SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Bu Bir 'Tarihi' Cami Enkazı!.

0
Güncellendi - 2015-12-27 21:47:01
Bu Bir 'Tarihi' Cami Enkazı!.
A- A+ PAYLAŞ

Nuriye Mahallesi Abbasefendi Sokak'ta bulunan, tek katlı kerpiç yapılı yaklaşık 100 yıllık Abbasefendi Camii'nin, yerine 'yeni cami yaptırılacağı vaadi' ile yıkıldığı belirtilirken, Malatya'daki tarihi eserlere karşı duyarsız yaklaşımın son kurbanı burası oldu. Caminin Regaip Kandili gecesi yıkılması da eleştirilere yolaçtı.

Yaklaşık 7-8 aydır yıkılacağı yolunda duyumlar alınan Abbasefendi Camii'nin, yaklaşık 100 yıl önce mahalle sakinlerinden Abbas Efendi adlı bir zat tarafından yaptırıldığı, 2000'li yılların başında tarihi eser olarak tescil edildiği, ancak 2008'de bu tescilinin kaldırıldığı bildirildi. Bazı mahalle sakinlerinin, kerpiçten yapılmış tek katlı camiinin yıkılarak yerine yenisinin yapılması yolunda girişimlerinin olduğu bilinirken, mahallenin birçok sakini ise eski caminin yıkılmasına karşı çıkıyordu. Yıkıma karşı çıkan mahalle sakinleri, "Köylerde bile bu tür yapılar korumaya alınarak restore ediliyor. Biz ise yok ediyoruz" diye konuştular.

Cami Regaip Kandili gecesi yıkıldı. Yıkım işlemini üstlenen olmadı ve olay şimdilik 'faili meçhul' olarak kayıtlara geçti. Malatya'nın tarihi kimliğinde kendine özgü bir yeri olan caminin yıkılması karşısında sorumluluk sahibi kurumlar ise susmayı tercih ediyor. Belediye ve Müftülük yetkilileri, yıkımın kendileriyle ilgili olmadığını iddia ediyor. Belediye yetkilileri "Dini tesis alanlarının yıkım işlemleri mail-i inhidam (can ve mal emniyeti açısından tehlikeli) kapsamında olsa bile bizim yetkilerimiz dahilinde değildir. Yıkımı hakkında bilgimiz yok” diyor. Malatya Müftülüğü ise şehrin göbeğinde 100 yıllık bir caminin yıkılmasından 'haberdar olmadığını, konuyu araştırıp öyle bilgi vereceğini' belirtiyor.

Hanegahi Pervane Camii de yıkılmıştı 

Malatya'nın Halfettin Mahallesi Akpınar mevkiinde bulunan ve 100 yılı aşkın bir geçmişi bulunan yine tek katlı ve kerpiçten yapılmış Hanegahı Pervane Camii de, geçtiğimiz yıllarda çökme tehlikesi bulunduğu gerekçesiyle onarılmak yerine yıkılmıştı. Hayırsever bir işadamının bu caminin yerine yine Hanegahı Pervane Camii adıyla bir cami yaptıracağı Müftülük'le bu konuda anlaşma yapıldığı yolundaki bilgiler kamuoyuna duyurulurken, yeniden inşa edilen camiye, yaptıran işadamının adı verilmiş, böylece Malatya'daki önemli bir tarihi eser, adıyla birlikte yok edilmişti. Müftülük ise, camiye yaptıran işadamının adının verilmesi konusunun ise hiçbir şekilde takipçisi olmamıştı.

HABER-FOTO: malatyahaber.com- Yaşar KARAASLAN, Malatya Söz Gazetesi

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız