SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Bu da Meydanda Taciz!

0
Güncellendi - 2015-12-27 19:31:09
Bu da Meydanda Taciz!
A- A+ PAYLAŞ

Malatya'nın tam merkezindeki meydanda çocukların mendil satması, resmi kurumların çocukların sokakta çalışmalarının engellenmesi konusundaki proje ve temennilerinin 'laftan öteye' gitmediğini gösteriyor. 

İnönü Kapalı Çarşı'nın üstündeki 'Hükûmet Meydanı' olarak bilinen alanda yaşları küçük çok sayıda çocuğun mendil sattığının görülmesi tepkilere yol açtı. İlgili kamu kurumlarının her fırsatta dile getirdiği ve yıllardır süslü kelimeler ile çözüm bulunacağı yönünde donatılan projelerin de pek işe yaramadığı anlaşıldı. Çocukların şehrin orta yerine hiçbir şeyden çekinmeden mendil satmak için gelmeleri, yetkililerin bu konudaki duyarsızlığının da adeta bir göstergesi gibi. 

Gereksiz Muhabbetler!..

Malatya Valiliği'nin de bulunduğu meydan, öteden beri işi olmayan gençlerin vakit geçirmek için toplandığı bir alan olarak biliniyor.  Bu gençlerden bazılarının, yaşları kendilerinden bir hayli küçük çocuklarla mendil satma mevzusu üzerinden gereksiz muhabbetlere girdiği gözlemleniyor. Hatta bazı erkek gençlerin, mendil satan çocukları, meydandan geçen kız öğrencilere 'ısrarlı mendil satma çabası' için yönlendirmeleri ve gülerek durumu izlemeleri de dikkatlerden kaçmıyor. 

Projeler Var Ama!..

Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü'nün öncülüğünde geçtiğimiz yıl başlatılan ve 14 kurumunda destek verdiği "Mobil Rehberlik Hizmeti" kapsamında hazırlanan "Yeşeren Umutlar Projesi"nde için yapılan açıklamada, " 5-18 yaş arasındaki sosyal risk altında bulunan, maddi durumu iyi olmayan, sokakta çalışan, istismara açık, aile içi şiddet yaşayan ve yaşama ihtimali olan ve maddi durumunun yeterli olmamasından dolayı eğitimini almakta zorlanan çocukların, gençlerin ve ailelerinin eğitilerek şehrimize ve topluma faydalı birer birey olarak kazandırılması amaçlanmaktadır."denilmişti. 

Ne Demişlerdi...

Malatya Valisi Vasip Şahin, Malatya'da sokakta çalışan çocukların sayının oldukça az olduğunu söylerken, Sokak Çocukları ve Ailelerini Koruma Derneği Başkanı Tahir Toptaş, bu yılın başında yaptığı açıklamada sayıyı 80 civarında olarak duyurmuştu. Malatya Emniyet Müdürü Mustafa Aygün ise aynı zamanlarda yaptığı konuşmada; "Sokakta çalışan çocuklar, dezavantajlı grup diye tabir ettiğimiz çocuklardır. Bu çocukların rehabilite edilmeleri için çalışmalarımız sürüyor. Sokakta satıcılık yapan çocuk yaşındaki insanlarımızın bu işlerden men edilmeleri gerekir." ifadelerini kullanmıştı. 

Cezası Var

Ailelerin çocuklarını sokakta çalışmaya teşvik etmeleri durumunda, haklarında Cumhuriyet Savcısı'nın talimatıyla 'Aile Hukukundan Kaynaklanan Yükümlülüğün İhlali' suçundan adli işlem yapılması gerekiyor. Malatya'da da benzer yasal işlemler zaman zaman yapılırken, çocukların şehrin ortasında mendil satmaya devam etmeleri, yetkililerin bu konudaki çalışmalarını daha da artırmaları gerektiğini ortaya koyuyor.

FOTOĞRAFLAR : 

Foto 1 : Bazı vatandaşlar mendil almadan çocuklara para veriyor.

Foto 2 : Tenbihlenen çocuğun kız öğrencilere mendil satma ısrarı.

Foto 3 : Çocukların, otobüs durağında ki yabancı uyruklu kişilere mendil satma çabası

Kaynak : Yeni Malatya Gazetesi

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız