SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Bu Değerlendirme Gerçekçi mi?'

0
Güncellendi - 2015-12-28 02:48:58
'Bu Değerlendirme Gerçekçi mi?'
A- A+ PAYLAŞ

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, Malatya'da yaşanan don olayı ve sonrasında TARSİM tarafından yapılan açıklamanın ardından Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker tarafından yanıtlanması istemiyle TBMM Başkanlığına bir soru önergesi verdi.

Ağbaba’nın önergesi şu şekilde:

"TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞI’NA

Aşağıdaki soruların Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker  tarafından yazılı olarak cevaplandırılmasını arz ederim.

Malatya ilinde 4-5 Nisan ve 22-23 Nisan tarihlerinde meydana gelen don olayının ardından zararın boyutlarıyla ilgili kamuoyuna net bir açıklama yapılmamıştır.  Don teminatı kapsamındaki 13 bin 65 poliçeden 12 bin 647’sinden hasar ihbarı alınmasına rağmen Tarım Sigortaları Havuz İşletmesi (TARSİM) Genel Müdürü’nün Malatya’da yaptığı açıklamada don olayının geniş çapta olmadığını belirtmesi  kafalarda soru işareti bırakmıştır.

Bu çerçeveden hareketle;

1-Nisan ayının ilk haftasında meydana gelen don olayının sonuçları henüz net olarak ortaya konulmadan,TARSİM Genel Müdürünün 22-23 Nisan tarihlerinde yaşanılan don olayıyla ilgili yaptığı değerlendirmede yüksek oranda zararın oluşmadığını söylemesinin sebebi nedir? 

2-Eksperlerin ihbarın yüzde 10’unu bile incelemeye fırsat bulamadıkları 23 Nisandaki don olayından 5 gün sonra yapılan  bu değerlendirme Bakanlığınız tarafından gerçekçi bulunmakta mıdır?

3-13 bin poliçenin neredeyse tamamına yakınından ihbar gelmesi Malatya’da ki kayısı üreticilerinin bu yıl da çok büyük bir kayıpla karşı karşıya kalacağının göstergesidir. Kayısı üreticilerinin emeklerinin karşılığını alamadığı bir yılı daha geçirmeleri, Malatya ekonomisinin de tamamen dibe vuracağını ortaya koymaktadır. Geçtiğimiz yıl Malatyalı üreticilere verilmeyen desteğin bu yıl verilmesi planlanmakta mıdır? Malatya’nın tüm sektörlerini yakından ilgilendiren kayısı üretimiyle ilgili kalıcı bir çözüm üretilmesi düşünülmekte midir?

4-TARSİM eksperlerinin üreticilerin kayıplarıyla ilgili tespitleri düşük oranda gösterdiklerine dair Bakanlığınıza gelen şikayetler var mıdır? Bu şikayetlerle ilgili nasıl bir önlem alınmaktadır?

5-Kar amacı gütmeyen ve ticari bir kuruluş olmadığı belirtilen  TARSİM’e üreticilerin yıllardır istenilen düzeyde başvuru yapmamalarının sebebi nedir? 2015 yılı için TARSİM’e ürünlerini sigortalatan üreticilerin toplam üreticilere oranı nedir? Bu oran Türkiye ortalamasının altında mıdır? Bakanlığınız tarafından sigortalatma oranlarındaki düşüklük sebebi incelenmiş midir?"

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız