SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Bu Beydağı İçin Tarihi Fırsat'

A- A+ PAYLAŞ

Malatya Belediyesince Beydağı eteklerinde yer alan ve Cemal Gürsel, Başharık, Beydağı, Yamaç, Yavuz Selim, Kernek, Fırat ve Çöşnük mahallelerini kapsayan Kentsel Dönüşüm projesinin tanıtımı ve bilgilendirilmesi amacı ile mahalle bazında yürüttüğü çalışmalarının bir yenisini Beydağı mahallesinde gerçekleştirildi. Tanıtım ve bilgilendirme gezisine Belediye başkanı Cemal Akın, başkan yardımcıları Ekrem Özbey ve Nurettin Sevim, belediyenin ilgili birimlerinin yöneticileri ile mahalle sakinleri katıldı.

Gezi sırasında kısa bir konuşma yapan Beydağı Mahallesi Muhtarı Yusuf Kubat, Belediye Başkanı Akın’ın Kentsel Dönüşüm Projesi ile ilgili olarak vatandaşları bilgilendirmek amacıyla mahallelerine geldiğini belirterek, Kentsel Dönüşüm Projesi’nin memleket için hayırlı olması temennisinde bulundu.

Kentsel dönüşümle ilgili vatandaşların bilgi eksikliğinden dolayı bazı endişelerinin bulunduğunu belirten Akın, vatandaşları bu konuda bilgilendirmek için bir tanıtım kampanyası başlattıklarını, her yerde Kentsel Dönüşümü anlatarak vatandaşların kafasında beliren bütün sorulara cevap vereceklerini söyledi.

Kentsel Dönüşümün Beydağı bölgesi için tarihi bir fırsat olduğunu belirten Belediye Başkanı Akın, “Kentsel dönüşüm, kentlerin eskiyen ve çöküntü alanları hayline gelen, gecekondulaşan bölgelerinin, rahat, çağdaş bir hayat sürdürebilecek alanlar haline getirilmesidir. Ülkemizde ki kentlerin tamamında göç, nüfus artışı, plansız ve kontrolsüz büyümeden dolayı, altyapısı olmayan, insan odaklı bir hayatı imkansız kılan yapılar ve bölgeler oluşmuştur. En önemlisi bu tür yapıların tamamına yakını orta büyüklükte bir depremde tamamen yıkılma riski taşımaktadır. En değerli varlıklarımızın acısın yaşamamak için gerekli tedbirleri almak zarureti vardır. Belediye kanunun 73. maddesinde belediyelere kentsel dönüşüm ve gelişim projeleri uygulama görev ve yetkisi verilmiştir. “ dedi ve bu hizmetin AKP hükümetinin temel hizmetlerinden birisi olduğunu söyledi. Akın, Kentsel Dönüşümle kenar semtlerde gecekondu bölgelerinde yaşayan insanların, insanlık onuruyla bağdaşır bir şekilde bütün imkanlara ulaşmış bir şekilde yaşaması için bu hizmeti başlattıklarını bildirdi.

Ancak, Kentsel Dönüşüm Projesi ile ilgili olarak vatandaşların kafasında bazı sorunların belirdiğini belirten Başkan Akın, “Bildiğiniz gibi Malatya’nın güneyinde, Beydağı eteklerinde kurulu bulunan Cemal Gürsel, Yavuz Selim, Beydağı, Başharık, Yamaç, Kernek, Fırat ve Çöşnük mahallelerinde gecekondu yoğunluğu çok fazla. Buralarda yapılan gecekondular, ekonomik imkansızlık, imarsız ve projesizlik sebebiyle derme çatma yapılmış binalar. Yapılar sağlıklı bir şekilde yapılmadığı için ufak bir deprem olsa, burada yaşayan insanlarımızı kaybetme şanssızlığımız çok fazla. Bunun için önlem alınması gerekir” dedi.

Belediye Başkanlığı görevine başladığı 2004 yılında Malatya’nın toplam 120 bin dönüm civarında imarlı alanının bulunduğunu, yapılan çalışmalarla Beydağı Bölgesi’nde 60 bin dönümlük alanı imara açacaklarını belirten Başkan Akın, buradaki imar çalışmalarının 2008 yılı başlarında bitirileceğini söyledi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatıyla, TOKİ Başkanıyla yaptıkları görüşmeler neticesinde Beydağı Bölgesi’nde 2 bin dönümlük alanda Kentsel Dönüşüm Projesi’ni başlattıklarını söyleyen Akın, “Bu imkan her vilayete verilmiyor. Biz Beydağı ile birlikte Taştepe-Melekbaba, Karakavak-Cevatpaşa mahallelerinde de bunu uygulamak istedik ama TOKİ kabul etmedi. Bize önce bir bölgede yapın, orası bittikten sonra diğer yerlerde devam edersiniz dediler.

Bunun üzerine biz de en çok insanımızın yaşadığı bu bölgenin önceliğe alınması hususunda karar verdik ve burada başladık” dedi.

Vatandaşların kafalarında oluşan endişe ve soruları silmek amacıyla Beydağı bölgesinin şu anki halini ve Kentsel Dönüşüm Projesi sonrası halini gösterir broşürler dağıtacaklarını da belirten Başkan Akın, şöyle devam etti:

“Malatya Belediyesi ve Başbakanlık Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) işbirliği ile Beydağı eteklerinde mevcut çarpık kentleşme alanlarının insan odaklı yerleşim yerleri haline getirilmesi amacıyla bir protokol imzalanmıştır. Bu protokol çerçevesinde 2000 dönüm alanda imar planı, hak sahipliliği değerlendirmesi, haritaların güncellemesi, detay alımları ve jeolojik etüt çalışmaları tamamlanmıştır. Kentsel dönüşümün ileriki safhalarında TOKİnin vaziyet planı ve fizibilite çalışmalarını tamamlamasını müteakip, belediyemiz siz değerli hemşerilerime detaylı bilgi verecektir. Kentsel dönüşüm alanı içerisinde yer alan evlerin müştemilat, bahçe duvarı, ağaçların bedelleri; tapu veya tapu tahsis belgesi olanların arsa bedelleri, hukuk ve adalet çerçevesinde hesaplanacaktır.

Hak sahipleri istediği büyüklükte daireyi tercih hakkına sahip olacaktır. Çıkan bedelin birden fazla konut almaya yeterli olması halinde hak sahipleri birden fazla konut alabilecektir. Şayet çıkan bedel bir konuta yetmiyor ise kalan bedel TOKİ’ye 180 ay (15 yıl) taksitle ödenecektir.

Kentsel dönüşüm alanı içerisinde; çağdaş ölçülere uygun kreşler, anaokulları, ilköğretim okulları, liseler, sağlık ocakları, camiler, ticaret merkezleri, kültür ve spor kompleksleri yer alacaktır. Bunun yanında park, çocuk bahçesi, yeşil alan, ada içi ağaçlandırma ve çimlendirme yapılacaktır. Kaldırım, koşu ve bisiklet yollar, doğalgaz, kanalizasyon, içme suyu, yağmur suyu drenajı olacaktır.

Özetle modern bir kentte olması gereken her türlü sosyal ve teknik alt yapı hizmetleri tamamlanmış, insan odaklı çağdaş bir şehircilik örneği halkımıza sunulacaktır .”

SORULARA YANITLAR..
Akın, konuşmasından sonra mahalle sakinlerinin sorularına yanıt verdi. Soru ve yanıtlar şöyle;

* SORU: Kentsel dönüşümden önce buralar İmara açılsa ve istimlak bedelleri ödense daha iyi olmaz mı?
AKIN: Tapu kadastro yasasına göre bu imkânsız. Yani bugünkü yasalara göre buralar hazine arazisi değil çoğunluğu mera alanı, mera alanları için böyle bir uygulama söz konusu değil. Tapusu olanların arsa bedelleri de dahil edilerek, tapusu olmayanların ise arsa üzerinde yer alan müştemilatlar hesaplanarak ödenecektir.
* SORU: Buralar aşağıya göre depreme daha dayanıklı, aşağılarda (Merkezde) hissedilen deprem buralarda hissedilmiyor, yani buralar depreme dayanıklı olmuyor mu?
AKIN: Evet, biz buraların zemin etüdünü de yaptık, buraların zemini çok sağlam yalnız önceleri yapılan yapıların bir çoğu depreme dayanıklı değil, bunları göz ardı etmemek gerek
* SORU: Arsa birim değerleri neye göre belirlenecek, en az fiyat verilecek endişesi taşıyoruz, bu doğru mu?
AKIN: Bayındırlık birim fiyatlarına göre belirlenecek ve en yüksek değerde ödemeye çalışacağız, yani vatandaşımızı mağdur etmeyeceğiz
* SORU: Gönüllü olarak bu projeye katılmayanların durumu ne olacak?
AKIN: Gönüllü olarak projeye katılmayanlarda olabilir ancak 5 bin kişi razı 50 kişi razı değil. Yani 5 bin kişiyi 50 kişiye mi değişeceğiz?Hukuk ve adalet çerçevesi içerisinde onları da bu projeye katacağız.

Öte yandan Başkan Akın’ın gezisi sırasında Beydağı Bölgesi’nde yaşayan vatandaşlara Kentsel Dönüşümün anlatıldığı broşürler de dağıtıldı.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız