SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Bu da Bengladeş İçin

0
Güncellendi - 2015-12-28 02:45:05
Bu da Bengladeş İçin
A- A+ PAYLAŞ

İki yıl önce Bangladeş’te Rana Plaza’da çoğu kadın bin 138 işçinin hayatını kaybetmesi nedeniyle basın açıklaması yapan Malatya Eğitim Sen Şube Sekreteri Kesk Dönem Sözcüsü Özlem Şaş, “Rana Plaza Heryerde sloganıyla 24 saat feminist eylem düzenliyoruz” dedi. 

Rana Plaza’da çalışan çoğu işçinin enkaz altında kaldığını belirten Özlem Şaş, “Bangladeş’te 8 katlı Rana Plaza’nın yıkılması, giyim endüstrisi tarihindeki en kanlı iş cinayetidir. 29 uluslararası marka için üretim yapan Rana Plaza’da ter döken genç kadın işçiler, ayda sadece iki gün tatil yaparak günde 13-14 saat aylık, 36 dolar karşılığında çalışıyordu. 24 Nisan 2013 tarihinde duvar ve sütunlarında büyük çatlaklar nedeniyle Rana Plaza’da işbaşı yapmaya karşı direnen 3 bin 639 işçi, dövülerek fabrikalara sokuldu. Hemen ardından elektriklerin kesilmesiyle devreye giren beş jeneratörün sarstığı bina yerle bir oldu. Ezilerek ölen bin 138 işçinin yüzde 80’ini genç kadınlar oluşturuyordu. 2 binden fazla işçi yaralı kurtulurken, 80 işçi kol ve bacaklarını kaybetti ve yüzlercesi çalışamaz hale geldi. Enkaza karışan 200 işçi resmi kayıtlara kayıp olarak geçti” diye konuştu.

Özlem Taş, şunları kaydetti:

“Bugün bizleri buraya getiren hazır giyim devlerinin Rana Plaza katliamının bedelini ödemekten kaçınmaları ve ucuza getirme gayretidir. Rana Plaza’da ölen bin 138 işçinin ailelerine ve sakat kalan 2 bin işçiye ödenecek tazminat ve tedavi masraflarının karşılanabilmesi için ILO’nun denetiminde oluşturulan Fon’a ödenmesi gereken 40 milyon dolar önce 30 milyona düşürüldü. Rana Plaza katliamının üzerinden iki yıl geçmesine rağmen, burada üretim yapan 29 markanın yıllık karının binde 2’sini bile oluşturmayan tazminatların tamamı halen toplanamamış olmasını kendimize dava ediniyoruz. İş cinayetleri cehennemine dönüşen ülkemizde nisan ayında en az 90 işçi yaşamını yitirdi. Ülkemizde hazır giyim sanayinde çoğunluğu kadın 1 buçuk milyon kayıt-dışı işçi, yasal koruma ve sosyal güvenceden mahrum çalıştırılmaktadır. Daha birkaç ay önce Gaziantep’te tekstil fabrikası yangınında üç Suriyeli işçi öldü. Bugün, katliamın 2. yıl dönümünde ‘Rana Plaza Heryerde!’ sloganıyla dünyanın etrafında 24 saat feminist eylem düzenliyoruz. Bugün her zaman diliminde 12.00 ile 13.00 arasında bir saatlik eylem ve etkinliklerimizle 24 saat güneşi takip ediyoruz.”

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız