SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Bu 'Çevre Düzensizliği Planı'!.

0
Güncellendi - 2015-12-27 15:14:02
Bu 'Çevre Düzensizliği Planı'!.
A- A+ PAYLAŞ

Çevre düzeni planına yapılan itirazlar Bakanlıkça göz önüne alınmadı. Plan önceki şekliyle tekrar askıya çıkarıldı. Planda, Şoför Okulu alanı, farklı resmi kurum ve kuruluşların tesislerinin bulunduğu alanlar ile neredeyse yapılaşmasını tamamlanmış Yakınca ve Bostanbaşı gibi birçok bölge,  Şehir mezarlığı, Hal ve Galericiler Sitesi gibi alanlar yok sayılarak tarım alanı olarak işaretlenmiş. Başta Malatya Belediyesi olmak üzere, İl Özel İdaresi, birçok ilçe ve belde belediyeleri ikinci kez itiraz yolunda. 

İtirazlar Dikkate Alınmadı

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı (ÇŞB) tarafından hazırlandıktan sonra Nisan ayında askıya çıkarılan ve Malatya, Elazığ, Bingöl, Tunceli illerinin kapsayan 1/100.000’lik ÇDP planına,  başta Büyükşehir statüsü göz önüne alınmadığı ve mevcut durumu yansıtmadığı gerekçesiyle itiraz edilmiş ve bu itirazlar bakanlığa iletilmişti. Bakanlık, yaptığı inceleme sonrasında itirazları yerinde görmeyerek planı bir –iki değişiklikle tekrar askıya çıkardı. Başta Malatya ve Hasançelebi belediyesi olmak üzere bir çok belediye ile İl Özel İdaresi 2 kez itiraz için hazırlıklara başladı.

Tepkiler

Çevre Düzeni Planına ikinci kez itiraz edecek olan Malatya Belediyesi yetkilileri “İlk askıya çıkarılan plan, kentin gelişmesi bir yana, var olan gelişme alanlarının korunmadığı bir plan hüviyetine bürünmüştür. Kentin gelişme yönü belirlenmediği gibi kentin gelişimine katkı sağlayacak iç dinamiklerde dikkate alınmamıştır. Yaptığımız itirazlar dikkate alınmamış neredeyse üstelik daha da ağırlaştırılmış bir plan 2. kez askıya çıkarılmıştır. 2. kez plana itiraz edeceğiz” dediler. 

Hasançelebi Belediyesi yetkilileri ise, “Askıya çıkarılan ilk planda mevcutta maden sahası olan bölgenin konut alanı olarak gösterilmesi başta olmak üzere birçok hatalar vardı. Yaptığımız itirazlar dikkate alınmamış. Hiçbir değişiklik yapılmadan tekrar askıya çıkarıldı. İkinci kez itirazımızı yapacağız” açıklamasını yaptılar. 

İl Özel İdaresi yetkilileri ise “ Askıya çıkarılan yeni plan üzerinde inceleme çalışmalarımız sürüyor. İlk izlenimimiz Malatya Belediyesi ile ortaklaşa hazırladığımız ve bölge ÇDP’na altlık oluşturan 1/25.000’lık Malatya ÇDP’sinin dikkate alınmadığıdır. Plan, bir iki ufak rötuşla  ilk askıya çıkarıldığı şekliyle geri askıya çıkarılmış. Planın tümü üzerinde incelememiz bittikten sonra gerekeni yapacağız” ifadeleri ile ikinci kez itiraz edeceklerinin işaretlerini verdiler.

Malatya Belediyesi’nin itirazları

Nisan ayında askıya çıkarılan ve Malatya Belediyesi tarafından incelenen plan ve plan hükümlerinde 19 madde de eksiklik görülerek itiraz etmişti. 

Belediyenin itirazlarından bazıları şunlar:

1-Beylerderesi batısında bulunan havaalanı kavşağı güneyinde bulunan mevcut sosyal, kültürel tesis alanları, çalışma alanları, ve özel üniversite fonksiyonu geliştirilmiş alanlar, tarım alanı (bölgeye özel ürün alanı) olarak planlanmıştır

2-Yerelde Şoför Okulu olarak bilinen askeri kışla alanı hatalı olarak işlenmiş ve bu alan tarım alanı olarak planlanmıştır

3-OSB’nin güneyinde; demiryolu ve çevreyolu arasında bulunan, farklı resmi kurumların ‘Karayolları Genel Müdürlüğü, Malatya Belediyesi, TEDAŞ, Vagon Onarım Fabrikası tesisleri vb) kullanımda bulunan alanlar tarım alanı olarak planlanmıştır

4-Malatya kent bütününün batı yönünde gerçeği düşünüldüğünde, bu gelişme aksı üzerinde bulunan başta Yakınca ve Bostanbaşı olmak üzere Topsöğüt, Şahnahan, Yeşilyurt, Gündüzbey, gibi belde belediyelerine ait yerleşim bölgeleri tarım alanı olarak planlanmıştır. 

5-Malatya Belediyesi başta olmak üzere Yeşilyurt, Battalgazi, Orduzu, Hatunsuyu, Topsöğüt, Yakınca, Bostanbaşı ve Gündüzbey ilçe ve beldelerinin tamamının içme suyunun kaynağı olan KAPTAJ su kaynağı olarak planda gösterilmemiş ve korunmasına yönelik her hangi bir hüküm getirilmemiştir. 

6-Belediyemiz sınırları içerisinde olan ve kent bütününe hizmet eden yaklaşık 366 Ha büyüklüğündeki Şehir Mezarlığı ile içerisinde Yaş Sebze ve Meyve Hali, Galericiler Sitesi gibi mevcut yapılaşması bitmiş ve işletme halinde bulunan hizmet gruplarının da bulunduğu bölge tarım alanı olarak planlanmıştır. 

7-Şehrin kuzeyi ve doğusunda bulunan Hatunsuyu, Hasırcılar, Dilek, Hanımınçiftliği, Kale ve Orduzu belediyelerine ait yerleşim bölgeleri tarım alanı olarak planlanmıştır. 

8-İnönü üniversitesinin kuzeyinde bulunan ve TOKİ tarafından ihalesi tamamlanmış ve yapım aşamasında olan spor tesisi alanı (yeni futbol sahası) plana işlenmemiştir. 

9-Malatya Belediyesi sınarları içerisinde olan ve TOKİ tarafından imalatı tamamlanmış ve ikamet edilen alanlar ile Bahçebaşı, Su, ve Yeni mahallelerimizin tamamı planda tarım alanı olarak gösterilmiştir. 

10- Plan hükümlerinin 1.1. maddesinde “Malatya, Elazığ, Bingöl ve Tunceli İl sınırlarını kapsar” ifade rağmen Yeşilyurt ilçe sınırlarında bulunan Öncü, Aşağıköy, Salkonak ve Ortaköy köyleri Adıyaman’a ait köyler gibi gösterilmiştir. 

11-Su arıtma tesisi ve katı atık depolama ve bertaraf tesisleri planda tarım alanı olarak planlanmıştır. 

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız