SON DAKİKA
SON DEPREMLER

''Bu Belirtiler Sizde de Varsa..''

A- A+ PAYLAŞ

Eklem İltihabı Hastalığı olarak bilinen ve tedavi edilmediğinde tehlikeli olabilen Romatoid Artrit’in (RA) diğer romatizmal hastalıklara oranla daha az bilinmesi sebebiyle, Abbot firmasının katkılarıyla “RA Eğitim Toplantıları”nın ilki Malatya'da gerçekleştirildi.

Eğitim toplantısına konuşmacı olarak İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Zuhal Altay katıldı.

Altın Kayısı Otel’de gerçekleştirilen RA Eğitim Toplantısına bu hastalıkla ilgili olarak tedavi görmekte olan çok sayıda hasta da katıldı.

Prof.Dr. Zuhal Altay yaptığı konuşmada, “Romatoid Artrit hastalığı, sizin normal bir hayat yaşama şansınızı elinizden alabilir. Bu hastalık ile mücadele edebilmek ve hayatınızı geri kazanmak için sizin ve ailenizin yapabileceklerini keşfedin” dedi.

Prof.Dr. Altay konuşmasında,” Hastalığı bildiğinizde tedavi daha iyi sonuç vermektedir. Hasta eğitim çok önemlidir. Kronik hastalıklarda eğitim daha da önemlidir. Bu hastalıkta da tedavi uzun sürelidir. Çok sayıda romatizmal hastalık bulunurken biz bugün iltihaplı eklem hastalığını anlatıyoruz. Romatoid Artrit hastalığının sık görülme oranı erkeklere göre kadınlarda 3 kat daha fazladır. Görülme sıklığı 20-50 yaş arasında olmakla birlikte 7-8 yaşındaki çocuklarda ve 70 yaşındaki insanlarda da bu hastalık görülebilmektedir. Bu hastalık kalıtsal mı. Direkt anne-babadan geçen hastalık değildir” dedi.

Altay, konuşmasında ayrıca Romatoid Artrit ile nasıl mücadele edilmesi gerektiğine ilişkin olarak ta şunları belirtti:

“ Mutlaka uzman bir doktora danışın ve doktorunuzu düzenli olarak görmeye devam edin. Günümüzde romatoid artrit, kontrol altında tutulabilen bir hastalıktır. İlaçlarınızı düzenli kullanmanız ve doktorunuzla iletişiminizi korumanız bu hastalığın kontrolünde çok önemlidir. Hayat tarzınızı değiştirin. Örneğin kilo vermek eklemleriniz üzerindeki baskıyı azaltacaktır. Buna ek olarak, sağlıklı beslenme, yeterli istirahat, stres yönetimi ve düzenli egzersiz genel sağlığınızı düzeltmenize yardımcı olacaktır. Siz ve aileniz romatoid artrit hakkında ne kadar çok şey bilirseniz, hastalığınızı kontrol etmeniz de o derece mümkün olacaktır. Tedavi seçenekleriyle ilgili bilgi edinmeye ve aklınıza takılan soruları doktorunuzla paylaşmaya devam edin”

Hastalık konusunda ayrıntılı bilgilerde veren Prof.Dr. Zuhal Altay, daha sonra hastalardan gelen soruları da yanıtladı.

Bu arada eğitim toplantısını düzenleyen Abbot firması tarafından yapılan açıklama da da hastalıkla ilgili şu bilgiler verildi:

“ Sabah uyandığınızda eklemlerinizde 1 saatin üzerinde devam eden tutukluk hissediyor musunuz?
Eklemlerinizde günlük aktivitelerinizi engelleyen düzeyde ağrı, şişlik ve hassasiyet var mı? Bu bulgular vücuduz da simetrik olarak görülüyor mu? Eklemlerinizde sonradan gelişen şekil bozuklukları var mı? Kendinizi başka bir sebep olmadığı halde sürekli yorgun hissediyor musunuz?

Yukarıdaki soruların çoğuna “Evet” yanıtı verdiyseniz Romatoid Artrit olabilirsiniz…

Tedavi edilmediğinde tehlikeli boyutlara ulaşarak, insan ömrünü 3 - 18 yıl kısaltan Romatoid Artrit, 10 yıl içerisinde hastayı iş göremez hale getirebiliyor. Hastalığı tanımak ve önlem alınmasını sağlamak üzere düzenlenen “RA Eğitim Toplantıları” erken teşhis sağlamayı da amaçlıyor. “

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız