SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Bu Bilinen En Eski Cemevi"

A- A+ PAYLAŞ
Malatya'nın Arapgir ilçesine bağlı olan Onar köyünde Şeyh Hasan Onar tarafından yapılan cem evinin 787 yıl önce yapıldığı ve günümüze kadar korunduğu açıklandı. 
 
Tarihin ilk cem evlerinden biri olan Büyük Ocak Cem evini ziyaret eden CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, Onar köyündeki tarihi varlıkları tanıtmak ve korunması amacıyla Ankara'da girişimde bulunacağını belirterek, "Onar köyündeki 8 asırlık Cem evi, cem evi yoktur diyenlere en iyi cevaptır" dedi. 
 
Arapgir İlçesi'nin Onar köyünde her yıl geleneksel olarak gerçekleştirilen Şeyh Hasan Onar'ı anma etkinliğinde, Onar köyünün 800 yıl  önce kurulduğu ve köyde bulunan kaya mezarlarını ise 5 bin yıl öncesini gösterdiğinin anlatılması anma etkinliğine katılanları hayrete düşürdü. CHP Milletvekili Veli Ağbaba, Arapgir Kaymakamı Ercan Turan, Arapgir Belediye Başkanı Haluk Cömertoğlu, Malatya Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Haydar Karaduman, ve çok sayıda konuk şaşkınlıklarını ifade ederken, törende bulunan  Karacaahmet Sultan Kültürü Tanıtma, Dayanışma ve Türbesini Onarma Derneği Genel Başkanı Muharrem Ercan, Araştırmacı Yazar Dr. İsmail Kaygusuz , Onar köyü dernek başkanı Mehmet Ali Tanrıverdi, Ocak köyünden Mehmet Yaman Dede ise konuşmalarında tarihin en eski cem evinin Onar köyünde olduğunu açıkladılar. 
 
Onar köyünden olan ve halen Londra'da ikamet eden Araştırmacı-Yazar Dr. İsmail Kaygusuz, Şeyh Hasan Onar'ın tarihsel ve inançsal kimliği hakkında yaptığı araştırmayı konu alan konuşmasında, Şeyh Hasan Onar'ın Türkmen toplulukların çok çeşitli kolları olan Bayat oymağının ana tarafından Ali Soylu inançsal başkanı (Şeyhi), ve yönetici önderi (Begi) konumunda olduğunu belirterek "Onar köyündeki Mezar taşı üzerindeki damga Bayat boyu damgalarının bir çeşitlemesidir. 22 Nisan 1224 tarihinde (Hicri 621) Sultan Alaaddin Keykubat (1220-1237) adına, "Mir-i Azam beledisi", yani bölgenin yüce Emiri tarafından Şeyh Hasan Oner'e, sınırları belirtilen ve içinde bugün Onar köyü bulunan arazi Zaviye vakfı olarak verildiğine dair Vakıfname bulunmaktadır. Onar köyü, böylece sınır boyu yerleşim yeri olarak burası, kendisine bağlı Türkmen aşiretlerinin inançsal ve yönetim merkezi durumuna girmiştir" dedi. 
 
"BİLİNEN EN ESKİ CEMEVİ ONAR KÖYÜNDEDİR" 
Dr. İsmail Kaygusuz Tarihte bilinen eski cemevinin Onar köyünde olduğunu açıklayarak "1224 yılında Selçuklu Sultanı Alaaddin'in Malatya Emiri'nden aldığı "Zaviye Vakıf Belgesi" ile Şeyh Hasan Onar tarafından kurulmuş ve "Şeyh Hasan Onar Zaviyesi"ne ait Büyük Ocak ve daha sonra oğlunun kurduğu Şeyh Bahşiş adlarıyla hala yaşayan iki Meydanevi/Cemevi vardır. 300-400 kişiyi içine alan ve kare planlı bu iki yapının da duvarları penceresizdir. Çok sayıda direklerle -ki bunlardan ortada bulunan kutsal Karadirek adı verilmiş olanın dibindeki postta Cemi yöneten Dede oturur- desteklenmiş kirişlerin üzerine küçülen kareler biçiminde oturtulmuş bu ilkel Selçuklu mimari ev tipinin, kırlangıç yada bingi çatısı/damı ve ortasında pencere ve baca görevi yapan bir açıklık bulunmaktadır. Küçük çaplı bir yarım kubbenin altında yandan dışarı dönük 50-60 santimetre çapında oyulmuş birer delik taş koyulmuştur bu açıklığa. İkisi de kutsal mekanlar olarak, biçimlerini bozmadan onarılarak 787 yıl boyunca "Cemevi" olarak, bugüne kadar yaşatılmıştır. Pir Sultan Abdal'da Çaldıran Sonrası Gizlenme Yıllarında Onar köyüne uğradığı söylenmektedir" diye konuştu. 
 
AĞBABA: "CEMEVİ YOK DİYENLERE ONAR KÖYÜ CEVAPTIR" 
Kalabalık bir ziyaretçi gurubuyla Şeyh Hasan Onar tarafından yaptırılan Büyük Ocak adıyla bilinen 787 yıl öncesinde yapılan Cem evini ziyaret eden CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, Onar Köyü Kurucusu Alevi Önderi Şeyh Hasan Onar'ın 8 asır önce yaptırdığı Cemevinin, cem evleri yoktur diyenlere en güzel cevap olduğunu belirterek "Buralarda hep sevgi, kardeşlik, barış var. Bu kültürde farklılaştırmak yok. Etnik ayrımcılık asla yok. Burada 1200'lü yıllardan kalma Cem evi var. Şimdi hala günümüzde Cem evleri ibadethane midir? değil midir? diye soruyorlar. Kimi kendini bilmezler cem evlerini cümbüş evi olarak söylüyorlar. Eğlence merkezi diyorlar. Oysa yüzyıllardır İnsanlar cem evlerinde ibadet yapıyorlar. Bunu inkar etmenin bir anlamı var mı? İşte bu 8 asırlık cem evi, cemevi yok diyenlere en iyi cevap olacaktır. Milletvekili olduğum süre boyunca TBMM'nde Cem evlerinin yasal ibadethane olması için elimden gelen tüm çabayı göstereceğim. Ayrıca Onar köyündeki tarihi eserlerin korunması ve tanıtılması içinde çalışacağız. Önce Şeyh Hasan Onar ve Küllüyesini tüm dünyaya tanıtmamız lazım. Bir sempozyum düzenlemeliyiz" şeklinde konuştu. 

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız