SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Bu Çöpten Elektrik Üretiliyor

0
Güncellendi - 2015-12-28 01:02:53
Bu Çöpten Elektrik Üretiliyor
A- A+ PAYLAŞ

Büyükşehir Belediyesi'nin eski çöp alanında kurulan Elektrik Üretim Santralı'nın günde 2.1 ile 2.3 MW arasında enerji üretildiği ve elektriğin FEDAŞ'a satıldığı bildirildi.

Konuya ilişkin olarak Büyükşehir Belediyesi Basın Bürosu'nun bülteninde şu bilgiler yeraldı:

"Son yıllarda yaptığı birçok yatırım ve hizmetlerle Türkiye genelinde adından söz ettiren Malatya Büyükşehir Belediyesi, eski çöp alanında kurduğu Elektrik Üretim Santrali ile de dikkatleri üzerine çekiyor.

2014 yılı başlarında kurularak üretime başlanan Çöp Gaz Elektrik Üretim Santrali’nde üretilen elektrik miktarı 2.2 MW’a çıkarılırken, bu miktar 10 bin hane de yaşayan 50 bin kişinin elektrik ihtiyacına eşdeğer miktarda.

Çöp alanından 50 bin kişinin elektriği üretiliyor

Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Çakır’ın yoğun girişimleri sonucunda Orman ve Su İşleri Bakanlığı’ndan alınan 528 dönümlük alana AB standartlarında yeni Katı Atık ve Bertaraf Tesisi’nin kurulmasının ardından, eski çöp alanında Türkiye genelinde en çevreci ve geri dönüşüm projesi hayata geçirildi.

Eski Katı Atık Sahası’nın rehabilite edilmesi ve sahadan oluşan metan gazından enerji elde edilmesi projesi kapsamında 2013 yılında çalışmalara başlayan Büyükşehir Belediyesi, yap işlet modeliyle Belediye bütçesinden para harcamadan Çöp Gaz Elektrik Üretim Santrali kurdu.

2014 yılının Ocak ayında tek bir elektrik üretim motoru ile üretime başlayarak günde 1.2 MW elektrik üretmeye başlandı. Metan gazının tahminlerin üzerinde çıkması üzerine daha sonra ikinci bir elektrik üretim motoru daha monte edilerek üretime geçirildi. Toplamda 2.4 MW’lık bir kapasiteye sahip olan motorlarda günlük 2.1 ile 2.3 MW arasında elektrik enerjisi elde edilmekte. Burada üretilen elektrik enerjisinin yanı sıra hava kirliliğine sebebiyet veren zararlı gazların emisyon miktarları da atmosferde bulunan oranların çok çok altında bulunuyor.

Üretilen Elektrik FEDAŞ’a satılıyor

Büyükşehir Belediyesi’nin tek kuruş harcamadan yap işlet modeliyle kurulan santralde üretilen elektrik, bölgede yetkili olan Fırat Elektrik Dağıtım A.Ş. (FEDAŞ)’a satılıyor. FEDAŞ ile yüklenici firma arasında imzalanan Lisanssız Elektrik Üreticileri için Sistem Bağlantı Anlaşması ve Yenilenebilir Enerji Kaynaklarının Elektrik Enerjisi Üretimi Amaçlı Kullanımına İlişkin Kanun’da belirtilen fiyat üzerinden yapılan satışta; Büyükşehir Belediyesi kira ücretinin haricinde ciro üzerinden de kar payı alıyor. Düzenlemede, çöp alanında üretilen elektrik enerjisi, ‘yeşil enerji’ olarak adlandırıldığı için, normal elektrik enerjisi fiyatından daha yüksek ücret alınıyor.

Zararlı gazların doğaya yayılması önleniyor

10 bin hane veya 50 bin kişinin enerji ihtiyacına eşdeğer miktarda üretilen elektrik enerjisinin yanı sıra, Çöp Gaz Elektrik Üretim Santrali çevreci yönüyle de büyük önem taşıyor. Kurulan santral sayesinde çöp alanında oluşan gazların atmosfere yayılması yerine, toplanıp çeşitli metotlar ile kullanılabilir duruma getirilerek, depo gazının sera etkisine olan katkısı azaltılıp, ekonomik bir değer olarak kullanılması sağlanıyor.

Sıradaki hedef; Sera kurmak

Çöp sahasından ‘yeşil enerji’ üreten Çöp Gaz Elektrik Santrali, çevre açısından da büyük önem taşıyor. Zararlı gazların doğaya salınmasını engelleyen proje kapsamında, vahşi sistemden düzenli depolama sistemine geçilmesi, çöp alanının çevre ve peyzaj düzenlemesi de yapıldı. Daha önce pis kokuların ve çirkin görüntülerin yer aldığı alanda, yapılan düzenlemeyle, çöp alanı piknik alanına dönüştürüldü. 

Malatya Büyükşehir Belediyesi, bu düzenlemelerin yanı sıra şimdi de sera kurmak için çalışmalara başladı. Elektrik üretim santralinde oluşan cep ısısının değerlendirilerek sera kurulması ve bu serada da organik tarım yapılması için fizibilite çalışmaları başladı.

Güneş’ten de elektrik üretilecek

Çevreci ve yenilenebilir enerji üretiminde önemli mesafeler kateden Malatya Büyükşehir Belediyesi, güneş ışığından elektrik üretimi için de çalışmalar yapıyor. MAŞTİ yanında kurulan Trambüs Bakım istasyonunun üzerine kurulan 3 bin m2’lik güneş panellerinden elektrik enerjisi üretilecek. İnşaat çalışmaların sürdüğü bakım istasyonunun üzerine kurulacak olan güneş panellerinden de 0.5 MW elektrik enerjisi üretilmesi hedefleniyor."

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız