SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Bu da 'ENVER' Toplantısı

A- A+ PAYLAŞ

Enerji tüketiminin verimliliğini enüst düzeye çıkarmak amacı ile Başbakanlık genelgesi ile 2008 yılının “Enerji Verimliliği” (ENVER) yılı olarak ilan edilmesinin ardından Malatya Valiliği, TEDAŞ ve Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) tarafından alt yapısı hazırlanan ve kullanılan enerjiyi en verimli şekilde tüketilmesine yönelik çalışmaların tanıtılması nedeniyle TEDAŞ binasında bir basın toplantısı düzenlendi.

Basın toplantısına Vali Halil İbrahim Daşöz, Emniyet Müdürü Ali Osman Kahya, İl Jandarma Alay Komutanı Albay Namık Boran, Sağlık İl Müdürü Hacı Bayram Zengin, Tarım İl Müdürü Ahmet Güldal, Bayındırlık İl Müdürü İsmail Hakkı Selçuk, Belediye Başkan Yardımcısı Sırrı Günaydın, TSO Başkanı Hasan Hüseyin Erkoç, İnönü Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Makine Mühendisliği bölüm başkanı Prof. Dr. Suat Canbazoğlu, EMO İl temsilcileri ile TEDAŞ İl Müdürü Cemal Erkoç TEAŞ İl müdürü Kemal Göçer ve kurum yetkilileri de katıldı.

Toplantının açılışında konuşan FEDAŞ İl Müdürü Cemal Erkoç, Başbakanlık genelgesi ile 2008 yılını Enerji Verimliliği yılı olarak ilan edildiğini hatırlatarak, "Malatya İli Enerji Verimliliği Eylem Planı hazırlanmıştır. Vali Yardımcımız Enver Erdem koordinatörlüğünde ilgili kurumlar görevlendirilmiştir ve çalışmalara başlanılmıştır. Bizde FEDAŞ olarak kendi bünyemizde bir komisyon oluşturarak, Enerji Verimliliği konusunda yapılabilecek olan tüm çalışmalara katkı sunacağız. Enerji Verimliliği denildiğinde hepimizin aklına tasarruf geliyor. Burada amaç enerjiyi kesinlikle kullanmamak değildir. Enerjiyi kullanacağız, ama kullanırken daha verimli, daha az enerji tüketimi ile daha fazla işi yapacağız. Önemli olan budur. Enerji Verimliliği'nin temeli de budur. Malatya'daki enerji tüketiminin yüzde 36'lık kısmı meskenler dediğimiz grup tarafından tüketiliyor. Meskenlerde kullanılan eski tip, tüketimi daha fazla olan ampuller yerine, 100 watlık bir ampul yerine 20 Watt güç tüketen enerji tasarruflu bir ampul kullanılması halinde yaklaşık yüzde 80'lik bir enerji tasarrufu sağlanıyor" dedi.

Erkoç, enerji kullanarak içme suyu sağlayan belediyelerin geliştirebilecekleri projelerle yüzde 50 daha az masrafla enerji yüklerini azaltabileceklerini belirtti.

TEİAŞ İşletme Bakın Müdürü Kemal Göçer, özellikle organize sanayi bölgelerindeki işletmelere tavsiyelerde bulunarak, "Mevcut güçlerinin üzerinden motor çalıştırmasınlar. Trafolarını güçlerine göre seçmelidirler. Kablo bağlantılarını sıkça kontrol ettirmeli. Projelendirme yapılırken, elektrik konusunda danışmanlık hizmeti almalıdırlar" şeklinde konuştu.

Elektrik Mühendisleri Odasından görevli Elektrik Mühendisi Mehmet Zeki Hedekoğlu ise slayt gösterisi eşliğinde anlattığı Enerji Verimliliği hakkında şunları söyledi:

"Nereden nereye gidiyoruz? Ülkemizde enerji yüzde 75'i yurt dışından geliyor. Yüzde 33'ü sanayiye, yüzde 24'ü binalara ve yüzde 16'sı ise ulaşıma gidiyor. Ülke olarak; bin dolarlık milli hasılayı üretmek için, yaklaşık 400 litre petrol eşdeğeri enerji harcıyoruz. Bu değer, OECD ülkelerinin ortalamasında 200 litre, Japonya ve Danimarka'da 100 litredir. Ülkemizin 2023 yılına ait talep tahminlerini dikkate aldığımızda; en az 30 milyon ortalama konutun yıllık ihtiyacına yetecek kadar enerjiyi tasarruf
edebiliriz. 2023 yılında ulaşabileceğimiz böyle bir tasarruf ayrıca, 2007 yılındaki tüketimimizin yarısına yakındır. 100 W'lık akkor flamanlı lambanı sök at, 20 Watt'lık kompakt floresan tak. Aydınlanma konforun değişmez, 4 ayda kara geçersin, 2 ağaç dikmiş gibi olursun. Sıcaklarda serinleme ihtiyacın azalır. Her evde 2 lamba değiştirsek, 2 Keban büyüklüğünde yeni santral ihtiyacı ortadan kalkar. Sanayi elektriğinin en az yüzde 70'ini motorlar götürüyor. Motorların çalıştırdığı ekipmanlardaki kayıp ve kaçakları önle, bakımlarını ihmal etme, ihtiyacından fazla motor gücü kullanma, eskimiş veya verimsiz motorlarını verimlisi ile değiştir, yapamıyorsan en azından değişken hız sürücüsü kullan. En az 2 Keban büyüklüğünde yeni santral ihtiyacı ortadan kalkar."

İnönü Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Suat Cambazoğlu, binalara yalıtım sisteminin yapılması gerektiğini ve belediyelerin bu konuda daha duyarlı olması gerektiğini ifade etti. Cambazoğlu, "İnönü Üniversitesi ile Malatya Belediyesi'nin ortak yürüteceği proje ile sıfır enerji veya akıllı bina diye bir çalışma düşüncemiz var" dedi.

Vali Halil İbrahim Daşöz ise, "Enerji aynı zamanda ülkelerin bağımsızlığı ile de ilişkili bir konudur. Bu bakımdan bu konuya hepimizi büyük önem vermeliyiz. Enerjide dışa bağımlılığımız söz konusu. Bu konuyu milli bir dava olarak görmeliyiz" diye konuştu.

Daşöz, “ Unutmadan, eğitim komitesinden bu konu hakkında küçük el kitapçıkları basalım. Elektrik tüketimi ve alınacak tedbirler hakkında bir el kitapçığı olmalı. Basın mensuplarımız halkımızın gözü, dileği ve kulağıdır. Toplumda da kamu hizmetlerinin denetleyicisidir. Bu bakımdan toplumsal birliktelikli projelerde basınımız özgün bir rol oynar. Halkımızın aydınlatılması noktasında sizlere önemli görevler düşüyor. Bu konu 3,5 kurumun yapabileceği bir kampanya değil, bütün herkesin desteğiyle aşılabilecek konudur” dedi.

Toplantı sonunda Vitoone firmasının Malatya Bayisi Yuvam Elektrik tarafından kamu kurumlarına dağıtılmak üzere Malatya Valiliği'ne bin adet enerji tasarruflu ampuller hediye edildi. Teslim Törenine Vitoone Yönetim Kurulu Üyesi Mürşit Enginol, firmanın Arge yöneticisi Hasan Pastacı ve Yuvam Elektrik Yönetim Kurulu Üyesi Hakan Güldaş katıldı.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız