SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Bu Balıklar Ölünce Defnediliyor

0
Güncellendi - 2016-11-17 19:01:32
Bu Balıklar Ölünce Defnediliyor
A- A+ PAYLAŞ

Kıbrıs Barış Harekatına katıldıklarına inanılan ve ‘kutsal’ sayılan balıklar için öldüklerinde cenaze töreni düzenleniyor. Balıklar, Arguvan'ın Kızık Mahallesi (köyü) mezarlığında kendilerine ayrılan alana defnediliyor.

Arguvan'ın Kızık Mahallesi’nde, ‘kutsal’ olduklarına inanılan balıklar, öldüklerinde kefenlenip, mahalle mezarlığına defnediliyor.

Malatya’nın Arguvan İlçesine bağlı Kızık Mahallesi’nde su kaynağında bulunan ve ‘kutsal’ sayılan balıklar, kutsal kabul edildikleri için yenilmiyor. Mahallenin kuruluşundan buyana var olan balıklar öldüklerinde kefenlenip, dualar eşliğinde mahalle mezarlığında kendileri için ayrılan özel bir alana defnediliyor.

Nereden geldikleri bilinmeyen ve mahallenin kuruluşundan öncede var oldukları kaydedilen balıkların Kıbrıs Barış Harekâtı döneminde kayboldukları, daha sonra geri döndüklerinde sırtlarında yara izi görüldüğüne inanılıyor.

Kızık Mahallesi Muhtarı Ali Seydi Taner, Kızık’ın kurulduğu günden buyana balıkların var olduğunu kaydetti.

Taner, balıkların ‘kutsal’ sayıldığını ifade ederek, “Yaklaşık 700 yıldır balıklar mahallededir. Kimse bu balıkları yemez. Hatta öldüklerinde mezarlığa defnediyoruz” dedi.

Balıklarla ilgili bazı rivayetlerin olduğuna değinen Taner, şunları söyledi:

“Köyün kurulduğu zaman içme suyundan balık kokusu geliyormuş. O dönem ki muhtar, bu balıkları temizlemeye kalkıyor. Balıkları temizleyen muhtar, eşi ve çocukları hepsi ölüyor. Birkaç sene sonra iki asker, buradan iki balık alıyor. Balıklar kan kesiyor ve onlarda ölüyor.”

Taner, Kıbrıs Harekatı’nda mahallede sadece iki topal balığın kaldığını, diğer balıkların kaybolduğunu, harekat sonrası balıkların yeniden mahallede görüldüğünü ancak sırtlarında yaralara rastlandığını söyledi.

Ferdi DURDU, Yeni Malatya Gazetesi

balik1

balik2

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

3 yorum yapılmış

  • OZAN IŞIK (7 yıl önce)
    Güzel bir gelenekmiş, bravo.
    0
    0
    Yanıtla
  • malatyalim (7 yıl önce)
    gorulmesı gereken bır yer
    0
    0
    Yanıtla
  • berk (7 yıl önce)
    yapmayın kardeşim hangi zamandasınız kuranın emri okuyup akledin düşünün biraz
    0
    0
    Yanıtla