SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Bu da Meclisin 'Diğer' Haberi

A- A+ PAYLAŞ

Belediye Meclisi’nin Mart ayı toplantısı yapıldı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan toplantıda sözalan Belediye Başkanı Cemal Akın, Kadınlar Günü dolayısıyla 8 Mart günü belediye otobüslerinde bayanların ücretsiz taşınacağını bildirdi. Akın, daha sonra Ankara temaslarını anlattı.

Belediye Başkanının Şeker arazileri ile ilgili Başbakanın talimat verdiği yolundaki açıklamaları üzerine CHP’li üye Doğan Ağdaş’ın “Başbakan Şeker arazileri için talimat verdi diyorsunuz. Başbakan hukuktan üstün mü? Ayrıca Çevreyolu’na yaptırılacak olan alt geçitler, halkın tabiriyle tüneller diğerlerinin aynısı mı olacak?” şeklinde soru yöneltti.

Başkan Akın, “Danıştay’ın Şeker arazileri için belirttiği sorunlar giderildikten sonra işlerin hızlı giderilmesi konusunu kastetmiştik. Altgeçitler konusuna gelince, hayır daha değişik olacak. Yapılacak projelerle kuzey-güney ve doğu-batı akışı daha rahat sağlanacak.”yanıtını verdi.

CHP’li üye daha sonra, “Kentte trafik karmaşası herkesin malumu.. Şehir merkezine hastanelere izin vermekle bu sıkışıklığı daha da artırmıyor muyuz? Ayrıca, yapımı düşünülen stadı jeolojik açıdan sakıncaları olan İnönü Üniversitesi karşısındaki çukur alan yerine Beydağları mevkiinde bir yere yapmak daha uygun değil mi?” derken, Akın “Sağlık hizmeti herşeyin üstünde. İkizce mevkiinde 345 dönümlük alanın belediyemize kazandırılması için girişimlerimiz sürüyor. Bu alanın belediyemize kazandırılması ile bölge hastanesini bu alana kaydırabiliriz, diye düşünüyoruz. Stada gelince, güzel bir öneri. Teşekkür ederiz, bir araştıralım..”diye konuştu.

MHP’li üye Mehmet Torun ise sözalarak, “Göreve geldiğiniz yıl topoğrafik harita ihalesini yapmış ve 1.5 sene içerisinde bitireceğinizi söylemiştiniz. Malatya için önem arzeden bu konuyla ilgili aradan 3 yıl geçtiği halde hiç ses yok. Ayrıca içme sularımız ile bahçeler sulanıyor. Yine söylemekten dilimizde tüy bitti. Hizmet binası ile ilgili, Malatyalı bizi her gördüğü yerde bu pislik ve mezbelelik hale gelen binayı soruyor. Ne olacak bu bina?” sorularını yöneltti. Belediye Başkanı Akın da, “Hizmet binası ihalesi Kamu İhale Kurumu tarafından iptal edilmesinden sonra yaptığımız ince iş ihalesini alan firma ile davalı- davacı durumundayız. İçinde bulunduğumuz yıl içinde ince işini bitireceğiz. Ayrıca, 1 Ocak 2008 tarihinde 60 bin dönümlük alanın haritasını teslim alacağız. Bazı beldelerimizin jeolojik haritası eksik, bunların yapılması için çalışmalar sürüyor. Sularımız ucuz olduğu gerekçesiyle, tasarruf gözardı ediliyor. Bu yıl kayıp ve kaçaklar konusunda daha hassas davranacağız. Zaten ilgili belediyelerle davalı-davacı durumundayız.”dedi.

BAŞKAN GİTTİ, SALON BOŞALDI AMA..
Akın’ın, Ankara temasları ağırlıklı açıklamaları ve yanıtlarının ardından salondan ayrılmasıyla yerini başkan vekili Süleyman Erkuş aldı. Belediye Başkanının salondan ayrılmasından sonra, AKP’li üyelerin yarısından fazlasının salonu terketmeleriyle salonda 20 civarında üye kaldı. Bunun üzerine başkan vekili Süleyman Erkuş’tan, “Meclisten ayrılanların huzur hakkını kesecem.. Ayrıca akşam vereceğim yemeğe de çağırmayacam.” şeklindeki sözleri gülüşmelere neden olurken, ayrılma kararındakilerin hiçbirinin geri dönmediği gözlendi.

MÜDÜRDEN ERKAL DÖNEMİNE SUÇLAMA MI?
Daha sonra meclis, tamamı “imar” konuları olan gündemi görüşmeye başladı. Uçbağlar Mahallesi’nde imar planı tadilatı, geçen toplantılarda Sanayi Sitesi’nin kısmen 1 kattan 2 kata çıkarılmasına ilişkin verilen kararın tüm siteyi kapsaması, ikiz nizamdan bitişik nizama izin verilmesi yolundaki teklif İmar Komisyonu’ndan gelen şekliyle kabul edildi.

Gündemin bu maddesi görüşülürken, CHP’li üye Doğan Ağdaş, “Belediye masa başında mı karar veriyor: Önce ikiz, sonra bitişik nizam.. Nedir bu?” sorusuyla, konuya açıklık getirilmesini istedi.

İmar Komisyonu Başkanı Avukat Enes Tuncay Yarloğlueş, “Geçmiş dönemlerde verilmiş bir karar. Biz vatandaşın mağduriyetini gidermeye çalışıyoruz.” şeklinde açıklama yaparken MHP grubundan “Neden buna gerek duyuldu. İzah edin..” şeklinde ısrar geldi.

Bunun üzerine, bu kez İmar Müdürü Hamit Güneş söz alarak, “1995 yılında verilen ruhsatlar sonucu bu mağduriyet oluşmuş. O dönemde kim ruhsat verdiyse o suçlu. (bahsedilen dönem Münir Erkal’ın Belediye Başkanlığı dönemi-malatyahaber)” şeklinde açıklama yaparken, MHP’den bir üye “Cezası verildi mi?” diye sordu. Güneş’ten “Maalesef yapanın yanında kar kalıyor” açıklaması geldi.

Başkan Vekili Erkuş, AKP’li üyelerden Vahap Ergün ve Nurettin Karaaslan’ın verdiği bir önergeyi okutmadı, “Bu önerge başkanın olduğu bir toplantıda verilseydi daha iyi olurdu” diyerek, gündemin diğer maddelerine geçti. “Okutun” ısrarı üzerine Erkuş, “Önce gündemdeki diğer maddeleri görüşelim, daha sonra görüşmeye açarız” diyerek bunu son sıraya koyduğunu bildirdi.

Ardından gündemde yer alan imar planı değişiklikleri ele alındı. Uçbağlar Mahallesi’ndeki bazı bölgelerde bina kat sayısının 5’ten 7 kata çıkarılması, Kavaklıbağ Mahallesi SSK İl Müdürlüğü arkasındaki bir bölgede kat sayısının 7’den 10 kata çıkarılması, Yeşiltepe’de boş bir alanın toplu konut alanına dönüştürülmesi, geçtiğimiz meclis toplantılarında reddedilen Yaka köyü sınırlarındaki akaryakıt ve LPG istasyonuna izin verilmesi, çarpık kentleşmenin önlenmesi için kentsel dönüşüm projesi ile ilgili kurumlarla görüşme konusunda belediye başkanına yetki verilmesi, ayrıca 2. Ordu Lojmanları kavşağına şehir Er İhsan Alpay’ın adının verilmesi yolundaki İmar Komisyonu teklifleri oy çokluğuyla kabul edildi.

Daha sonra, yeniden AKP’li üye Vahap Ergün ve Nurettin Karaaslan’ın verdikleri önergenin görüşülmesi maddesine geçildi. İmar Komisyonu’na verilip komisyondan meclise gelen ve reddedilen dilekçelerin 1 yıl süreyle yeniden gündeme gelmemesi şeklindeki yasal durumla ilgili olan bu önergede “İmar Komisyonu’na gelen dilekçelerin görüşülüp reddedilmesi halinde geri çekilmemesi.” isteniyordu. Önergeyi veren AKP’li üye Ergün, “Önceki imar komisyonlarında reddedilen dilekçeler, bu komisyonda kabul ediliyor. Dilekçe aynı, hiç değişiklik yok. Sanki İmar Komisyonu’nda kulakları var..” eleştirisini dile getirdi. AKP’li Yusuf Geleri de, “Vatandaşlar reddedileceğini hissettiği dilekçesini geri çekiyor. Bunun önüne geçilmesi gerek.” diye konuşurken, AKP’li Selahattin Aşan’dan da, “Bir önceki imar komisyonu başkanı, ‘bizim ince eleyip sık dokuyarak reddettiğimiz konular teker teker yeniden geliyor ve geçiyor’diyor. Komisyon kararlarının mahremiyeti vardır. Bu ne demektir, sizin takdirinize bırakıyorum.” eleştirisi geldi.

Bu eleştiriler üzerine, İmar Komisyonu Başkanı Avukat Yarloğlueş, “Komisyon toplantılarının mahremiyeti yoktur, açıktır..” diye konuşunca, AKP’li Metin Mandal’dan “Komisyon kararlarının mahremiyeti vardır.” karşılığını verdi. AKP’lilerin bu tartışmasına CHP’li üye Ağdaş’tan, “Anladığım kadarı ile komisyon kararları bir şekilde dışarıya sızıyor ve evrakının reddedileceğini anlayan kişi dilekçesini geri çekiyor. Kabul edileceği zamanı bekliyor değil mi?” sorusu geldi. Tartışmanın uzaması üzerine, başkan vekili Erkuş, “Önerinin önce gündeme alınıp alınmaması, daha sonra kabul edilip edilmemesi yönünde oylama yapacağım” dedi. Öneri gündeme alındığı gibi, kabul da edildi.

FOTOĞRAFLAR: (Üstteki) Başkan Akın salonda iken meclis üyelerinin bulunduğu bölüm.. (Alttaki) Akın salondan ayrıldıktan sonra kalan üyeler..

HABER-FOTO: Yaşar KARAASLAN..

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız