SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Bu Ceza Mahvediyor'

A- A+ PAYLAŞ

Malatya Kayısı İşletmeleri Derneği (MAKİD) Başkanı Rahmi Semiz, perakende satılan kayısılara 10 bin lira ceza verildiğini belirtti.

Yaptığı yazılı açıklamada, kuru kayısıda kükürt oranı 2000 ppm.'nin üzerindeki kayısıyı piyasaya süren işletmecilere 10 bin lira ceza verilmeye yeniden başlandığını söyleyen (MAKİD) Başkanı Rahmi Semiz, "Bu ceza işletmecileri mahvediyor, yetkilileri göreve çağırıyorum" dedi.

Semiz'in konuya ilişkin açıklaması şöyle:

"Kayısının dünyada hak ettiği yere gelmesi hepimizin arzusu ve isteğidir. Bu arzumuzu yerine getirirken birilerini bitiren bir anlayışla etkili bir sonuç alamayacağımızı düşünüyorum. Kayısımıza uygulanan ceza 10 bin tl.Bunu hangi vicdan kabul ediyor, merak ediyorum. Eğer ortada bir yanlış varsa, bunu nasıl çözeceksek, bilim adamlarımız ne diyorsa ona kulak vererek çözme varken, cezalarla bu işi çözmeye çalışmak, bilimselliğin dışında, zor kullanmadır. Bu demokratik bir duruş değildir.

Hepimizin kayısıya VEFA borcu vardır.VEFA sadece İstanbul'da bir semt değildir. Ulvi bir ifadenin sözcüğüdür. Varsa bir sorun, bunun çözümünün cezalarla olmayacağını bilim adamlarımız ısrarla söylüyor. Vekillerimiz büyüklerimiz yanımızda duruyor ama birileri buna hala direniyor. Gelin bu direnci fikirlerimizle ve kayısıya olan VEFA borcumuzla kıralım. Kayısımızın önünü açalım.

Ürünümüzün %80'inin pazarlandığı ülkelerde 3000 ppm kayısı sorun olmuyor. AB ülkeleri bize 2000 ppm üretin diyor, bunu nasıl üreteceğimizi veya AB'ye neden 2000 ppm istediğini soralım veya ürünün koruma şartlarının 2000 ppm’de mümkün olup olmadığını sorgulayalım. Eğer bunu düşünmeye gerek yok deniyorsa, İç pazara çalışan 50-60 küçük işletmeye ceza yazılmasına karşı duralım.

Biz diyoruz ki, Tarım Bakanlığımız neden bu konuda yanımızda olmuyor. Eğer bir eğitim ve bilinçlendirme ihtiyacı varsa bunu neden yapmıyor. Bu konuda yıllarca bilimsel çalışmalar yapmış, Prof.Dr.Mehmet Özkan’a ve Doç.Dr.B.Murat Asma’ya ve diğer bilim adamlarımıza neden kulak vermiyor? Koruma ve Kontrol Genel Müdürlüğü kayısımızı izlemeye almadan önce, olası sorunlara neden çözüm aramıyor? Neden bizde fruktoz ve glikoz gibi ayrıcalıklı olamıyoruz? Kodekse yazılı olan 2000 ppm oranı neden sorgulanmıyor? Bu genel müdürlülüğü emrindeki, Kodeks Dairesi kayısımızın kodekste belirtilen 2000 ppm oranının AB ile müzakere ederek 2500'e çekemezmi? Köylümüz eğitilip 2000 ppm sağlanıp ondandan sonra kontrollar başlatılamaz mı?

Bu ve buna benzer sorular sorulmadan ve cevaplanmadan, bu cezalar temeli olmayan binaya 10 kat çıkmak gibi birşey, altyapı hazırlanmamış, yani yıkılır!!!! Kayısı işletmesi bitirilirse bu kadar üretimimizi nasıl pazarlayacağız. Büyük kayısı ihracatçılarımıza yenileri eklenmezse her yıl artan kayısı bahçelerimizin yükünü birkaç büyük ihracatçımız nasıl kaldıracak? Bir futbol takımının bile alt kadroları, genç takımları var. Bu olmaz ise o spor kulubünün ömrü uzun olamaz. Küçük işletmelerimiz arı gibi çalışmazsa malımız elimizde kalır. Üretimde eğer hata varsa, bu düzenlenmemiş, yaz ceza düzelir mantığı ile hareket ediliyor.

Sayın Başbakanımızı neden dinlemiyorlar? Neden Sayın Başbakanımızın dediği gibi gelip sorunu yerinde tespit etmek varken, Kayısıyı tanımadan, kayısımızın üretim ve koruma şartlarını bilmeden, Avrupa Birliği istiyor diye 2000 ppm şartını önümüze koyuyorlar. Her Makama başvurmamıza rağmen, son çareniz Başbakanımıza mı gidin diyorlar? Biz inanıyoruz ki, ilgililere döktüğümüz dilin onda birini Başbakanımıza anlatsaydık kesinlikle HAKSIZLIĞA DUR diyecekti. Bu kadarda yorulmayacaktık. Kayısı için her şeye değer, yorulduk demiyoruz ama bizi anlamayarak çok kırdılar.

Bu yanlışları ısrarla anlatmamıza rağmen bizi anlamayanlara hırsımdan ağlamıyorum, gülüyorum ve de anlatmaya devam ediyorum. Sizde benim gibi düşünüyorsanız, demekki bu cezalar yanlış. Bu yanlışlar varken, devletimizin desteğini almadan, nasıl kayısıdan 1 milyar dolar gelir elde etmeyi hedefleyebiliriz.

Koltuklara yaslanarak kayısıdan 1 milyar dolar elde edeceğiz diyen insanları istemiyoruz. Gelsinler islim damında kayısı nasıl kükürtleniyor, bizimle bir günlerini geçirsinler diyoruz. Sayın Başbakanımızın dediği gibi Sorunlarımızı yerinde gören ve incelemelerini bizlerle paylaşan kişileri aramızda görmek istiyoruz."

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız