, üniversite sanayi işbirliğine önem verdiklerini belirterek, "Bundan sonra, üniversite sanayi işbirliği ile daha anlamlı projelere imza atacağız" dedi. 
 
Rektör Çelik, panellerin Çin'den, mühendisin Almanya'dan getirilmesi, İnönü Üniversitesi ve Mimsan Grup işbirliği sonucunda Güneş enerjisi ile çalışan otomobil yapılmasının önemini anlattı. Mimsan Grup yetkilisi Enver İlhan ise güneş enerjisi ile çalışan araç hakkında bilgi aktardıktan sonra, Mimsan Grup olarak böyle projelere sponsor olmaya ve el atmaya hazır olduklarını vurguladı. 
 
Daha sonra Mimsan Grup Arge Birimi Uzmanı Selçuk Yaman da güneş enerjisi ile çalışan otomobil hakkında bilgi aktardı. 
 
İnönü Üniversitesi Elektrik Elektronik Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Arif Memedov ve ekibi ile Mimsan Grup işbirliği içerisinde yapılan güneş enerjisi ile çalışan otomobilin, İzmir'de 17 Temmuz'da TÜBİTAK tarafından düzenlenecek olan Formula G yarışmasına katılacağı kaydedildi.

 
İnönü Üniversitesi'nden konuya ilişkin yayınlanan basın bülteni şöyle:
 
"Üniversitemiz Elektrik ve Elektronik Bölümü öğrencileri tarafından geliştirilen ve MİMSAN’da imal edilen güneşi enerjili araba TÜBİTAK Formula-G yarışmasına katılacak.
 
Elektrik ve Elektronik Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Arif Mehmedov danışmanlığında yürütülen, Elektrik ve Elektronik Bölümü öğrencileri Mustafa Büyükbulgurcu, Onur Sinan Arzuk, Uğur Kocaer, Mehmet Akif Doğan ve Ufuk Kılıç’ın geliştirdiği güneş enerjili araba düzenlenen bir basın toplantısıyla kamuoyuna tanıtıldı.
 
MİMSAN fabrikasında düzenlenen toplantıya Rektörümüz Prof. DR. Cemil Çelik, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İlhan İçen, MİMSAN Yönetim Kurulu Başkanı Enver İlhan, Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Kadim Ceylan, öğretim üyelerimiz ve basın mensupları katıldı.
 
MİMSAN Yönetim Kurulu Başkanı Enver İlhan yaptığı konuşmada, güneş enerjili yarış arabasının imalatının yapılması konusunda İnönü Üniversitesiyle ortak bir çalışma yaptık. Bugün bunun deneme sürüşünü yapacağız. İnşallah bu teşebbüs Malatya açısından AR-GE ve Teknoloji arayışı noktasında bir ilk olur. Bu tür çalışmaların özellikle Üniversite-Sanayi işbirliğinin gelişmesine vesile olacağını da ümit ediyorum, dedi.
 
Rektörümüz Prof. Dr. Cemil Çelik ise konuşmasında şunları söyledi: “Isı sistemleri konusunda Türkiye’de hatırı sayılır bir noktaya ulaşan MİMSAN’ın yönetim kurulu başkanı ve çalışanlarını kutlamak istiyorum. Üniversitemizin MİMSAN ile tanışması ve başarılarını fark etmesi 3 yıl önce başladı. Böylesine önemli gelişmeler kaydeden MİMSAN ile Üniversitemizin çok önceden bilim, teknoloji ve araştırma konusunda ortaklaşa çalışması gerektiği kanısındayım. Bir üniversite kendi yaşadığı coğrafyadaki insanların problemlerini çözmüyorsa, kendi ülkesinin insanlarıyla, sanayicisiyle, sivil toplum örgütleri ve yerel yöneticileriyle işbirliği içerisinde çalışmıyorsa, o üniversite sadece “tabela üniversitesi” anlamına gelmektedir. Biz İnönü Üniversitesi’nin artık “tabela üniversitesi” olmaktan çıkması gerektiğini düşünerek, sanayicilerimiz, yerel yöneticilerimiz ve sivil toplum örgütlerimizle birçok proje geliştirerek ortak çalışmalar gerçekleştiriyoruz. Bugün MİMSAN ile güneş enerjili araba konusunda yapılan bu çalışma bu örneklerden birisidir.
 
Artık Dünya’da güneş ve rüzgâr enerjisi gün geçtikçe değeri artan enerji kaynağı olarak kullanılmaya başlanmıştır. Bu anlamda TÜBİTAK yaklaşık 7 yıldan beri güneş enerjili araba yarışması yapmaktadır. Mühendislik Fakültemizde bu yarışmalara katılmaya devam etmektedir. Öğrencilerimizin geliştirdikleri güneş enerjili arabanın daha dinamik ve güçlü olması konusunda MİMSAN ile yapılan ortak çalışmada üniversitemize sunulan tüm katkılar için MİMSAN Yönetim Kurulu Başkanı Enver İlhan’a teşekkür ediyorum.”  
 
Yapılan konuşmaların ardından güneş enerjili arabanın tanıtımı ve test sürüşü yapıldı. Saatte 70-80 km hız yapması düşünülen güneş enerjili araba ile öğrencilerimiz, TÜBİTAK tarafından 17 Temmuz 2011 tarihinde İzmir’de düzenlenen Formula G yarışmasına katılacak."

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız