SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Bu da GASUTA Projesi

A- A+ PAYLAŞ

Malatya'da liseli öğrenciler, küresel ısınmaya karşı su, gaz ve zamandan tasarruf sağlayan proje geliştirdi.

Malatya Şehit Kemal Özalper Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi'nde eğitim gören Taha Doğan ve Yusuf Yarbaşı adlı 2 öğrenci, danışman öğretmenleri Hatice Özman ve Mehmet Dere'nin gözetiminde kısa adı GASUTA olan, Gaz, Su ve Zaman Tasarrufu sağlayan bir proje geliştirerek girişimcilerin ilgisine sundu.

GASUTA projesinde, şofben ile musluk arasındaki su ve şofbenin suyu ısıtana kadarki akan suyun boşa akmasını engelleniyor. Böylece, hem gaz hem de su tasarrufu sağlanıyor. Milli Eğitim Bakanlığı'nın meslek liseleri arasındaki proje yarışmasında "Üretimde Verimlilik" dalında Malatya il birincisi olan GASUTA hakkında bilgi veren öğrencilerden Taha Doğan, küresel ısınmadan dolayı böyle bir projeyi gerçekleştirdiklerini anlatarak, "Projemiz, gazdan, zamandan ve sudan tasarruf sağlıyor. Normal soğuk su girişi kombiye girer. Kombiden çıktığı zaman tesisatı dolaşarak, musluktan aktığı zaman su kaybına neden oluyor. Bu da yaklaşık 10-15 litre su kaybına neden oluyor. Bizim tesisata eklediğimiz geri besleme. Yani bypass bölümü 2 valf, 1 devir daim motorundan oluşmaktadır. Projede su, gaz ve zaman kaybını ortadan kaldırıyoruz. Projemizde istediğimiz sıcaklığı ayarladığımız anda suyumuz sıcak olarak akıyor. Projenin fazla bir maliyeti yoktur" dedi.

GASUTA projesinin danışman öğretmeni Mehmet Dere ise, projede suyun istenilen dereceye ayarlanması nedeniyle o sıcaklık gelmeden musluktan sıcak suyun akmadığını belirterek, "İsteğimiz sıcaklıktaki su ısınınca, hiç zaman ve su kaybı olmadan anında sıcak suyu alıyoruz. Sıfır su kaybı ile ayarladığımız sıcaklıktaki suyu alıyoruz. Bu şekilde biz hiç su kaybı yapmamış oluyoruz. Bu sistem olmazsa, her banyo ve duş aldığımızda 10-15 litre su boşa akmış oluyor. Sistem içindeki su akmadığı için, sistem içindeki suyu dolandırdığımızdan dolayı gazımızda boşa gitmemiş oluyor. Tüketmiş olduğumuz enerjiden de tasarruf sağlıyoruz. Projemizde şofben, kombi, güneş enerji paneli de kullanılabilir" şeklinde bilgi verdi.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız