SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Bu da 'Öteki' Malatya..

0
Güncellendi - 2015-12-28 00:52:13
Bu da 'Öteki' Malatya..
A- A+ PAYLAŞ

İnönü Üniversitesi Battalgazi Meslek Yüksek Okulu’nda düzenlenen Geleneksel Salı Seminerleri’nin sonuncusunda “Yoksullukla Mücadele Politikaları” tartışıldı. 

Seminerde, Malatya’nın iki merkez ilçesi olan Battalgazi ve Yeşilyurt’ta, 1 hanede 4 kişinin yaşadığı varsayılarak elde edilen verilere göre, devletin yoksul kesimlere yönelik sosyal yardımlarından faydalanan kişi sayısının 193 bin 928 olduğu belirtildi. Sosyal yardımlardan yararlananların ilçe nüfuslarına oranı ise Battalgazi’de % 40, Yeşilyurt’ta ise % 28 olarak ifade edildi. 

Yerel Yönetimler Öğretim Görevlisi Cumali Aydoğan’ın çarpıcı sunumu 

Battalgazi Meslek Yüksek Okulu Yerel Yönetimler Programı Öğretim Görevlisi Cumali Aydoğan’ın konuşmacı olarak katıldığı ve “Yoksullukla Mücadelede Devletin Rolü ve Sosyal Yardım Politikaları” başlıklı bir sunum yaptığı seminerde 760 bin nüfuslu Malatya’nın 565 bin nüfusunu kapsayan iki büyük ilçesinde sosyal yardımlardan yararlananlara ilişkin çarpıcı rakamlar verdi.

Devletin gerçekleştirdiği sosyal yardımlarla, yoksulluğu azaltıcı hedefler gözettiğini belirten Aydoğan, yoksul toplum kesimlerine yönelik sosyal yardım faaliyetlerinin 1986 yılında çıkarılan 3294 sayılı Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışmayı Teşvik Kanunu ile oluşturulan Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışmayı Teşvik Fonu kaynaklarıyla yürütüldüğünü belirtti.

Yoksullukla mücadele politikalarına Anayasa’da öngörülen ‘Sosyal Devlet’ ilkesi gereğince özellikle 12 Eylül 1980 sonrasında kurulan Turgut Özal hükümetleri tarafından ivme kazandırıldığını belirten Öğretim Görevlisi Cumali Aydoğan, mevcut hükümetin de sosyal yardım faaliyetlerinin daha etkin ve verimli yürütülmesi amacıyla bu alandaki tüm mekanizmaları 2011 yılında kurulan Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı bünyesinde bir araya getirdiğini kaydetti. 

Malatya’nın iki merkez ilçesinde yaklaşık 200 bin kişi sosyal yardımlardan faydalanıyor 

Battalgazi MYO Öğretim Görevlisi Cumali Aydoğan sunumunda Malatya nüfusunun yaklaşık % 75’ini kapsayan Battalgazi ve Yeşilyurt ilçelerinde, yoksul kesimlere yönelik yapılan sosyal yardımların boyutlarına ilişkin istatistikler aktardı. 

Battalgazi SYDV’da her biri bir haneye ait olan 29 bin 604 aktif dosya, Yeşilyurt’ta ise 18 bin 878 aktif dosya bulunduğunu ifade eden Cumali Aydoğan, bu verilerin, her bir hanenin 4 nüfus olarak varsayılması halinde, 193 bin 928 kişiye karşılık geldiğini vurguladı. 

Battalgazi SYDV üzerinden devletin sosyal yardımlardan yararlanan kişi sayısının (1 Hane =  4 birey) 118 bin 416 olduğunu, bu rakamın da ilçe nüfusunun % 40’ına denk geldiğini belirten Aydoğan, Yeşilyurt SYDV üzerinden yardım alan 75 bin 512 kişinin ise ilçe nüfusunun % 28’ine karşılık geldiğini kaydetti. 

Battalgazi ve Yeşilyurt’ta 11 bin 500 ton kömür yardımı alması öngörülen hane sayısı 11 bin 500 

Sosyal yardımların ‘yakacak’ kategorisinde yapılan kömür yardımına ilişkin de bilgi veren İnönü Üniversitesi Battalgazi MYO Öğretim Görevlisi Cumali Aydoğan, 2014 itibariyle Battalgazi ilçesinde 6 bin 500 haneye, Yeşilyurt ilçesinde ise 5 bin haneye 1’er ton kömür yardımı yapılmasının öngörüldüğünü belirtti. Her iki ilçede toplamda 11 bin 500 ton kömür dağıtımının öngörüldüğünü söyleyen Aydoğan, TKİ’nin 1 ton kömür fiyatının 528 TL, her iki ilçede öngörülen kömür yardımı için ayrılan toplam parasal değerin ise 6 milyon 72 bin TL olduğu bilgisini verdi. 

2014 yılı sosyal yardımlarının genel toplamı 25 milyon TL’yi aştı 

“Yoksullukla Mücadelede Devletin Rolü ve Sosyal Yardım Politikaları” seminerinde verilen bir başka istatistiksel veri de, Battalgazi ve Yeşilyurt ilçelerinde 2014 yılında yapılan sosyal yardımların genel toplamına ilişkindi. Battalgazi MYO Öğretim Görevlisi Cumali Aydoğan’ın, bu başlık altında verdiği bilgiye göre, 2014 yılı sosyal yardımlar genel toplamı Battalgazi’de 14 milyon 401 bin TL, Yeşilyurt’ta ise 10 milyon 864 bin TL olarak gerçekleşti. Her iki ilçedeki 2014 yılı sosyal yardımlar genel toplamı 25 milyon 265 bin TL oldu. 

Sosyal yardımlar için Battalgazi’ye gelen periyodik aylık payın 312 bin 300 TL olduğunu kaydeden Aydoğan, Yeşilyurt için gelen aylık periyodik payın ise 259 bin TL olduğunu belirtti. 

Battalgazi MYO yerel Yönetimler Programı Öğretim Görevlisi Cumali Aydoğan’ın “Yoksullukla Mücadelede Devletin Rolü ve Sosyal Yardım Politikaları” konulu seminerinde yer alan diğer konu başlıkları ise şöyle: 

Türkiye genelinde 973 SYDV faaliyet gösteriyor

Türkiye genelinde il ve ilçe bazında faaliyet gösteren Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı sayısı 2014 Kasım ayı itibariyle 973’tür. Türkiye’de Sosyal Yardımlar Genel Müdürlüğü (SYGM), sosyal yardım hizmetlerini en yaygın, kapsamlı ve organize biçimde yürüten kuruluştur. SYGM, sosyal yardım faaliyetlerini 1986 yılında çıkarılan 3294 sayılı Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışmayı Teşvik Kanunu ile oluşturulan Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışmayı Teşvik Fonu kaynaklarıyla yürütmektedir. 

• Sosyal yardımların hedef kitlesi söz konusu yasa ile belirlenmiş olup, sosyal güvencesi bulunmayan fakir ve muhtaç vatandaşlardan oluşmaktadır.

• "Bütünleşik Sosyal Yardım Hizmetleri Projesi" ve "Sosyal Yardım Yararlanıcılarının Belirlenmesine Yönelik Puanlama Formülünün Geliştirilmesi Projesi" 

• SYGM'nin yoksullukla mücadeledeki en önemli hedefi, beşeri sermayenin korunması ve gelişimi ile vatandaşlarımızın aktif ve üretken hale getirilmesidir. 

• Bu nedenle insan odaklı bir anlayış ile sosyal yardım hizmetleri içinde eğitim yardımlarına

ciddi bir kaynak ayrılmakta ve vatandaşlarımızın sürdürülebilir gelire kavuşturulması için gelir getirici proje desteklerine ağırlık verilmektedir.

• Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları (SYDV) 1986 yılında 3294 sayılı kanun ile kurulmuştur. SYDV’ler bütün kaynaklarını Sosyal Yardımlar Genel Müdürlüğünden almasına rağmen idari yönden genel müdürlüğe bağlı değillerdir. Özel hukuk tüzel kişiliğini haiz SYD Vakıflarının karar organı “Vakıf Mütevelli Heyetleri”dir. Vakıfların yapmış olduğu tüm yardımlar ve vakıfların işleyişi ile ilgili tüm kararlar mütevelli heyetleri kararları doğrultusunda yerine getirilir.

HABER-FOTO: Güler HAZAR, Yeni Malatya Gazetesi

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız