SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Bu Daha İşin Başlangıcı.."

0
Güncellendi - 2015-12-27 17:24:12
A- A+ PAYLAŞ

AKP Milletvekili Ömer Faruk Öz, Malatya kayısısının pazarlama ve muhafaza sorununa önemli bir çözüm getirecek olan Kuru Kayısı Lisanslı Depoculuk konusu ile ilgili yaptığı açıklamada, geçtiğimiz günlerde uygulama tebliğinin de yayınlandığını hazırlatarak, bu uygulamanın kayısı ve kayısıcılık için birçok avantajlar sağlayacağını söyledi.

UZAKDOĞU'DA TANITIM..

Öz, konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamada şöyle dedi:

"Malatya kayısısının Malatyalılar ve Malatya ekonomisi için ne kadar önemli olduğu herkes tarafından bilinmektedir. Üreticilerimizin kayısı ile ilgili sorunları iktidarımız döneminde birer birer çözülmektedir. Yine de özellikle fiyat istikrarı ve mahsülün hak ettiği değerde satılması konusunda bazı sıkıntılar olduğu da malumdur.

Bu sorunun kalıcı çözümü için milletvekili seçildiğim günden bu yana çalışmalarına başladığımız kuru meyve tanıtım grubu geçtiğimiz Ekim ayında kuruldu. Bu grubun amacı kayısı için yeni pazarlar bulmak, tanıtım çalışmaları yapmak, yurtiçi ve yurtdışı tüketimi arttıracak projeler geliştirmektir. İşte bu çerçevede önümüzdeki ay Japonya'da kayısı pazarını büyütmek üzere araştırmalara başlanacak ve bu ülkeye daha fazla ihracat gerçekleşmesi için tanıtım faaliyetleri yapılacaktır. Akabinde bezer çalışmalar Çin, Hindistan, Endonezya gibi uzakdoğu ülkelerinde de gerçekleştirilecektir.

Şimdi de uzun süredir üzerinde çalıştığım Kuru Kayısı Lisanslı Depoculuk Tebliği, Gümrük ve Ticaret Bakanlığımız tarafından hazırlanmış ve yürürlüğe girmiştir."

LİSANSLI DEPOCULUKLA SAĞLANACAK YARARLAR

Milletvekili Öz, Kuru Kayısı Lisanslı Depoculuk çalışması ile ilgili önerisi ve destekleri olan, gerçekleşmesine katkı sağlayan başta Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, TBMM Sanayi ve Ticaret Komisyonu Başkanı Mücahit Fındıklı olmak üzere tüm ilgililere, yetkililere, sivil toplum temsilcilerine ve bürokratlara teşekkür ettiğini belirttikten sonra, bu uygulamanın getireceği yararları şöyle sıraladı:

"Lisanslı Depoculuk ile gelen avantajlardan bazıları şöyle:

1-Kayısının uygun şartlarda depolanması sağlanacak, böylece üreticilerimize büyük kolaylık sağlanmış olacaktır. Lisanslı depoya konulan kayısılar çok cüzi bir kira bedeli ile ve aynı zamanda tazmin fonunun garantisinde ve sigortalı depolanmış olacaktır.

2- Kuru Kayısı Lisanslı Deposu'nun bir diğer faydası, kayısının depoya girmeden yetkili laboratuvarda sınıflandırılması ve böylece hem standardizasyonu sağlanmış olacak, hem de hak ettiği değeri bulacaktır.

3-Yeni uygulama ile gelecek olan bir diğer fayda, kuru kayısının artık ticaret borsasında ürün senedi ile satılması, elektronik ortamda da satış imkanının olması böylece alıcı ile üreticinin direkt temas edebilme imkanının doğmasıdır.

4- Ürün borsası modernize edilmiş olacak ve ürünler elektronik senet olarak da borsalarda kote edilebilecektir.

5- Lisanslı depoya konular kuru kayısılar için üreticilerimize ürün senedi verilecek, isteyenler bunları ticaret borsalarında satarak nakite çevirebilecekler veya bu senetlerle bankalardan uygun krediler alabileceklerdir.

6- Böylece hasat dönemindeki fiyat istikrarsızlıklarının da önüne geçilmiş olacak ve üreticimiz rahat bir nefes alabilecektir.

7- ürün senedi karşılığı yapılan satışlarda stopaj muafiyeti olacaktır.

8- Tarım Bakanlığı'nın 04.09.2012 tarih ve 2012/64 sayılı "Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı Kapsamında Tarıma Dayalı Ekonomik Yatırımların Desteklenmesi Hakkında Tebliğ" kapsamında kurulacak lisanslı depoların yatırım maliyetlerinin yarısı tutarında devlet tarafından hibe desteği verilecektir.

9- "Kuru Kayısı Lisanslı Depoculuk Tebliği"nin yayınlanmış olması daha bu işin başlangıcıdır. Bundan sonra ilgili kurumlarımızın bu yeni yapılanmaya uygun hale getirilmesi gerekmektedir. Yatırım yapmak isteyen işadamlarımız ve girişimciler için de yeni bir imkan doğmuştur."

ARŞİV FOTO: Milletvekili Ömer Faruk Öz

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız